KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Luonnonkosmetiikkamerkkien huulipunat syynissä | Main | Uuden mustan kuudet vaatteet »
torstai
elo192010

Sinut on haastettu!

 

Uuden Mustan ilmoille heittämä kuuden vaatteen haaste on jo nyt herättänyt paljon huomiota etenkin blogosfäärissä. Olemme haastaneet bloggaajia  - ja haastamme samalla kaikki lukijat, myös sinut! - käyttämään koko syyskuun ajan vain kuutta vaatetta.

 

Varsinkin muotibloggaajille haaste on tuottanut todellista päänvaivaa. Moni mietti asiaa hyvinkin syvällisesti, ja osa lähti mukaan hiukan sovelletuilla säännöillä. Esimerkiksi Nelliinan vaatehuoneen Niina Tapojärvi osallistuu käyttämällä viikon vain yhtä mustaa mekkoa, Mungolifen Anna Vanhanen ja Moumoun Iina Moukola aloittavat vähän muita myöhemmin ja Vihreiden vaatteiden Anniina Nurmi on alusta asti täysillä mukana. Myös sarjakuvataiteilija Kaisa Leka on jo ottanut haasteen vastaan. Aiheesta ovat kirjoittaneet myös esimerkiksi Pupulandia ja No Fashion Victims.

 

Haastamme mukaan myös kaikki lukijamme, ja jotta säännöt ovat yksiselitteiset, kerrottakoon ne nyt tässä (emme tietenkään kiellä ketään soveltamasta tätä omiin tarpeisiinsa).

 

Kuuden vaatteen säännöt:

 

1. Valitse korkeintaan kuusi vaatetta, joita käytät syyskuun ajan eli 1.-30.9. Myös legginsit, neuleet ja topit ovat vaatteita. Vaatteita saa siis olla myös vähemmän kuin kuusi.

2. Kuuteen vaatteeseen ei lasketa alusvaatteita, päällystakkeja, sukkahousuja, huiveja, kenkiä, koruja, hattuja, hansikkaita jne.

3. Kuuden vaatteen lisäksi  saa käyttää erikseen myös urheiluvaatteita, yövaatteita ja bilevaatteita. Näissä kuitenkin kehotetaan tarkkaan harkintaan ja minimalismiin - miten tiukasti, siitä päätät itse. Jos sinulla on kaksi täysin samanlaista ja samanväristä vaatetta, ne voidaan laskea yhdeksi.
4. Luo ja julkaise omat sääntösi, jos tämä määritelmä ei sinulle sovi.

 

Ei myönnytyksiä! Lisää myönnytyksiä!

 

Sääntöjä ja kokeilun ekologisuutta on puitu blogeissa ja Uuden Mustan Facebook-ryhmässä.

 

Yksi eniten huolestuttanut asia on ollut vaatteiden peseminen: pitääkö pyykillä olla joka päivä? Haastetta on syytetty myös epäekologiseksi, koska vaatteita pitää pestä niin usein. Äkkiseltään voi tuntua toki siltä, mutta uskon, että haaste saa osallistujat myös huolehtimaan vaatteistaan paremmin. Uskallan myös veikata, että tällä ihmiskokeella voi olla myös pitkäaikaisemmat vaikutukset osallistujien ajatuksiin. Siihen verrattuna kuukauden vähän useammin pyykkääminen ei ehkä ole mikään ekokatastrofi.

 

Ehkä kokeilu tuottaa myös uusia tapoja siistiä vaatteita muutenkin kuin pesukoneeseen tunkemalla. Esimerkiksi pienet tahrat voi pestä erikseen käsin, hajut voi tuulettaa ulkoilmassa, kainalotahroja voi välttää kainalolapuilla ja niin edelleen.

 

Toisekseen vaatteiden määrä ja myönnytykset alus- ja päällysvaatteista ovat aiheuttaneet ihmettelyä. Jotkut keskusteluun osallistuneet miehet väittävät selviävänsä jatkuvasti kuudella vaatteella, vaikka alusvaatteet laskettaisiin mukaan. Monesta nuoresta naisesta projekti tuntuu mahdottomalta ja tuskalliselta.

 

Hankkeen ekologisuutta on epäilty myös siksi, että kuukauden jälkeen on niin kyllästynyt kuuteen vaatteeseensa, että on heti pakko mennä ostamaan lisää.

 

Hankkeessa ei ole loppujen lopuksi kyse ekologisuudesta, vaikka se voi olla yksi aspekti.

Parasta on, että haasteeseen tarttuminen voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita.

 

Joillekin haaste on tyylikysymys. Toisille kysymys on rahasta tai sen säästämisestä. Kolmannelle laadusta. Neljännelle elämän selkiyttämisestä. Viidennelle filosofiasta. Jollekin se voi vaikuttaa tapaan matkustaa, syödä, elää. Varmaa on, että jos on täysillä mukana, kuukauden aikana oppii jotain itsestään.

 

 

 

Kansainväliset kuudet vaatteet

 

Kesällä 2010 kuuden vaatteen haastetta kokeili jenkki-brittivetoinen joukko ympäri maailmaa. Monet tekivät kokeilun seurauksena mainioita havaintoja, joista tässä muutamia oivaltavimpia:

  • Muut ihmiset eivät juurikaan kiinnitä huomiota siihen, miten pukeudut. Ikävä kyllä, emme ole muiden mielestä ihan niin kiinnostavia kuin luulemme. Toisaalta, onhan tämä samalla myös iso helpotus. ATX:n mukaan muita ei kiinnosta vaatteemme, elleivät ne häiritse työsuoritusta tai ole todella pahan näköisiä.
  • ATX kertoo kokeilun seurauksena kiinnittävänsä paljon aikaisempaa enemmän huomiota kokonaisuuteen eli esimerkiksi omaan katsekontaktiinsa ja muuhun kommunikaatioonsa. Tapa jäi siitä, kun hän kokeilun aikana pyrki kiinnittämään ihmisten huomion enemmän sisäisiin kuin ulkoisiin ominaisuuksiinsa.
  • Vaatteista tulee pidettyä paremmin huolta, kun niitä on vähän. Ne tulee ripustettua, tuuletettua, varottua niiden likaantumista, ne tulee pestyä ja viikattua huolellisemmin. Niiden haluaa kestävän mahdollisimman kauan.
  • Uusien vaatteiden ostamista harkitsee eri tavalla, jos on päättänyt omistaa tai käyttää vain vähän vaatteita. ATX sanoo itseasiassa pelkäävänsä, että kun hän lähtee seuraavalla kerralla shoppailemaan, hän ei halua yhtään mitään. Tylsää ja turhaa shoppailua sellainen!
  • ATX yritti löytää kokeilun aikana yhden ”uniformun”, jota hän voisi käyttää pitkään. Lempivaatekerran hankkimista varten hän aikoo kuitenkin vielä perehtyä kankaisiin ja muihin materiaaleihin, tehtaisiin, prosesseihin jne. jotta voi tehdä kauaskantoisen päätöksen.
  • Huoliteltu ulkonäkö ei tarkoita sitä, että pukeutuu mekkivaatteisiin tai aina eri vaatteisiin.
  • Habituksemme koostuu vaatteiden lisäksi myös esimerkiksi asenteista, mielialasta, hiuksista ja meikistä.

Tuo viimeinen kohta ja erityisesti asenteiden ja mielialan merkitys on niin totta: jos kävelee selkä suorana ja hymy naamalla, ihmiset huomaavat lähinnä sen, eivätkä niinkään kiinnitä huomiota vaatteisiisi. Tai toisinpäin, jos kuljet selkä kyyryssä ja katse lattiassa, olemuksesi kiinnittää paljon enemmän huomiota kuin pukimesi.

Arvelen, että jos ihmisellä olisi vain muutama klassinen, yksinkertainen, kestävä, rakas vaate, ehkä niistä (ja persoonallisista asusteista) voisi tulla hänen uusi tavaramerkkinsä. Siis hyvällä tavalla!

 

Jos haluat olla mukana

 

Jos haluat virallisesti mukaan ja julkaista omat kuusi (tai vähemmän) vaatettasi, lähetä kuvat meille elokuun loppuun mennessä osoitteeseen uusimusta (at) gmail (piste) com. HUOM! Kuvaa kaikki kuusi vaatetta yhteen, maksimissaan 500 pikselin kuvaan!

 

Seuraa hakkeen etenemistä kuuden vaatteen keskusteluryhmässä ja blogissamme koko syyskuun ajan. Ja osallistu tapahtumaan Facebookissa!

 

Katso myös, millä kuudella vaatteella Uuden Mustan toimitus aikoo selvitä syyskuun.

 

Kuvat: Terhi, Six Items or Less, NY Times

Reader Comments (2)

Tämä on loistava haaste. Tosin elän jo nyt aika lailla näin, joten minulle ei tuottaisi kovin isoa ongelmaa. Täytyypä katsoa mitä syyskuussa pitäisi päällä, ehkä kesän vakiohellemekko ei ole enää mukana.

Tässä jutussa oli taas hyvää älykästä pohdintaa haasteen merkityksestä ja sisällöstä eri ihmisille ja siitä, mitä vaikutuksia sillä voisi olla. Uusi Musta on nykyisin aika lailla juuri sitä, jota toivoin ja odotinkin, mm. kiitos hyvien toimittajavahvistusten!

Toivottavasti Noorakin osallistuu tähän haasteeseen, itse asiassa haastan hänet!! ;)

to 19.08.2010, 14:31 | Registered CommenterPellon pientareella

Hienoa kuulla! Ja Noorakin lähtee mukaan. :)
- Katja

pe 20.08.2010, 16:08 | Registered CommenterUusi Musta
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.