KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Energiajäte ja perähikiä nimeltä Suomi | Main | Uusi Musta -logokilpailu on ratkennut! »
maanantai
helmi012010

Pieni teko: Earth Hour

Earth Hour on WWF:n organisoima maailman suurin ilmastotapahtuma. Sen tavoitteena on saada yli miljardi ihmistä ympäri maailman sammuttamaan valonsa tunnin ajaksi ja ilmaisemaan näin huolensa ilmastonmuutoksesta. Tänä vuonna Earth Hour järjestetään 27. maaliskuuta klo 20.30 – 21.30.

Ensimmäinen Earth Hour järjestettiin vuonna 2007 Australiassa, josta se levisi globaaliksi kampanjaksi, johon osallistui viime vuonna jo satoja miljoonia ihmisiä. Suomessa tempaukseen osallistui viime vuonna 105 kuntaa ja kaupunkia, satoja organisaatioita (esimerkiksi YLE) sekä noin kaksi miljoonaa suomalaista — ei huonosti tämän kokoiselta maalta. Kööpenhaminan ilmastokokouksen ankea lopputulos todennäköisesti siivittää kampanjaa tänä vuonna, vastaanotto on ollut innostunutta. Suomen Earth Hour Facebook-ryhmässä on jo melkein 3500 fania. 

"Kampanjan onnistumisen kannalta on tärkeää, että mahdollisimman moni muistaa ilmoittautua osallistujaksi verkkosivujen kautta. Vain näin voimme varmistaa kampanjaan osallistuneiden määrän ja välittää päättäjille vahvan viestin siitä, että suomalaiset haluavat kannustaa heitä tekemään sitovia päätöksiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi", kertoo kampanjan koordinaattori Henna Rouhiainen.

Pelkällä tunnin pimeydellä ei kuitenkaan ole sinällään mitään arvoa, mutta tällaisten tempausten tehtävä onkin viestinnällinen: ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvitaan ripeitä toimia. Samalla nostetaan esiin esimerkkejä hyvistä ilmastoteoista. Niitä tarvitaan monella tasolla.

Lähde: Suomen Earth Hour -verkkosivut: www.earthhour.fi

YLE osallistuu Earth Houriin myös tänä vuonna, muun muassa linkkitornin valot sammutetaan.

Reader Comments (18)

En voi sanoa pitäväni tätä Earth Hour- kampanjaa kovinkaan järkevänä, näkyvyyttä se toki saa ja ihmisille on helppoa olla tunti ilman valoja (useimmille tämä kampanja kun kulminoituu näin), mutta siihen se sitten jääkin.

Jos esim. jokainen toimisto- ja liiketila laittaisi tilansa pimeäksi aina kun kukaan ei ole töissä tai kaupat edes vähentäisivät näyteikkunoiden valaistusta, puhumattakaan energian käytön tehostamisesta, tulisi jo muutamassa kuukaudessa konkreettisia muutoksia sähkönkulutukseen. Moniko viime vuonna osallistunut on tässä vuoden aikana toteuttanut sähkönsäästöä ja energiankäytön tehostamista ja voi esittää tuloksia omista säästötoimistaan?

ma 01.02.2010, 11:07 | Unregistered CommenterSilver

Silver: Toi on totta, ei Earth Hour tietenkään maailmaa pelasta, mustakin ois fiksua saada porukka sammuttamaan turhia valoja arjessa säännöllisesti (esim. just isoja firmoja, joissa palaa valot 24/7), mutta juuri tällaiset kampanjat voivat edesauttaa asiaa. Ainakin YLEssä kampanja sai ajattelemaan sähkönkulutustamme laajemminkin ja turhien valojen sammuttamista alettiin oikeasti ajaa. Nyt esim. suurimmasta osasta YLE Pasilan wc-tiloja löytyy muistutus, että porukka sammuttaisi valot lähtiessä. Nää on tietty pieniä asioita, mutta näin se lähtee...

Noora

ma 01.02.2010, 12:08 | Registered CommenterNoora Shingler

Itse muistan, että edellisen laman aikana ollessani koululainen (siis 90- luvun alussa) alettiin kierrättää koulukirjoja, koulutarvikkeiden antamista koulun puolesta vähennettiin, kouluruokaa alettiin tehdä entistä vähemmillä määrärahoilla JA sähköä säästettiin. Ilmeisesti tällaiset asiat ja varsinkin valojen sammuttaminen on jotain todella uutta isoille yrityksille... ;)

ma 01.02.2010, 12:47 | Unregistered CommenterSilver

Minusta tämä on ihana ajatus, taidan kutsua hyvän ystävän kylään juttelemaan elämästä pimeydessä.

ma 01.02.2010, 19:35 | Unregistered CommenterLaura

Tää on todellakin ihana ajatus, sitä voi moni huomata ettei välttämättä tarvi kotona istua aina kaikki valot päällä, vaan kynttilänvalossakin voi iltansa viettää. Aika rentouttavaa mun mielestä. :)

ti 02.02.2010, 10:56 | Registered CommenterHanskis

Jotenkin musta tuntuu, että ne ihmiset, jotka eivät koskaan ole pelkässä kynttilänvalossa, eivät käy mökillä missä ei ole sähköjä ollenkaan ja jotka ylipäätään tarvitsevat koko ajan jotain ärsykettä ympärilleen (tietokone, tv, erilaiset musiikkivempaimet) eivät tähän päivään osallistu ;)

Ja kyse on kuitenkin VAIN tunnista.

ti 02.02.2010, 14:07 | Unregistered Commenterlarissa

Ponttinahan ei siis ole nököttää tuntia täydessä pimeydessä, vaan herätä huomaamaan, että mitkä valon lähteet / energiankuluttajat on turhia pitää päällä, esim. just että vessan valot voi sammuttaa lähtiessään, telkkarin ei tartte olla aina päällä, laturit voi nykästä seinästä kun ei lataa yms. Valosaaste on sekin aikamoinen tappaja. Sen vuoksi on mm. monet yöeläimet ja -hyönteiset kuolemassa sukupuuttoon :( Kunpa tähänkin saastutuksen muotoon herättäisiin siinä missä muihinkin on jo alettu heräillä...

ti 02.02.2010, 14:16 | Unregistered CommenterAada

Suurin valosaaste tulee kyllä ihan muualta kuin tavallisten ihmisten kodeista ja moniko viime vuonna osallistunut yritys on vähentänyt valaistustaan muutoin kuin tuon tunnin aikana? Itse olen jo lapsena oppinut sammuttamaan valot, kun poistun huoneesta, joten tuntuu hiukan kaukaa haetulta, että tällaista varten pitäisi masinoida globaali kampanja. En tiedä onko esim. sähkönhinnan nousukaan vaikuttanut yhtään kulutukseen?

Valosaaste on kuitenkin kaksipiippuinen juttu, sillä kaupungeissa ihmiset myös haluavat valoa ympärilleen ja liikenteen takia tehokas valaistus on tärkeää. Tämä taas on monien lajien kannalta haitallista.

Minusta tämä kampanja on viherpesua parhaimmillaan. Saahan siitä näyttäviä kuvia, kun kaupungit sammuttavat tunniksi valoja ja ihmiset fiilistelevät miten kivaa on välillä vain jutella kynttilänvalossa.

ke 03.02.2010, 09:17 | Unregistered CommenterSilver

WWF:n Henna Rouhiainen lupasi vastata tähän Silverin palautteeseen. Stay tuned.

ke 03.02.2010, 09:47 | Registered CommenterUusi Musta

Hyviä kommentteja. Näitä samoja asioita olemme miettineet WWF:llä kampanjaa suunnitellessamme. Silver: Olen samaa mieltä siitä, että yhden tunnin valojen sammutus ei yksinään ratkaise mitään. Valojen sammuttaminen onkin symbolinen osoitus siitä, että haluaa tehokkaampia päätöksiä ja toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Ja niin kuin Noora sanoi, se voi olla uudenlaisen ajattelun siemen.

Kampanjamme kaksi keskeistä ajatusta ovat siis vedota päättäjiin tehokkaiden ilmastotoimien puolesta ja innostaa myös ihmisiä (ja kuntia, yrityksiä, oppilaitoksia ja muita organisaatioita) toimimaan. Tavoittelemme mahdollisimman suurta osanottajajoukkoa, jotta vetoomuksemme olisi kuuluva. Verkkosivujen ilmoittautumislomakkeessa on mahdollisuus lähettää päättäjille terveisiä. WWF välittää kampanjan tulokset ja terveiset keskeisille suomalaisille ilmastopäättäjille myöhemmin tänä keväänä.

Kansainvälisen ilmastosopimuksen aikaan saaminen on hyvin tärkeää, mutta ilmastonmuutosta hillitseviin toimiin täytyy mielestämme ryhtyä ripeästi jo kotimaassa. Tämä on se viesti, jonka haluamme välittää päättäjille Earth Hour -kampanjan kautta. Kampanjan aikana haluamme nostaa esiin myös hyviä esimerkkejä ilmastonmuutosta hillitsevistä teoista Suomessa, esim. Uudenkaupungin toimintaa Hinku-hankkeessa.

Monet yritykset, koulut ja kaupungit ovat käyttäneet Earth Hour –kampanjaa hyväkseen jakaessaan tietoa siitä, miten ilmastonmuutosta voidaan hillitä. Valojen sammuttaminen tunniksi viime Earth Hourin aikaan säästi myös 100 megawattituntia sähköä. Tavoitteemme on kuitenkin, että kampanja innostaisi valojen sammuttamiseen ja energiansäästöön myös muulloin kuin pimeän tunnin aikana. Esim. Ylellä on tapahtunut näin.

to 04.02.2010, 13:23 | Unregistered CommenterHenna Rouhiainen

Ymmärrän ihan hyvin mitä tällä kampanjalla ajetaan takaa, mutta sen vaikuttavuudesta olen hieman toista mieltä.

Valaistuksen vaikutus kokonaishiilidioksidipäästöihin on ylipäätään melko pieni ja olennaisempaa olisi miettiä vaikka lämmitystä tai elektroniikan käyttöä, mutta niiden avulla ei saa samanlaista näyttävää globaalia kampanjaa. Kuitenkin kampanja kulminoituu siihen valojen sammutteluun ja se useimmille ihmisille jää mieleen.
Jos Earth Hour-yritykset sitoutuisivat samalla vaikka WWF:n Green Office- ohjelmaan, olisi kyseessä konkreettinen halu vähentää omia päästöjään eikä vain imagonkohotus.

Monet yritysten taloudellisista syistä perustetut säästöohjelmat vähentävät myös niitä hiilidioksidipäästöjä ja ympäristökuormitusta valtavasti enemmän kuin joku valojen sammuttelu, esim. videoneuvottelut ja elektroniikkahankintojen järkeistäminen. Näistä ei vain huomata tehdä erillistä ympäristötiedotetta medialle.

Edelleen minusta tuntuu, että aikuisten olisi ehkä hyvä tutustua taas niihin ala-asteen oppikirjoihin, koska sieltä nämä sammuta valot-, miten jätteitä lajitellaan jne. ohjeet löytyvät ja näköjään unohtuvat ihmisten muuttaessa omilleen ;)

to 04.02.2010, 14:02 | Unregistered CommenterSilver

Sammuttaisivat vielä tietokoneensa ja Facebookinsa, ei varmasti tekisi pahaa! Tuntuu siltä, että nykyään oikein hengitetään Facebookin kautta ja sitä varten oikein ottamalla otetaan kuvia. Baarissakin aina kuulee, että "tää tulee sitten Facebookkiin" :D Pistää meinaan ärsyttään

to 04.02.2010, 18:08 | Unregistered Commenterkiesus

Pitää ottaa itsekin osaa tuohon tänä vuonna :)

to 04.02.2010, 18:10 | Unregistered Commentervihreäkaupunki

tuli tässä mieleen että kuinka paljon ihminen tietämättään kuormittaa maailmaa. koska "kaksi hakua esimerkiksi Google- tai Yahoo-hakukoneella vie yhtä paljon energiaa kuin vedenkeitin tarvitsee veden keittämiseen yhtä teekupillista varten. Joka päivä tehdään yli 200 miljoonaa hakua. Se vastaa 2000 asunnon sähkönkäyttöä vuodessa." ja tämä oli vuonna 2007.

su 07.02.2010, 14:28 | Unregistered Commenterv-v

Kiva kampanja. Kuinka moni jättäisi vielä ne superfoodit tilaamatta maailman ääristä ilmastonmuutoksen torjumisen nimissä?

ma 08.02.2010, 16:35 | Unregistered CommenterTekopyhyys kunniaan

Jos on kasvissyöjä ja muistaa sammutella valoja, voi lentää pari kertaa vuodessa kuinka kauas tahansa hyvällä omallatunnolla ja samalla jeesustella muiden lihansyönnistä.

Jos käyttää pääasiassa joukkoliikennettä (vaikka asuisikin keskustassa sadan metrin päässä lähimmästä pysäkistä), voi syödä vaikka mistä lennättettyä superfoodia ja samalla päivitellä, kun toiset tuottaa kamalasti pienhiukkasia, kun yksityisautoilee ja käy ehkä siellä supermarketissakin viikonloppuostoksilla ja ostoskorissa on vain arkisia elintarvikkeita, pari sataa grammaa sitä lihaa ja ehkä jopa maitosuklaalevy ja olutta! Miten jotkut voi elääkin niin epäterveellisesti ja saastuttavasti ;)

ma 08.02.2010, 17:05 | Unregistered CommenterAlina

Kysymyshän ei oikeastaan ole siitä, että jokaisella olisi oikeus valitsemallaan tavalla tuottaa x-määrä päästöjä, vaan siitä, että maapallo tukehtuu meihin. Omasta mielestäni se, että pääasiassa elää vihreästi, ei oikeuta hankkimaan lentomatkoja tai kiinalaisia gojimarjoja. Jokainen tuotettu päästöhiukkanen ja kulutettu (erit. fossiilinen) energiawatti on liikaa.

Sitä paitsi eikö yksinkertainen elämä ole ihailtavaa tässä ylipursuavassa, hälyisessä maailmassa? Mihin kaikkia munankeittimiä ja digibokseja tarvitaan? Jos niitä ei ole, niitä ei tarvitse sammuttaa. Tähän olisi nähdäkseni pyrittävä, sen olemme pallolle velkaa.

ke 10.02.2010, 10:33 | Unregistered CommenterNunnu

Kannattaa tutustua


http://www.luontoportti.com/

pe 26.02.2010, 18:12 | Unregistered CommenterJomppa
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.