KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Kirsi Nisosen eko tarkoittaa klassista ja kestävää | Main | Joululahjoja mummon pitseistä »
torstai
joulu022010

Kun tekee mieli naposteltavaa

Myönnän: olen sokeriaddikti. Näin loppusyksystä alan olla jo totaalisessa sokerikoukussa, sillä jotenkin pimeinä iltoina iskee vastustamaton makeanhimo. Jotta tilanne ei karkaisi täysin käsistä jo ennen joulua, aion kokeilla miten voin tyydyttää naposteluhimon luonnonherkuilla - varsinkin itsenäisyyspäivän kotistudiossa!

Tiedän hyvin, että karkit sisältävät liikaa sokeria ja mahtavan läjän erilaisia lisäaineita, mutta eivät juuri mitään hyödyllistä. Suklaalla on toki positiivisiakin vaikutuksia, mutta reilua ja luomua suklaata on vielä vähän tarjolla.

Sokerin osuus päivän energiasta ei saisi olla yli 10%. Suositus on sama koko väestölle. Esimerkiksi 2200 kcal ruokavaliossa tämä tarkoittaa 55g sokeria päivässä. Suklaata tähän määrään mahtuu n. 140g tai irtokarkkeja n. 70g eli pieni suklaalevy tai karkkipussi. Tähän määrän pitää myös lisätä piilosokeri: monet elintarvikkeet kuten murot, myslit ja jogurtit saattavat sisältää paljon sokeria.

Onneksi apu oli lähellä: äitiyslomaileva Noora on varsinainen herkkuasiantuntija ja Kemikaalicocktailista löytyikin paljon reseptejä naposteluhimooni. Laadin itselleni karkin korvikkeiden eli suositeltavien herkkujen listan, joita aion käyttää ainakin maanantaina Linnan juhlien kotistudiossa!

Marjat

 • Pakastemarjoista saa tehosekoittimessa sorbettia ja smoothieita ja niitä voi tietenkin laittaa sellaisenaan maustamattoman viilin tai jogurtin sekaan. 
 • Marjoja saa myös kuivattuna ja jauheena, suosikkini ovat karpalot. Katso kuitenkin pussin kyljestä sisällysluettelo: mukana saattaa olla yllättävän paljon sokeria, joten ei kannata näitäkään kilokaupalla napsia.
 • Marjoista on tehty myös erilaisia karkkeja. Löysin Anton&Antonista mustikkaremmejä: laku- tai levämaton näköinen tuote sisältää kuivauunissa kuivattua mustikkaa, banaania, aprikoosia ja viikunaa. Maistuu varmasti myös lapsille! Noora postasi vastikään ihanista marjakonvehdeista, joita voi kokeilla tehdä itsekin.

Hedelmät

 • Nyt on hyvä aika nauttia syksyn säilötystä omenasadosta. Omppuja tuli tänä vuonna runsain mitoin ja tein niistä sosetta, mehua ja pakasteeseen paloja, mutta en tajunnut kuivata omppuja paloiksi tai renkaiksi! No näitäkin löytyy myös kaupoista. Kuivatut omenapalat ovatkin täydellistä karkin korviketta!
 • Rusinat mielletään lasten naposteltavaksi tai glögin lisukkeeksi, mutta pieni aski luomurusinoita riittää kyllä minullakin taltuttamaan pahimman makeanhimon. 
 • Ulkomaiset tuontihedelmät ovat usein mauttomia, joten kannattaa niissäkin suosia sesongin hedelmiä. Mandariinit ovat nyt parhaimillaan ja juuri sopivia suupaloja. Bonuksena asuntoon leviävä tuoksu!

Raakasuklaa

 • Suklaatakin voi tehdä itse! Raakakaakaosta (jolla luvataan olevan jopa piristävä vaikutus!) valmistetusta DIY-suklaasta saa juuri sopivan makeaa. Katso valmistusohjeet ja reseptejä raakasuklaa-sivustolta.
 • Nooran superherkkupostauksesta löytyi yksi kokeilemisen arvoinen suklaaresepti.

Halva

 • Halva on mahtavaa tavaraa, ja karkkiin verrattuna hyvin lisäaineetonta: esim. Sunitan halvan sisällysluettelossa on vain seesaminsiemeniä, hunajaa ja pistaasipähkinää. Lisäksi halva on niin äkkimakeaa, että sitä riittää pienikin pala!

Xylitol-tabletit ja purukumi

 • Se, mikä toimii lapsille, toimii myös äidille. Xylitol-tuotteet katkaisevat happohyökkäyksen aterian jälkeen ja vievät samalla makeanhimoa. Purukumipusseihinkin on muuten nykyään alettu merkitä, onko kyseessä 100%:sti xylitolilla makeutettu tuote!

Pientä suolaista

Sitten kun makeanhimo on tyydytetty, iskee tietenkin himo suolaiseen. Tähänkin on useampia hyviä, perussipsejä maukkaampia ja terveellisempiä vaihtoehtoja.

Pähkinät ja mantelit

 • Pähkinät ovat mahtavaa naposteltavaa ja niiden katsotaan olevan jopa superruokaa. Saat pähkinöihin potkua chili-paahdolla, mutta ne toimivat myös makeannälkään, jos teet niistä hunaja- tai suklaakuorrutteisia versioita. Suklaa tai hunajamantelit/-pähkinät teet dippaamalla ne sulatettuun suklaaseen tai hunajaan, ja kuivaamalla ne leivinpaperin päällä.
 • Pähkinäsekoitus kera siementen, rusinoiden ja omenapalojen käy sellaisenaan irtokarkkipussista. Vie tällainen sekoitus tuliaiseksi joulupöytään!

Juuressipsit

Rapeaa rouskutettavaa

 • Ketjumarkettien hyllystä ei löydä keksirintaman parhaita vaihtoehtoja. Erilaiset ruislastut, speltti-, sesam- ja hamppukeksit ja -näkkileivät ovat maukkaita naposteltavia sellaisenaan tai juuston kanssa.

Tervetuloa mukaan kokeiluun ja jakamaan omat parhaat naposteluvinkit!

Lue myös:

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.