KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Haaste: dyykkaa omasta jääkaapistasi! | Main | Kumpi hävettää enemmän, dildon vai kalliin käsilaukun ostaminen? »
maanantai
loka172011

Ylen tv-viikko 42: Modernit ympäristösoturit - aktivisteja vai terroristeja?

Kuinka pitkälle sinä olisit valmis menemään luonnonsuojelun ja maailman pelastumisen vuoksi? Maanantai-illan Ykkösdokumentissa sukelletaan syvälle radikaalien "ympäristösoturien" maailmaan, jossa kaikki on sallittua maapallon puolesta.

Ympäristösoturi (eco-warrior) on 90-luvulla lanseerattu nimitys ympäristöaktivisteista, jotka ryhtyvät tositoimiin luonnon puolesta. Mutta keitä he ovat? Vihreitä taistelijoita löytyy laidasta laitaan. Jotkut heistä tekevät pieniä arkipäiväisiä tekoja, istuttavat puuntaimia, keräävät varoja luonnonsuojeluun ja osoittavat rauhanomaisesti mieltään nostaen samalla puheenaiheita medioihin. Mutta osa tarttuu mahtavampiin miekkoihin ja ryhtyy radikaaliin vastarintaan valmiina uhraamaan taloutensa ja terveytensä ympäristön puolesta. Viranomaisille ja teollisuuden edustajille nämä ympäristösoturit ovat rikollisia ja terroristeja, joiden toiminnasta on harmiton idealismi kaukana. Esimerkiksi FBI on määritellyt ympäristöradikaalit Yhdysvaltain suurimmaksi kansalliseksi uhaksi heti Al-Qaidan jälkeen.

Philippe Borrelin ohjaamassa dokumentissa Ympäristösoturit kartoitetaan sitä, keitä ovat nämä radikaalit ja miten he ajautuivat tavallisten mielenilmausten parista väkivaltaisten protestien kannattajiksi. Mikä oikeuttaa heidän mielestään rajut otteet? Ovatko heidän toimensa kansalaistottelemattomuutta paremman tulevaisuuden vuoksi vai terrorismia yhteiskunnan tukipilareita vastaan? Dokumentin aikana ääneen pääsevät mm. Greenpeacen perustajäsen ja ympäristöjärjestö Sea Shepherdin herkeämätön keulamies Paul Watson ja yli 20 vuoden tuomion radikaalista aktivismista saanut Jeff Luers. Viranomaisten mukaan molemmat ovat ekoterroristeja. 

Vastalauseena kerskakulutusta ja ilmaston lämpenemistä vastaan parikymppinen Jeff ”Free” Luers  ja hänen ystävänsä Craig "Critter" Marshalle polttivat Oregonin osavaltiossa Yhdysvalloissa kolme autoa. Ja saivat terroriteostaan murhamiehiä ja raiskaajia pidemmän tuomion.

Vuonna 2008 The Guardian listasi 50 ihmistä, jotka voisivat pelastaa maailman. Listalta löytyy monta politiikan isoa nimeä ja liuta tuttuja kasvoja aina Leonardo DiCapriosta Al Goreen. He ovat kaikki tehneet isoja asioita luonnon hyväksi. Mutta niin on myös listauksen aikaan 12-vuotias koulupoika Maghay Surbmanian, joka aloitti kouluissa Kids For Tigers -hyväntekeväisyysohjelman ja keräsi kahdessa vuodessa Intian kaduilla yli 6 500 puntaa tiikerien suojelua varten. Minulle hän on ympäristösoturi ja esikuva vailla vertaansa.

Pieniä tai isoja, laillisia tai laittomia tekoja – yksi asia kaikkia ympäristösotureita aktivismin luonteesta riippumatta yhdistää: he ovat valmiina vastustamaan ratkaisuja, jotka vaarantavat meidän kaikkien tulevaisuuden.

P.S. Myös viikon Spotlight kannattaa bongata! Siellä puidaan tällä kertaa aikapommia, joka tikittää lentomatkustajien verisuonissa. Vaikka nuorilla naisilla verisuonitukoksen riski kasvaa pitkillä lentomatkoilla, vaarasta varoittamista ei pidetä tärkeänä.

 

Maanantaina 17.10.

Ykkösdokumentti: Ympäristösoturit (Eco Warriors)
Viranomaisille ja teollisuuden edustajille ympäristösoturit ovat rikollisia, eivät harmittomia idealisteja. Monessa maassa on otettu käyttöön kovemmat otteet radikalismin kitkemiseksi. Esimerkiksi FBI on määritellyt ympäristöradikaalit Yhdysvaltain suurimmaksi kansalliseksi uhaksi heti Al-Qaidan jälkeen. Keitä ovat nämä eurooppalaiset aktivistit, mikä heidän mielestään oikeuttaa kovat otteet ja miten he itse ajautuivat väkivaltaisten protestien kannattajiksi? Ohjaus: Philippe Borrel. Tuotanto: Dissidents yhteistyössä Arte ja Yle.
YLE TV1 klo 21.30

 
Theroux kauneuskirurgin pöydällä (Louis Theroux - Under the Knife)
Ovatko plastiikkakirurgian avulla hankitut isommat rinnat ja pyykkilautavatsa takuuvarma tie onneen? Toimittaja Louis Theroux matkaa Kaliforniaan ja pistää itsensä peliin ryhtymällä koekaniiniksi. Tuotanto: BBC. Uusinta vuodelta 2009.
YLE Teema klo 22.25


Tiistaina 18.10.

Kiehtova maailma: Fiiniä viiniä (Wine)
Ranskalainen Chateau Margaux kuuluu maailman huippuviinitiloihin. Dokumentissa seurataan vuoden 2008 Bordeaux-sadon syntyä. Kehno sää uhkaa tehdä toiveet tyhjiksi. Viinejä täytyy markkinoida Kiinassa asti. Tuotanto: BBC.
YLE TV1 klo 19.00

 
Dok: Tuntemattomilla vesillä (På okända vatten)
Taidevalokuvaaja Sandra Kantasella oli syksyllä 2010 Moskovassa näyttely, jonka inspiraation hän löysi ollessaan purjehdusmatkalla Vienanmerellä. Tuntemattomilla vesillä käsittelee Sandran matkaa läpi Venäjän sisäisten kulkuvesien Stalinin kanavan kautta Vienanmerelle. Gauwe Haentje -nimisellä laivalla on mukana myös hollantilainen kapteeni ja venäläinen luotsi. Vuonna 2010 Gauwe Haentje oli ainoa laiva, jonka onnistui matkata kyseinen reitti. Tuotanto: Making Movies / Charlotte Airas. Ohjelmassa on suomenkielinen tekstitys.
YLE FST5 klo 20.00

Aurinkokuntamme seitsemän ihmettä
Vain muutamat harvat astronautit ovat nähneet maapalloa ympäröivän ohuen, sinisen ilmakehän. Kolmannessa jaksossa tutustutaan Saturnuksen kuuhun, Titaniin, ja kuun pinnalta hiljattain tehtyyn merkittävään löytöön. Tuotanto: BBC.
YLE Teema klo 20.00

 

Keskiviikkona 19.10.

Historiaa: Kirjeitä Hitler-sedälle (Lieber Onkel Hitler - Briefe an den Führer)
Hitlerin saama yksityisposti siirrettiin Moskovaan vuonna 1945. Kirjeet olivat pysyneet arkiston piilossa yli kuusikymmentä vuotta. Kuinka ne ilmentävät kolmannen valtakunnan muuttuvaa ilmapiiriä vuosina 1933-1945? Yli sadantuhannen kirjeen joukossa on syntymäpäiväonnitteluja, pyyntöjä ja satunnaisesti myös protesteja. Osa kirjeistä suhtautuu Hitleriin kunnioituksella tai lapsellisella ihailulla, osa kirjoittajista haluaa avautua itselleen henkilökohtaisista asioista. Tuotanto: Spiegel TV, Saksa 2010.
YLE TV1 klo 19.00

Torstaina 20.10.

Prisma Studio
Silmänräpäys ratkaisee - kuka on liikenteen vaaratekijä? Maailman tarkin onnettomuus. YLE Teema klo 20.00

Spotlight : Lennä veritulpan uhalla
Lentomatkustajien verisuonissa tikittää aikapommi. Nuorilla naisilla verisuonitukoksen riski kasvaa pitkillä lentomatkoilla. Tästä huolimatta Liikenneturvallisuusvirasto tai Finnair ei katso asiakseen varoittaa vaarasta.
YLE FST5 klo 21.00

Ulkolinja: Juutalaiset USA:n ruorissa?
(The Jewish Lobby)

Yhdysvalloissa juutalaisten AIPAC -järjestön väitetään kontrolloivan pörssikauppaa, elokuvateollisuutta, mediaa ja valtakunnanpolitiikkaa. Ulkolinjassa selvitetäään, miten AIPAC toimii. Vai ovatko puheet juutalaisten ylivallasta vain myytti?
YLE TV1 klo 21.50


Lauantaina 22.10.

Avara luonto: Emot ja eläinpienokaiset
(Wild Mothers and Babies)

Millaisia ovat ensimmäiset päivät vastasyntyneiden eläinlasten maailmassa? Emon turvissa pienokaisten on hyvä olla, mutta joskus jo omatkin lajikumppanit voivat olla uhkana. Miten emot suojelevat jälkikasvuaan? Emon ja poikasten välisen suhteen ymmärtäminen avaa eläimen käyttäytymistä ja tunne-elämää ainutlaatuisella tavalla. Avaran luonnon dokumentti perehtyy mm. norsujen, virtahepojen, leijonien ja kalojen emoihin ja poikasiin. Tuotanto: BBC.
YLE TV1 klo 18.45

Sunnuntaina 23.10.

Inhimillinen tekijä
Tuhat ja yksi ajatusta. ADHD tekee perheen arjesta haastavaa, mutta ei koskaan tylsää. Anne Flinkkilän vieraina ADHD-aikuinen Päivi Tasala, ADHD-lapsen äiti Seija Alatalo ja lastenpsykiatri Pekka Räisänen.
YLE TV2 klo 21.00

Dokumenttiprojekti: Sisäpiirin homma
(Inside Job)

Oscar-palkittu dokumenttielokuva kertoo systemaattisesta korruptiosta, joka vuonna 2008 ajoi Yhdysvallat koko maailmaa vavisuttaneeseen talouskriisiin. Laman vuoksi miljoonat ihmiset menettivät työnsä, säästönsä ja jopa kotinsa. Dokumentissa vaaditaan syyllisiä tilille, ja katseet kääntyvät myös Yhdysvaltain nykyhallintoa kohti: millaisin toimenpitein lamasta on koetettu nousta? Dokumentti alkaa esimerkillä Islannista ja etenee käsittelemään talouskriisiä Yhdysvalloissa. Miten kupla oikein syntyi, ja mitä tapahtui, kun pankit sitten romahtivat ja useat suuryritykset joutuivat selvitystilaan? Kertojaäänenä toimii näyttelijä Matt Damon. Ohjaus: Charles Ferguson.
YLE TV2 klo 22.05

 

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.