KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Huulirasva-addiktin testiraportti | Main | Kyllä koristeille, ei krääsälle »
torstai
joulu232010

Ähkytöntä joulua kaikille!

Kajautimme marraskuun lopulla ilmoille ähkyttömän joulun julistuksen:

On aika valpastua, jos haluat viettää ähkyttömän joulun, ilman ahdistusta jouluostoksista, lahjaideoista, paketoinnista, koristelusta, ja jouluruoista. Mutta miten?

Me vastustamme jouluähkyä: joulun tuputtamista liian aikaisin, räikeästi kaupallisena ja liian työläänä suorituksena, joten päätimme esittää protestiksi ähkyttömän joulun teesit.

Lähdimme siis joulustressin, ylivarustelun ja ylikaupallisen joulun vastarintaan - halusimme karsia joulusta pois kaiken ylimääräisen kuorrutuksen. Samalla joulusta tulee ekologisempi.

Tähän mennessä Ähkytön joulu Facebook-ryhmään on liittynyt yli 6200 ihmistä ja olemme sitä mieltä, että tämä kertoo vahvasti ihmisten halusta kuitenkin juuri boikotoida Kaupan liiton ennusteita ennätysjoulumyynnistä sekä hidastaa tahtia myös jouluna. Ihmiset kaipaavat aitoa juhlaa, yhdessäoloa ja omia perinteitä, joulutunnelmaa, itse-tehtyjä herkkuja ja ajatuksella annettuja lahjoja. Joulun voi helposti järkeistää vähän rauhallisemmaksi, ekommaksi ja lämpimämmäksi jättämällä kaiken turhan pois.

Myös Ylen Uutiset, Radio Keski-Suomi sekä Aamu-tv kiinnostuivat aiheesta:

Uuden Mustan gallupin mukaan juuri lahjaideat tai ideattomuus aiheuttaa ähkyä yli kolmannekselle vastaajista. Toinen kolmannes sai ähkyn hikisistä jouluostoksista. Tämän perusteella voisi siis sanoa, että vähentämällä lahjojen metsästystä ja kaupoissa tuskailua, joulu on leppoisampi. Pistimme myös jakoon omat lahjaideoitamme mummon pitseistä ja vanhoista villavaatteista sekä Terhin lelulahjat, Hertan käyttökosmetiikka ja Katjan hikipaketit ja vinkkejä kierrätyspaketointiin, järkevään koristeluun ja tuunattuihin jouluruokiin.

Miten ähkyttömän joulun ideaan on suhtauduttu?

Fb-ryhmään liittyneiden kommentteja:

- Haluan ehdottomasti pitää ähkyttömän joulun!

- Ähkyttömään jouluun kuuluu ettei pitkiä ja vaativia tuotelahjalistoja ole noudatettu, ja että kaikesta nautitaan kiireettömästi!

- Ähkytön joulu on parhain. Tiedän saavani kaverilta lahjaksi (toivomani) manikyyrin, jonka voin lunastaa hänelta kun mieli tekee. Itse annan hänelle omatekoista ja kirjan kiertoon... hyvä mieli molemmilla eika tartte maksaa itseä kipeeksi.

- Olen jo muutaman vuoden harrastanut ähkytöntä joulua, suosittelen sitä todellakin muillekin.

- Rauhoittuminen tuo joulun.

- Aikaa lasten ja ystävien kanssa. Jokainen yhteiseen aattoiltaan osallistuva hankkii ja saa yhden lahjan. Ruoka tehdään talkoilla ja mukana on vain kevyitä versioita.

- Yhdessäoloon  jouluna tärkeintä. Pois turha stressi, krääsä ja höösäys.

- Ähkytön joulu syntyy siitä, että tekee joulun eteen kaikkea sitä, mistä itse pitää. Ja se, mistä ei pidä, voi hyvin jäädä vähemmälle:) Ja ruokaa kannattaa tehdä todellakin vain sen verran, mitä oikeasti tulee jouluna syömään!

- Ruokaa syöhään enemmä ku ähkyksi asti. Mut lahjat on jotain muuta ku turhaa krääsää, ei rahantuhlausta ja tavaroiden ostoa,mitkä kuitenki joutuu juhannuksena roskiin tai heti tammikuussa kirpparille. Itse tehtyjä lahjoja, ideoita, ja jos ei muuta keksitä ni kutsut kesäkuun pikkujouluihin - voi sitä lanttulaatikkoa syödä muutenki kun jouluna.

Entä miten ähkyttömän joulun toteutus on onnistunut Uuden Mustan toimitukselta?

Viivi:

- Hyvin, välttämällä kauppakeskuksia, sillä niissä iskee joulutarpeet ja ostohimo päälle, ja kai ne alennuksetkin alkoivat jo. Minulle tämä oli helppoa, sillä pukinkontissa on ollut lahjat jo pitkän aikaa, lapsille toivotut legot ja yhdet tarpeelliset vaatteet sekä kierrätyskirjoja ja -pelejä. Sukulaisia lahjon valokuvilla, jouluaterialla ja luomukinkulla sekä iloisella joulutunnelmalla kotonamme.

- Joulusiivous hoitui ilman stressiä kotisiivouspalvelun avulla, tämän arjen luksuksen suon itselleni ilolla. Kotikin on jo koristeltu, joten joulu voi tulla!

- Olen kutsunut tänä jouluna suvun meille jouluaatoksi, ja toteutamme joulupöydän nyyttärihengessä. Ja jotenkin tuntu, että tänä  jouluna viesti on mennyt perille - ehkä turhia lahjoja ei olekaan tulossa..

Katja:

- Vähissä on stressi ollut. Siivous on taloudessamme ostopalvelu, joten rätin kanssa ei tarvitse heilua joulunakaan. Jätin siivoojalle joulukortin ja suklaapukin kiitokseksi tämän vuoden vapaa-ajastani! Ja koska pääsen valmiiseen pöytään anoppilaan, valmistan vain jälkiruoan, joka tänä vuonna on karpalojäädyke. Henkisesti helpottavaa oli, että sovimme aikuisten kanssa lasten lahjat etukäteen, jotta krääsää ei kertyisi, ja vain yhden lahjan (lasten lautapelin) hain tavaratalosta.

- Joulutunnelman tuo minulle kuusen tuoksu. Tänä vuonna puuta ei lumen takia päästy hakemaan omasta metsästä, mutta myyjä vakuutti ostokuusen olevan Uudeltamaalta. Kuusenkin alkuperää kannattaa kysyä! Kuusen lisäksi kodin joulukoristeena toimi anopin tekemä kestojoulukalenteri

Terhi:

- Lahjastressin olen onnistunut välttämään erityisen hyvin. Olen sopinut mahdollisimman monen kanssa, ettei lahjoja anneta tai jos annetaan, ne ovat aineettomia palveluja. Muutamat muut lahjat olen tehnyt itse, annan kierrätettynä tai ruokalahjana, joten marketit ja muut stressaavat ostospaikat olen onnistunut sivuuttamaan kokonaan.

- Paras joulukoristelu on mielestäni siisti koti, mikä on tänä vuonna aiheuttanut haastetta, koska olemme äskettäin muuttaneet eikä kaikella tavaralla ole vielä paikkaa. Muuton jälkeinen järjestely on siis yhtä kuin joulusiivous, enkä aio ottaa siitä stressiä, koska on selvää, ettei se voi olla kokonaan valmis ennen joulua. Sekin toki helpottaa, että emme ole jouluna kotona. Myös jouluruoan valmistuksen olemme jakaneet kolmen perhen kesken. 

Hertta: 

- Olen pyrkinyt välttämään aikaisemmilta vuosilta tutun epätoivoisen lahja-shown, jonka olen viettänyt kaupoissa ja tavarataloissa palloilemalla. Tänä vuonna olen suunnitellut etukäteen tarkasti, mitä annan läheisilleni joululahjaksi ja lahjojen hankkiminen on ollut helpompaa.

- Joulusiivous on minulla vielä edessä, mutta suoritan pienen pikasiivouksen aatonaattona, joka käy käden käänteessä. Jouluna ei tarvitse olla ennätyspuhdasta, normaali siisti koti riittää. Ähky on asennekysymys!

Tsemppaa vielä loppumetrit! 

Paniikki saattaa iskeä vielä kalkkiviivoilla ja silloin poistuu myös joulutunnelma.

  • Siivoa vain tarpeellinen! Luo juhla kotiisi tai osallistu juhliin hyvällä mielellä, rennosti.
  • Ruokaa on yleensä liikaa, joten vähempikin hamstraus riittää. Syö hyvin, mutta vältä ruokahävikkiä.
  • Viime hetken ostokset ovat turhia. Pysy alkuperäisessä suunnitelmassa. Rakkautta ja aineettomia lahjoja voi vaikka improvisoida!
  • Tavarataloissa iskee ostosmania - ne on suunniteltu niin. Välttele tavarapaljoutta ja suosi markkinoita.
  • Vanhat, kauniit koristeet ovat parempia kuin uudet hilepommit. 
  • Vedä jouluaattona tietokoneen töpseli seinästä ja ota työpuhelimesta akku pois.
  • Äläkä missään nimessä mieti tammikuun laihdutuskuurituputusta, vaan NAUTI!

Näine hyvinemme toivotamme sinulle aivan ihanaa,

tunnelmallista ja sinun näköistäsi joulua!

Ps. Me emme lomaile pyhiä pitempään vaan viskaamme jo välipäivinä luettavaa kaikille joulunviettäjille, töissä ja lomalla.

KUVA: Pinterest

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.