KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Yrittäjä Tarja Castel on toiminnan nainen | Main | Kaupunkiliikenne murroksessa? »
perjantai
elo062010

Pärjäisitkö kaksilla farkuilla?

Sata tavaraa, vaatteet mukaan luettuna. Pärjäisitkö niillä vuoden, tai edes sata päivää? Muutamat suomalaisetkin bloggaajat ovat innostuneet amerikkalaisen Dave Brunon haasteesta meille länsimaisille tavaranhamstraajille: yritä elää tietty aika vain sadalla tavaralla.

Suurin osa haastetta pohtineista on kuitenkin tulkinnut asian niin, että pitäisi luopua kokonaan kaikesta muusta paitsi sadasta (henkilökohtaisesta) esineestä. Ihan helppoa se ei tosiaan ole, kuten esimerkiksi Timo Wrightin valokuvateos hänen kaikista omista tavaroistaan osoittaa. Wright laski omistavansa noin 3500 tavaraa, ja sanoo keskiverron suomalaisperheen omistavan yli 10 000 esinettä.

 

Monet ovatkin vääntäneet haasteesta oman versionsa: Saituri on päättänyt pyrkiä eroon sadasta tavarastaan. Urbaani oranki aikoo kierrättää kaksi tavaraa jokaista sisäänkantamaansa tavaraa kohden.

Vehmas Assemblyn Sampsa Kiianmaa on harvoista suomalaisista bloggaajista, joka on konkreettisesti listannut tärkeimpiä tavaroitaan, joista ei luovu. Wake up cloud -blogin Henri Junttilan listalla on vain 43 tavaraa (joista 14 on t-paitoja).

 

Zenhabits-blogin kirjoittaja Leo Babauta listaa omat sata tavaraansa ja antaa muille neuvoja: Laita rajamailla häilyvät yhteen kasaan ja katso, missä menet laskuissa. Tarvittaessa vähennä tästä kasasta.

 

Jos raivaamiseen ei muuten pysty, aina voi tilata Professional Organizerin eli ammattijärjestäjän tai -raivaajan apuun (tämä ei ole vitsi, vaan ihan kasvava bisnes Suomessakin). Ja Amerikastahan saa apuun mitä vain, kuten kuukauden step-by-step-nettikurssin sataan tavaraan pääsemisestä, hinta 15 dollaria.

 

Luo omat säännöt

 

Hyvä kysymys on, että mikä lasketaan yhdeksi tavaraksi. Monet haluavat ajatella, että jokin keräilykokoelma voisi olla yksi tavara, koska muutenhan tavoite on mahdoton! Esimerkiksi Vehmas Assemblyn Sampsa laskee kirjat yhdeksi tavaraksi. Herää vain kysymys, että saako kokoelmaa kartuttaa jatkossakin miten paljon tahansa?

 

Entäs kosmetiikka? Miten olisi, jos purtilot tulkitsisi yhdeksi kokonaisuudeksi, mutta loisi jonkun oman rajoitteen sille, miten paljon niitä saa olla. Ideoita?

 

Toinen tärkeä määrittely on, että mikä on henk.koht. tavara. Jos esimerkiksi asuu yksin, lasketaanko kaikki huonekalutkin tähän? Mielestäni ei.

 

Bruno on tehnyt itselleen omat säännöt, mutta painottaa, että kukin haasteen vastaanottaja voi itse luoda omansa. Hän on esimerkiksi päättänyt, että voi tarvittaessa ottaa vastaan lahjoja (jos joku niitä hänelle vielä kaiken julkisuuden jälkeen erehtyy antamaan) mutta että hänellä on viikko aikaa päättää, pitääkö hän sen ja luopuu jostain muusta, vai antaako sen tavalla tai toisella eteenpäin.

 

Kyseenalaista hankkiminen

 

Koko homman tarkoitus on tietenkin haastaa ihmiset kyseenalaistamaan omistamisen ja ostamisen tarpeellisuutta. Sata tavaraa on mainio (ja niin amerikkalainen) konkretisointi tälle kulutuskeskeisen kulttuurin kyseenalaistamiselle. Bruno pohdiskelee blogiteksteissään esimerkiksi, pärjäisikö ihminen kaksilla farkuilla, ja tunnustaa joskus innostuvansa kamasta, kuten työpaikkansa uusista kameroista. Ja miettii, miten hän voisi iloita vanhemmilta saamastaan iPadista tuntematta huonoa omaatuntoa. Kulutuskulttuurin vastustamisen lisäksi Bruno hakee sadan tavaran haasteella myös oman elämän ja ajatusten selkiyttämistä ja mahdollisuutta katsoa eteenpäin sen sijaan, että takertuisi menneisyyteen takertumalla vanhaan tavaraan.

 

Itse olen viime aikoina alkanut pyrkiä ylimääräisestä roinasta eroon ihan siitä syystä, etten enää löydä niitä muutamia tarvitsemiani tavaroita, kun kaikki muu rompe peittää näkyvyyden. No, meillä on sentään kaikki huoneet asumiskäytössä eikä lattialle tarvitse tehdä kujia tavaroiden väleihin liikkumista varten, kuten eräillä. Tarkoitan vain, että jos minulla olisi muutamia tarkoin valittuja rakkaita tavaroita, tietäisin todennäköisemmin, missä ne sijaitsevat.

 

Elaine St. Jamesilla on hyvä esimerkki: lukioon mennessään hän satsasi hyvään kynsienhoitosarjaan, joka kulki hänen mukanaan 15 vuotta ympäri maailmaa. Kun hän alkoi nostaa parempaa palkkaa, hän tuli hankkineeksi viitisen kynsienhoitosarjaa lisää: yhden autoon, toisen töihin ja niin edelleen. Kun hänellä oli ollut vain yksi sarja, hän tiesi aina, missä se oli. Mutta kun niitä oli useita, hän ei koskaan löytänyt tarvitessaan yhtään niistä.

 

Ajattele omaisuutesi uudella tavalla

 

Miten tavaran vähentäminen käytännössä onnistuu? Kokeile näitä:

  1. Ajattele, miten paljon käytät rahaa tavaran varastoimiseen. Silloin vasta pitääkin huolestua, jos alat suunnitella isomman asunnon ostamista, jotta saat kaiken roinan mahtumaan kämppääsi. Jos ajatellaan, että asuinneliö maksaa keskimäärin 3000 euroa, aika kalliiksi tulee turhan (usein aika arvottoman) romppeen säilyttäminen.
  2. Lupaa itsellesi, että jokaista sisäänkannettua tavaraa kohden pistät kiertoon valitsemasi määrän olemassa olevaa tavaraa. Esimerkiksi Urbaani Oranki on päättänyt luopua kahdesta tavarasta jokaista uutta kohden.
  3. Luo kotiisi paikka kiertoon lähteville tavaroille. Heti kun päätät luopua jostain, laita tavara syrjään äläkä jätä sitä enää lojumaan kaappiin viemästä tilaa oikeasti tarpeelliselta.
  4. Pakkaa laatikoihin ja vie kellariin tavara, joka ei ole jatkuvassa käytössä. Jos et vuoden päästä muista mitä laatikossa on, kierrätä se sellaisenaan. Lajittele tavarat valmiiksi ja kirjoita laatikoihin ”paperinkeräykseen” tai ”kierrätyskeskukseen” jne.

 

Uusi Musta haastaa: 6 vaatetta tai vähemmän!

 

Uusin haastevillitys on kuusi vaatetta kuussa: tavoitteena on pärjätä kuukausi käyttämällä vain kuutta vaatetta (poislukien alus-, päällys- ja urheiluvaatteet).

Uuden Mustan toimitus päätti ottaa kuuden vaatteen haasteen vastaan ja haastaa lukijansakin mukaan. Aiomme siis kukin pärjätä kuudella vaatteella koko syyskuun ajan, pärjäisitkö sinä? Kerromme lisää projektista ja julkistamme omat kuusi vaatettamme parin viikon päästä. Jos haluat ottaa haasteen vastaan, ryhdy jo nyt tarkkailemaan vaatekaappiasi sillä silmällä!

 

Tavarasta eroon -linkkivinkit:

Kuvat: BookLust, Professional organizer NY, Wikimedia, NY Times

Reader Comments (19)

Hyvä ja ajankohtainen aihe. Myönnän ihan suoraan, että meillä on ihan tajuttomasti turhaa tavaraa. Yläkaapit ovat pullollaan "jotain", mitä ei koskaan käytetä.

Tai melkein koskaan. Vaikeus tavaran kiertoon laittamiseen tulee siinä, että tätä voi oikeasti tarvita joskus, vaikkakin tosi harvoin. Koskee juhlavaatteita, varapeittoja ja -tyynyjä satunnaisille yövieraille, tarjoilukulhoja ja isoa juhlavaa astiastoa ja erityisesti vaatteita: esim. paksua untuvatakkia tarvitsee harvoin, mutta kovalla pakkasella se on pakko olla. Vanhat isot paidat ja venähtänyt uikkari ovat kullanarvoisia kun olin raskaana (jos olisin aikoinaan heittänyt pois, olisi pitänyt ostaa uudet tuota lyhyttä ajanjaksoa varten). Rönttävaatteita käytän vain pari kertaa syksyisin marjametsässä, mutta jos näitä ei olisi niin en lähtisi metsään ollenkaan.

Toki lainata voi, mutta oma sosiaalinen verkostoni ei ole niin suuri, että se tuosta vaan onnistuisi.

Mutta perustavaraa varten meillä on sääntö, että jos ei ole vuoteen tarvinnut niin aitoa tarvetta ei ole --> kiertoon. Ja paljon sinne meneekin.

Kaksilla farkuilla pärjäisin kevyesti, käytän muutenkin kymmenistä farkuistani yksiä tai kaksia kun ne ovat mukavat. Miksi sitten pitää säilössä ne liian isot ja pienet? No just siksi, ettei tarvii ostaa uusia kun kropan muoto muuttuu....

Oikeasti olen vain laiska ja liian kiintynyt omaisuuteeni :)

pe 06.08.2010, 08:34 | Registered CommenterMiiraM

Kirjoitin aiheesta jokin aika sitten omaan blogiini:
http://www.iltapaiva.net/2010/05/suhteesta-omaisuuteen/

Tavarasta luopuminen on lopulta suhteellisen helppoa, mutta samalla tavara siirtyy jonkun toisen riesaksi. Oikeasti haasteellisempaa olisi selvittää, mitä kaikkea omistaa ja sen jälkeen käyttää itse kaikkia hankkimiaan asioita ja mielellään kuluttaa ne loppuun.

pe 06.08.2010, 09:18 | Registered CommenterAnu

MiiraM, niin totta tuo "joskus tarvitseminen". Suomihan ei ole vaatetuksen kannalta helpoin mahdollinen maa kun lämpötilat vaihtelevat 70 asteen skaalalla!

Anu Koski, kiinnostava näkökulma noin käytännön kokemuksen kautta! Tosin, tavarahan voi olla toiselle hyvinkin tarpeellinen JOS se tosiaan on hyvälaatuinen ja -kuntoinen. Odotan kuluttajakapinaa uusina ostettujen tuotteiden huonoa laatua kohtaan!

Jos haluatte ottaa haasteen "virallisesti" vastaan, ilmoittautukaa osoitteeseen uusimusta@gmail.com ja kuvatkaa valitsemanne kuuden vaatteen setti niin laitetaan valinnat tonne gallerian puolelle näkyviin, kun testi alkaa!

pe 06.08.2010, 10:08 | Registered CommenterKatja Lahti

Juu, kuten aiemmin itse kirjoitin, käyttökelpoisen, mutta tarpeettoman tavaran kohdalla olisi hyvä tuntea vastuunsa tavaran hankkimisesta ja etsiä sille itse uusi omistaja. Siinä nuo myynti- ja lahjoitusverkkopalvelut ovat hyvä apu. Hommassa on sen verran vaivaa, että se ehkä osaltaan pistää miettimään, kannattaako tavaraa haalia lisää koko ajan.

pe 06.08.2010, 10:26 | Registered CommenterAnu

Törmäsin tähän haasteeseen joskus viime talvena ja innostuin valtavasti, koska siihen mennessä massiivinen tavaranvähennys oli ollut käynnissä jo jonkin aikaa. Tällä hetkellä olen jo päässyt reilusti alle 100 tavaran, mikäli tavararyhmät (tyyliin t-paidat) laskee yhdeksi. Nyt en ole vähään aikaan jaksanut laskea tavaroita, mutta suunta on kyllä koko ajan vähenemään päin. En kylläkään usko, että joskus pääsisin sataan yksittäiseen tavaraan asti, mutta ehkäpä tässä onkin tärkeintä päästä selville siitä, mikä on oikeasti tärkeää ja mitä todella tarvitsee.

Ja kyllä, ihminen pärjää mainiosti kaksilla farkuilla:) Itse omistan kahdet, mutta koska olen enemmän hameihmisiä, vain toiset farkuista ovat oikeastaan käytössä, joten kaipa yksilläkin pärjäisi ihan mainiosti.

pe 06.08.2010, 14:27 | Registered CommenterNevie

Kiva että tännekin tullut juttua 100 Personal Things -haasteesta :-) Olen itse ottanut siihen osaa ja voin sanoa että kyllä on mahdollista karsia henkilökohtaiset tavarat 100 asiaan.

En itse ole harrastunut edes kokelmia tyyliin meikit ovat yksi kokoelma, kosmetiikka yksi, t-paidat yksi, kangät yksi vaan minulla esim. puuteri vie yhden sijan 100 tavaran listalta. Minulla on 2 kokoelmaa, nimittäin kirjat ja cd-levyt. Kirjat liittyvät vahvasti työhöni, voisi sanoa että kirjat ovat työni. Mutta tämä ei tarkoita että hankin tulevaisuudessa niitä lisää ja kartutan siten kokoelmaani. Olen itseasiassa käynyt kirjakokoelmaa rankalla kädellä läpi ja antanut kirjoja eteenpäin ystävilleni. Jos joudun ostamaan uuden kirjan (pyrin jatkossa aina lainaamaan) niin jonkin toisen kirjan on kokoelmistani lähdettävä uuden kirjan tieltä pois.

6 vaatteella kuukauden eläminen onnistuu myös helposti, teen sitä nimittäin jatkuvasti :-)

pe 06.08.2010, 14:49 | Registered CommenterPacific

Olen itse asiassa tällä viikolla suunnitellut tämän samaisen 6 vaatetta -haasteen toteutusta. Vaihtoehtona on Kendin 30-30 -haaste (30 päivää, 30 vaatekappaletta sis kengät), http://kendieveryday.blogspot.com/2010/07/30-for-30-again.html

Koska meinasitte aloittaa?

la 07.08.2010, 10:28 | Registered Commenterprefecta

Nevie, oho, way to go! Oon samaa mieltä, että perspektiiviähän tällaisissa haasteissa aina haetaan, ei varsinaisesti sitä tasalukua. :)

Pacific, kiitos kokemuksen jakamisesta! Haasteessa löytää hyvin ne ongelmakohtansa. Mulla ei ole meikit ongelma mutta noi vaatteet kyllä.. Mä oon oikeastaan aika iloinen että mun on vaikea valita noita kuutta vaatekappaletta koska se tarkoittaa että pidän vaatteistani eikä ne ole olleet harhaostoksia.

Prefecta, mukaan hei vaan! Aloitus olis syyskuussa, mikä on hiukan haasteellinen kuukausi, että saattaa tulla kylmä tai sitten ei, heinäkuu olis ollut iisi. ;) Ota kuvat sun setistä (päällä tai kollaasina) ja laita tulemaan mailitse ennen syyskuuta niin laitetaan galleriaan kuvat.

su 08.08.2010, 19:40 | Registered CommenterKatja Lahti

Upea idea,
todella haaste työssä käyvälle naiselle pärjätä kuudella vaatekappaleella kuukausi: miten pyykistä selvitään, kun työvaatteet likaantuvat joka päivä? Kuusi vaatetta saattaisi juuri ja juuri riittää täyttämään alusvaatteineen pyykkikoneen, jos taloudessa olisi kaksi ihmistä, joilla kummallakin on alus- ja päällysvaatteet saman värisiä. Siis onko edessä Musta syyskuu!!

ti 10.08.2010, 16:09 | Registered CommenterLeila V

Kahdet farkut on paljon! Itselläni on tällä hetkellä, kumma kyllä, niin monta. Toisia en käytä lainkaan.

ke 11.08.2010, 15:01 | Registered CommenterJarno Kääriäinen

Tosi hyvä jutunaihe. Tämä on juuri se syvin ja ainoa ongelma maailmassamme, jonka ympärille suurin osa monista muista ongelmista kietoutuu. Pitää saada halvalla ja paljon, ihan mitä vain. Sen sijaan, että nauttisimme kaikki maailmassa omaisuudesta ja asioista vähän tasavertaisemmin. Kun muistaa, että suuri osa maailman ihmisistä omistaa yhdet korkeintaan kahdet vaatekerrat niin tulee harkittua kaksi kertaa ennen ostopäätöstä ja tavaran hankkimista. Todella vaikeaa kun on tottunut aivan muunlaiseen kuluttamiseen ja näkee käsittämätöntä diivailua vaatteilla ja tavaroilla ympärillään, mutta ei mahdotonta.

Elin puoli vuotta 1 kengillä, alle 5 vaatekerralla ja yhdellä repulla. Aivan loistavan vapauttavaa, mutta valitettavasti ei ihan mahdollista Suomessa työssäkäyvälle toimistoneidille, mutta yritetään kuitenkin keventää täälläkin. Enempää kuin kaksia farkkuja en sentään omista, mutta kirppareilta kertyy muuta kyllä... ...

ke 11.08.2010, 20:41 | Registered CommenterIndira

Ton vaatejutun uskoisi onnistuvan ihan keneltä vaan, ainakin heteromieheltä. Kahdet farkut ja neljä t-paitaa :)

ke 11.08.2010, 22:28 | Registered CommenterKatja Huovinen

Päädyin siihen tulokseen, että kuusi vaatekappaletta on mulle vähän turhan extremeä, varsinkin kun aloitan justiin uudessa työpaikassa enkä aio vapaa-aikaani heilua niissä samoissa vetimissä. Siispä sorvasin tästä dieetistä oman versioni, aion toteuttaa sitä joka tapauksessa syyskuun ajan, blogiin tulossa aiheesta lisää.
Tässä mun säännöt:
• vaatevalikoimani seuraavan 4 viikon ajan käsittää 6 skarpimpaa ja 6 rennompaa vaatekappaletta
• sekä 6 paria kenkiä ja 6 laukkua (mulla on vuori molempia, joten valinta ei tule olemaan helppo!)
• joistakin vaatteista on olemassa kaksoiskappale, niiden käyttäminen on ok
• näiden lisäksi voin tarvittaessa kaivaa kaapista käyttöön kaksi takkia, kun näistä keleistä ei niin tiedä
• urheilu-, yö- ja alusvaatteet, sekä käsineet, huivit, hatut ja korut ovat vapaasti käytössäni (note to self: kaikki tanktopit eivät suinkaan ole "alusvaatteita")
• kaikki vaatteet jotka korjaan tai teen varastoissani seisovista kankaista ja langoista voin ottaa heti käyttöön edellä mainittujen lisäksi

• shoppailu rajoittuu palveluihin, huvituksiin, kukkiin ja kirjoihin
• nämä ovat kaikki kieltolistalla: muotilehdet, vaatteet ja asusteet, kankaat ja langat, kosmetiikka, astiat, liinavaatteet ja muut kodintarvikkeet
• akuutit lahjahankinnat saan hoitaa, mutta varastoon en lahjoja tänä aikana hanki

xoxo, Prefecta (tiski.fi)

pe 13.08.2010, 10:30 | Registered Commenterprefecta

Mahtavaa, Prefecta, että olet jokatapauksessa mukana! Osallistuminen ja asian pohtiminen on tietenkin tärkeintä.

Ja on tosi kiva myös kuulla, että niin moni on jo pohtinut tuota sataa tavaraa ja jopa päässyt siihen - myös naiset :-)

pe 13.08.2010, 11:40 | Registered CommenterTerhi Upola

Hienoa että ihmiset heräävät miettimään kulutustaan ja tavaramääräänsä! Itse en vielä lupaudu mukaan syyskuun kuuden tavaran haasteeseen, koska olen lähdössä syksyksi ulkomaille ja en tiedä miten hyvin pystyn esim. hoitamaan pyykkäystä. Noita kuutta vaatetta joutuu nimittäin varmaan välillä vähän pesemäänkin... ;)

Mutta lupaan kyllä sen sijaan pärjätä neljä kuukautta matkalaukullisella vaatteita ja tavaroita. :D Kieltämättä myös olosuhteiden pakosta johtuen... Sekä pysyä tiukkana uusien hankintojen suhteen, vaikka matka suuntautuukin halvemman hintatason maahan.

Tuo kokoelma-ajattelu menee multa kyllä vähän yli hilseen... Ymmärrän sen tavallaan jossain tapauksissa (esim. postimerkkikokoelma), mutta tuntuu vähän huijaukselta, jos vaikka t-paidat lasketaan vain yhdeksi tavaraksi. Järkevämmältä tuntuisi, että sen sijaan, että omistaa vaikka 25 t-paitaa (kun ne kaikki lasketan yhdeksi) ja luopuu yhdestä sadetakista, luopuisi vaikka 10 t-paidasta ja pitäisi sadetakin.

Ai niin, inhoan farkkujen ostamista, eli käytin melkein koko viime talvenkin vain yksiä farkkuja... :/ Kahdet on jo siis aika luksusta. Yleensä ostan uudet (tai käytetyt uudet) vasta siinä vaiheessa kun vanhat hajoavat ja on pakko. :D

pe 13.08.2010, 15:46 | Registered CommenterLuna

Ai niin, inhoan farkkujen ostamista, eli käytin melkein koko viime talvenkin vain yksiä farkkuja... :/ Kahdet on jo siis aika luksusta. Yleensä ostan uudet (tai käytetyt uudet) vasta siinä vaiheessa kun vanhat hajoavat ja on pakko. :D

pe 13.08.2010, 15:49 | Registered CommenterLuna

Oho, tehty! Heinäkuussa eli kuumaan loma-aikaan tarvitsin uimapukujen ja alushousujen lisäksi kahdet valkoiset löysät kangashousut, yhden tunikan, yhden oranssin paidan ja kaksi valkoista paitaa. Nyt töihin palattua tahti ei ole juurkaan muuttunut, koska sääkään ei ole paljon muuttunut :-)

la 14.08.2010, 15:12 | Registered CommenterZepa

Itse asiassa kun nyt kerran aloitin tämän sorvaamisen, aion pidentää aikaa vielä parilla viikolla kuuteen viikkoon (koska kaikkia osiakin on kuusi). Sinä aikana olis tarkoitus kaivella kaapitkin tosi perusteellisesti ja sen jälkeen palauttaa sinne vain oikeasti ihanat, kauniit ja tarpeelliset vaatekappaleet. Se, mitä lopuille vaatteille tapahtuu jää nähtäväksi. Kirppispöytä ainakin on suunnitteilla.

Ja tosiaan, itse aion rajoittaa ja raakata myös kenkä-, laukku-, huivi-, vyö- ja päällysvaatevalikoimaa, toisin kuin tuossa alkuperäisessä haasteessa.

Aloitan 30.8. maanantaina, tervetuloa blogiini seuraamaan kuulumisia (valtaosa tuosta setistä onkin siellä jo kuvina, vähän se saattaa vielä elää kun tätä kelien kehittymistä seurailee)!
Oma haasteeni löytyy täältä

ma 16.08.2010, 20:55 | Registered Commenterprefecta

Mahtava aloite! 6/kk todellakin hyväksytty. Sopivasti koulun aloitukseen napsahtaa aloitus.

Omaa työtäni ajatellen sovellan (haalari + t-paita) jättämään ne luvuista. 4 vaatetta voisi olla liian kova pala yhdelle kuulle. Yllättävät tilanteet voivat tulla ongelmaksi, mutta vapaalla omalla tyylillä eiköhän niistäkin selvitä.

Kuuden tähden syksyä kaikille!

su 22.08.2010, 16:57 | Registered CommenterNinni
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.