KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
« Betonilähiön pieni kuntavaalitentti | Main | Parvekeviljelmän sadonkorjuu »
maanantai
elo272012

Tulevaisuus menneisyydestä

Kuuma, nihkeä kupoliteltta. Aurinko rätköttää katon läpi, sisälämpötila lähestyy 40 astetta, ilma ei kierrä – telttailufiilis puski pintaan jostain alitajunnasta, kun vierailin WeeGee-näyttelykeskuksen pihalla nököttävässä Futuro-talossa yhtenä kesän harvoista hellepäivistä. Uskon, että myös sateen ropina, nihkeys ja hyinen kylmyyskin olisivat tuntuneet Futurossa kovin soputelttamaisilta.

Arkkitehti Matti Suurosen 60-luvulla suunnittelema Futuro on hämmentävä annos menneen maailman tulevaisuuden uskoa. Futuro on suunniteltu helposti liikuteltavaksi, näppärästi koottavaksi ja nopeasti lämmitettäväksi hiihtomajaksi vaikeakulkuiseen maastoon. Toisin sanoen Futuro on siis muovista rakennettu eristämätön ellipsinmuotoinen mökki, jota voi näppärästi siirrellä esimerkiksi helikopterilla laskettelukeskuksesta toiseen. Sanaa kerskakulutus ei oltu vielä 60-luvulla keksitty.

Paitsi että Futuron konsepti on korni, niin on sen sisustuskin. Säilytystilaa on melko paljon, keittiötä ei käytännössä lainkaan. Olohuonetta hallitsee levitettävistä lepotuoleista koostuva ryhmä, jonka keskus on jonkin sortin tulisija. Luulen, että Futuron asukkaat nautiskelivat lähinnä paahdettuja vaahtokarkkeja ja cocktaileja.

Niin järjetön viritelmä kuin Futuro onkin, siinä on myös jotain kiehtovaa. On käsittämätöntä, miten Futuro vieläkin, yli 40 vuoden jälkeen, näyttää oikeasti futuristiselta. Okei, puuttuuhan siitä täysin elektroniikka ja tekniset härpäkkeet, mutta käsite futuristisesta muotoilusta on pitänyt pintansa neljän vuosikymmenen läpi

Asumisen ja jopa vapaa-ajan asumusten trendit ovat onneksi muuttuneet kestävämpään suuntaan sitten 60-luvun. Futuron kaltaisia hulluja reliikkejä on kuitenkin hyvä pitää näytillä, jotta emme retropäissämme alkaisi liiaksi puuhaamaan paluuta menneeseen. Aika ennen öljykriisiä ja ilmastonmuutosta ei enää palaa - ja tavallaan hyvä niin.

 

Futuro-näyttely WeeGeessä 16.9.2012 asti

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>