KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Reseptikoulu pt. 7: chiliparsakaalia ja maapähkinöitä | Main | Luomupuuvilla: ostaako vai eikö ostaa? »
keskiviikko
huhti212010

Yleisön pyynnöstä: ekologinen sisustaminen

Meiltä on toivottu paljon ekologisen sisustamisen juttuja. Onko ekologista sisustamista oikeastaan olemassakaan? Ajattelin hakea inspiraatiota yritysmaailmasta, jossa sekä toimitiloilla että vihreillä arvoilla on suuri merkitys. Juttelin aiheesta sisustusarkkitehti Niina Sihdon kanssa, joka on erikoistunut julkisten tilojen sisustukseen.

KUVA: Reestore

Julkitiloilla on paljon kovemmat vaatimukset paloluokitusten ja kulutuksen suhteen, mutta toki uusia kaluste-, materiaali-, vesikaluste- ja valaistusratkaisuja voidaan soveltaa kotisisustukseenkin jossain määrin. Yritystilojen sisustuksessa ekologisuus ja elinkaariajattelu ovat pinnalla varsinkin sellaisissa firmoissa, joissa ekoajattelu ei ole hetken huumaa - ja raha ei ratkaise. Hyvä suunnittelu toki säästääkin rahaa sekä hankinta- että kierrätysvaiheessa.

Niina kertoo, että on ollut piristävää huomata, että suuret yritykset vaativat kalusteiltaan ja materiaaleiltaan ekologisuutta. Myös remonttien rakennusjätteen kierrätys on haluttu hoitaa asianmukaisesti. Aina ja kaikkialla se ei onnistu, mutta Suomessakin on toteutettu kohteita amerikkalaisen LEED-ohjelman mukaan, joka on laajasti ekonäkulmat huomioiva ja skaalautuva suunnitteluprosessin viitekehys ja vastaa osittain ISO 14000 -järjestelmää. Muita ympäristöjärjestelmiä ovat mm. EMASEN ISO 14001 ja ANAB.

Millä tavalla tätä ajattelua voisi siirtää sitten kuluttajille? Niinan mielestä kodin sisustuksen suurin ekosynti on sen harrastusluonne: kyse ei ole enää asuinympäristön käytännön järjestämisestä ja estetiikasta vaan vimmaisesta tapasisustamisesta, johon mainonta meitä ajaa. Tunnistan mallin: on kevät, joten jokaisen pitää vaihtaa vaaleanvihreät verhot, tyynynpäälliset, sohvahuopa ja ostaa niihin sopivat maljakot, joihin pitää tyrkätä koristekiviä — jotka vaihdetaan sitten seuraavassa sesongissa. Tällainen tavaran haaliminen ei ole koskaan ekologista.

"Kotisisustusvimmaan näin ammattilaisen näkökulmasta voisi sanoa, että hieman harkintaa kehiin, ei joka kausituotteen tai -värin perässä tarvitse mennä, eikä aina tarvitse uutta. Klassinen "less is more" olisi välillä piristävä tapa ajatella. Ekologinen design kestää aikaa ja käyttöä — siihen ei kyllästy", Niina toteaa. 

Harkintaa kannattaa käyttää myös silloin, kun tuotteen varmasti tarvitsee. Jos vintage- ja kierrätystuotteista ei löydy sopivaa, kannattaa valita sertifioitu tuote. Sertifikaatteja on monia, tunnetuimpia ovat ainakin Ecolabel (EU-kukka) ja Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki. Merkkejä on myönnetty mm. puutavaralle, rakennuslevyille, tekstiileille, lattiapäällysteille, maaleille, tapeteille ja tulisijoille. Kannattaa siis ottaa selvää, onko valikoimassa tarjolla sertifioitu tuote. 

Puusepälläkin voi teettää oman maun ja mittojen mukaan tarvittavan kalusteen. Ammattilainen osaa mös neuvoa materiaali- ja käsittelyvalinnassa.

Ovesta tehty sängynpääty löytyi Tukholman ihanasta Story-hotellista, jossa jokainen huone on sisustettu eri tavalla, yhdistäen modernia ja vanhaa.

House of Econ sivuilta löytyy infopaketti ekosisustamisesta: kodintekstiileistä, huonekaluista, seinäpintojen käsittelystä ja lattiamateriaaleista (en ollut koskaan kuullutkaan bambuparketista!). Mielenkiintoista tietoa siis remontoijalle ja rakentajalle. He ovat samoilla linjoilla kanssamme:

"Kodin ekologisessa sisustamisessa kannattaa kiinnittää huomiota sisustustuotteiden hyvään, ajattomaan muotoiluun, kestävyyteen, kierrätettävyyteen, valmistusmateriaaleihin (alkuperä, uusiutuvuus, myrkyttömyys) ja energiankulutukseen. Usein ekologisten sisustustuotteiden kohdalla on kyse oikeanlaisen materiaalin valinnasta."

LÄHDE: House of Eco

Katjan kymmenen vinkkiä sisustusvimmaan:

  1. Odota viikko. Jos oikeaa tarvetta ei ole, villitys menee ohi! Näin opit myös itse tarkkailemaan hamstraatko vain huvin vuoksi.
  2. Vaihda huonekalujen järjestystä, verhojen ja mattojen paikkaa. Uusi ilme 0€!
  3. Tyydytä pahin ostoshimo hankkimalla kotiin kimppu kukkia tai ruukkukasvi.
  4. Sijoita tauluun - kehystetty Ikea-juliste ei ole ainoa vaihtoehto! Kierrä gallerioita ja taidekauppoja ja kysele referenssejä. Suomalaista taidetta on tarjolla moneen makuun ja taiteesta saattaa olla iloa jälkipolvillekin.
  5. Suosi kierrätettyä: kirppikset, antiikkiliikkeet, kierrätyskeskus, tavaranvaihtopalvelut, äidin komerot..
  6. Suosi laadukasta! Tarkista mitä materiaalia tuote on, onko sertifiointia ja missä se on valmistettu. 
  7. Kunnosta vanhaa! Pintoja voi hioa ja käsitellä, tekstiiliverhoiluja voi vaihtaa - joko ammattilaisen toimesta tai itse.
  8. Pese ikkunat! Kun näkee ulos, ei tarvitse tuijottaa seinää.
  9. Tarkastele kriittisesti, miltä kotisi pinnat näyttävät: onko kaukosäätimiä, lehtiä, valokuvakehyksiä, lasten leluja, huopia ja maljakoita joka puolella? Joskus koti muuttuu viihtyisämmäksi, kun sisustusta yksinkertaistaa ja säilytystä järkeistää.
  10. Käytä laajoissa remonteissa ja sisustussuunnittelussa tarvittaessa ammattilaista: saatat säästää rahaa ja ympäristöä hankinnoissa ja materiaalikuluissa, vaikka työ maksaakin! Lisäksi voit käyttää sertifioitujen tuotteiden metsästämiseen käytetyn ajan johonkin paljon rentouttavampaan.

Olen itse oppinut nauttimaan ihan vain katselusta. Tässä muutama hauska ekoistuin viime vuoden Habitaresta:

Tässä varsinainen ekodesign-statement! Mutta hmm... Eikö kyseessä ole tekijänoikeusongelma?


Viiniteollisuuden korkkijämistä tehty "korkkipallotuoli". Olisin halunnut testata tätä, mutta näyttelyesineisiin ei saanut koskea!


Kierrätysmateriaaleilla päällystetty tuoli. Tällaisen farkkupäällisen näppärämpi ompelee ihan itse. Lisää ekologisia istuinuutuuksia löydät Nooran Perstappituoli ja muut istuinuutuudet -jutusta YLE Olotilasta.

Kertokaapa omia kestävän sisustamisen vinkkejä ja laittakaa vaikka kuvia omista tai muiden sisustuksellisista taidonnäytteistä toimitukseen osoitteeseen uusimusta (at) gmail.com- julkaisemme parhaat galleriassa!

Reader Comments (4)

Pikku kommentti liittyen sertifioituihin tuotteisiin. Joutsenmerkki ja EU-kukka ovat tosiaan tuotesertifikaatteja. Ne asettavat tuotteille absoluuttisia vaatimuksia, sekä tarkastavat (eli sertifioivat) että merkkiä käyttävät tuotteet täyttävät nämä kriteerit.

Sen sijaan EN/ISO 14001 ja EMAS eivät ole tuotesertifikaatteja. Ne ovat ympäristöjärjestelmiä, joiden avulla yritykset voivat ohjata toimintaansa. Ne eivät aseta absoluuttisia vaatimuksia. Toki joku ulkopuolinen laitos voi tarkistaa tällaisen ympäristöjärjestelmän (eli sertifioida), mutta se koskee vain yrityksen omaa järjestelmää, ei valmistettuja tuotteita.

Jos näitä kahta haluaa verrata, niin ympäristöjärjestelmät luovat raamit toiminnalle, mutta yritykset itse asettavat riman - kuinka korkealle tai matalalle vaan haluavat. Sen sijaan ympäristömerkeissä (eli Katjan mainitsema sertifioitu tuote) riman asettaa kolmas, ulkopuoleinen osapuoli.

Näiden syiden takia kannattaa suosia Joutsen- tai EU-kukkamerkittyjä tuotteita. Jos ei pysty olemaan ostamatta.

to 22.04.2010, 12:55 | Unregistered CommenterAnttoo

Anttoo, hyvä ja tarpeellinen tarkennus, kiitos! Muokkasin vähän tekstiä että ei jää epäselväksi.

to 22.04.2010, 20:25 | Registered CommenterUusi Musta

Katja,

Artikkelin kysymykseen ”Onko ekologista sisustamista olemassa” haluaisin ekologian kurssin käyneenä todeta, että ekologia-sanaa käytettään yleisesti väärin.

Ekologia tutkii ympäristöön liittyviä vuorovaikutuksia - toivottuja ja ei toivottuja. Ekologia sana ei ole synonyymi ympäristöystävällisen kanssa, jota sanaa kirjoittajan ilmeisesti olisi pitänyt käyttää. Mielenkiintoisia ekologisia vuorovaikutuksia voi olla esim. Joutseno pulpin myrkyllisissä jätevesissä.

Kaikki ihmisen toiminta vaikuttaa ympäristöömme ja liian usein ympäristön biodiversiteetti eli monimuotoisuus toimintamme johdosta heikkenee.

Aivan kuten artikkeli tavoittelee, niin ympäristöystävällisintä on käyttää yksinkertaisesti valmistettuja, lähellä tuotettuja, kestäviä ja pitkäikäisiä materiaaleja, jotka käytön jälkeen voidaan helposti kierrättää tai hyödyntää energiaksi. Pelastuuko maailma yrittämisestämme huolimatta jää nähtäväksi.

pe 23.04.2010, 16:43 | Unregistered CommenterMasa Myyrä

Masa Myyrä, kyllä, näinhän se on. Tuo sana on kulovalkean tavoin levinnyt mediassa ympäristöystävällisen ja kestävän synonyymiksi.

Mun usko maailman pelastumiseen vaihtelee päivittäin. :)

pe 23.04.2010, 18:20 | Unregistered CommenterKatja
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.