KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Ylen tv-viikko 43: Silminnäkijä vie intialaiselle kangasvärjäämölle | Main | Suomen sienissä enemmän säteilyä kuin Japanista tuodussa ruoassa »
perjantai
loka212011

Surffasin sohvan sijaan bileisiin

Muutin äskettäin Espanjaan. Alkuviikot sujuivat asioita järjestellen, mutta sitten se iski: sosiaaliset kontaktini koostuvat lähinnä keski-ikäisistä suomalaisista ja briteistä. Tarvitsen oman sosiaalisen elämän! Vastaus ongelmaani on Couch Surfing. Tiesin kokemuksesta, että sohvasurffaussivuston kautta on helppo tavata ihmisiä myös muuten vaan - sitä ei ole tarkoitettu vain yksittäisen yösijan etsimiseen. Päätin testata, kuinka nopeasti ja helposti löydän sivuston kautta uusia ystäviä uudessa kaupungissa.

Vielä neljä vuotta sitten en todellakaan olisi uskonut, että jonain päivänä minusta olisi normaalia etsiskellä tuikituntemattoman miehen asuntoa singaporelaisesta lähiöstä hotellin sijaan. En olisi uskonut, että tungen 15 hengen ulkosaunaan 55 ulkomaalaisen seurassa keskellä talvea, nautin ventovieraiden kanssa kahvittelusta newyorkilaisbaarissa tai että kutsun viikoksi kotiini hollantilaisen rokkarin. Enkä olisi koskaan kuvitellut nauttivani siitä, että minulla on joka viikko treffit tuntemattomien ulkomaalaisten kanssa.

Mutta nelisen vuotta sitten minusta tuli sohvasurffaaja, ja ymmärsin, että maailma on toistaiseksi tapaamattomia ystäviä täynnä. 

Couchsurfing eli sohvasurffaus on nimensä mukaisesti jonkun toisen sohvalle majoittumista ja sitä kautta syvempää tutustumista kohdekaupunkiin, sen paikallisiin asukkaisiin ja kulttuuriin. 

Majoittaminen tai matkaaminen eivät kuitenkaan ole ainoat mahdollisuudet ottaa osaa toimintaan: kotikulmilla voi käydä reissaajien kanssa vaikka kahvilla tai kaupunkikierroksella, ja avoimissa tapahtumissa riittää tekemistä joka makuun. Eikä sohvasurffaus ole muuten mikään reppureissaavien teinien juttu – sen ovat löytäneet myös kolme-nelikymppiset maailmankiertäjät, paikalliset kosmopoliitit, perheelliset ja työmatkaajat. 

Sohvasurffaajia on lähes joka maassa. Suomessa heitä on yli 21 000, Espanjassa yli 100 000 ja maailmassa yli 3 miljoonaa.


Näin pääset mukaan kuvioihin:

Kirjaudu sisään. Luo itsellesi profiili. Kerro itsestäsi ja kiinnostuksen kohteistasi. Lisää muutama kuva. Päätä haluatko majoittaa vai tarjoatko vain seuraa tapaamisiin. Ja sitten - ala tavata ihmisiä!

Tapa 1. Järjestä oma tapahtuma

Sohvasurffaajat järjestävät paljon avoimia tapahtumia (events), jotka kattavat kaikenlaisen toiminnan taidenäyttelykäynneistä ja ultimatematseista baarikierroksiin. Tapahtumia voi järjestää kuka vain, ja niihin voi vapaasti kirjautua osallistujaksi sivujen kautta. Tapahtumiin osallistuu yleensä paljon paikallisia surffareita – sekä maan kansalaisia että maahan muuttaneita. Se on helppo tapa uusia vanhaa ystäväpiiriä tai luoda itselleen sosiaalinen verkosto uudessa maassa.

Kaksi viikkoa Espanjassa asuttuani päätän ryhtyä oma-aloitteiseksi. Luon sohvasurffarien verkkoon avoimen tapaamisen tiistaiksi, asetan alkamisajaksi klo 5 iltapäivällä ja valitsen paikaksi kivan oloisen kuppilan Alicanten keskustasta. Seuraavana päivänä tapaamiseen on kirjautunut kolme ihmistä – kaksi espanjalaista ja yksi skotti. Sosiaalinen elämäni alkaa hetkessä näyttää kerrassaan lupaavalta!

Tiistaina kaikki ei mene ihan putkeen – eksyn pikkukujille ja tulen myöhässä tapaamispaikalle. Baari on kiinni. Ketään ei näy. Yleensä eventit kuitenkin toimivat hyvin. Entisenä sohvasurffauksen Helsinki-aktiivina voin vakuuttaa, että pääkaupunkiseudulla kello 17 on ihan ok aika, ja tulijoita riittää aina.

Puoli tuntia odoteltuani lähden verkkokahvilan kautta kotiin. Madridilainen Jesus on lähettänyt sähköpostin ja ilmoittanut tulevansa myöhässä töiden vuoksi. Kirjoitan viestin hänelle ja kaikille muille tapahtumaan kirjautuneille. Liitän mukaan puhelinnumeroni.  45 minuuttia myöhemmin puhelin alkaa soida ja piipata: Jesus kysyy haluanko tavata seuraavana päivänä, Roberto pahoittelee estymistään ja Dawe kertoo olleensa paikalla, mutta koska baari oli kiinni eikä ketään näkynyt, hän lähti pois.

Sivuilla surffatessani tajuan myös ensimmäisen virheeni: Kukaan ei tapaa Espanjassa arkipäivänä ennen iltayhdeksää. Maassa maan tavalla – ensi kerralla tiedän paremmin.

Tapa 2. Osallistu jonkun toisen luomaan tapahtumaan tai sovi henkilökohtaiset tällit.

Verkkosivujen Events-osiosta löydän kaikki tulevat tapahtuvat valitsemani kaupungin kohdalta. Sunnuntaiksi olisi luvassa Roberton järjestämä sukellusretki, mutta se tuntuu hieman liian ekstremeltä ensikosketukselta paikallisiin. Joten kirjaan itseni mukaan skotlantilaisen Dawen järjestämään baari-iltaan maanantaille ja lähetän kahdelle muulle tulijalle viestiä, sillä minua jännittää enkä halua mennä tapaamiseen yksin. Toinen heistä vastaa heti.

Puoli kymmeneltä maanantai-iltana tapaan puolalaisen Justynan, joka on myös juuri muuttanut maahan, ja suuntaamme yhdessä irlantilaisbaaria kohti.

Skotlannilla on Alicantessa peli Itävaltaa vastaan, joten kaupunki on täynnä kiltteihin tälläytyneitä skotteja, ja suurin osa heistä pakkautuu kanssamme samaan baariin. Tunnelma on riehakas – Dawe ja Justyna ovat loistavaa seuraa, ja pian joku seurueestamme intoutuu soittamaan säkkipilliä. Muut säestävät laulaen.

Keskiyön jälkeen kiirehdin pahoitellen pois paikalta kuin Tuhkimo konsanaan, sillä minulla on pitkä matka kotiin eikä kyyti odota.


Tapa 3. Majoita tai surffaa itse jonkun sohvalle.

Majoitusta voi kysyä keneltä vain verkkosivuilla sitä tarjoavalta lähettämälle hänelle requestin ja ilmoittamalla siinä vähintään tulo- ja lähtöpäivät. Yleensä on kohteliasta myös kertoa hieman lisää matkasta ja siitä, miksi pyytää majapaikkaa juuri kyseiseltä surffarilta. Vastaanottaja päättää haluaako hän majoittaa kysyjän vai ei.

Tiistaina tapaan Justynan uudestaan. Istumme iltaa jälleen samassa paikassa, mutta seurue on vaihtunut – nyt iltaa viettävät kanssamme tsekkiläinen Jana, ruotsalainen Peter ja paikalliset Mayte ja Gustavo. Peter ja Jana viipyvät molemmat Alicantessa kaksi yötä Mayten vieraina.

Puolenyön tienoilla Gustavo kutsuu meidät kotiinsa syömään. Espanjassa keskiyö käsitetään vielä alkuillaksi, joten musiikki soi ja tunnelma on korkealla. Herkuttelemme paikallisella kinkulla ja kasvishöystöllä. Parannamme tuntikausia maailmaa kattoterassilla, kunnes Mayte lähtee luotsaamaan surffareitaan takaisin kotiin. Minä olen sopinut yöpyväni keskustassa asuvan Justynan luona, joten jatkamme Gustavon kera iltaa kolmistaan.

Aamuyöstä kävelemme Justynan luo. Hän asuu kahden kämppäkaverinsa kanssa noin 15 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta. Jokaisella on asunnossa oma huone. Minulle hän tarjoaa puolikkaan leveästä parisängystä ja myöhemmin maukkaan aamiaisen. Juttelemmme kahvikupin ääressä pitkään ja sovimme, että tapaamme uudestaan loppuviikosta. Olen saanut ensimmäisen ystävän Alicantesta.


Tapa 4. Käy Weekly Meetingeissä – se on viikoittainen kohtauspaikka

Weekly Meeting on nimensä mukaisesti jokaviikkoinen tapaaminen, joka järjestetään aina samassa paikassa. Esimerkiksi Helsingissä tapaamispäivä on torstai ja paikkana ravintola Nolla. Pienemmillä paikkakunnilla kuten Lahdessa tai Turussa tapaaminen saatetaan järjestetään kerran kuussa. Tapaamisiin osallistumalla pääsee helposti osaksi paikallista surffaripiiriä.

Täällä Alicantessa couchsurffarit tapaavat perjantaisin. Ensimmäiseen tapaamiseen, johon osallistun, kertyy paikalle kolmisenkymmentä surffaria. Suurin osa on paikallisia, mukana on myös muutama matkaaja ja joukko pidempään maassa viihtyviä. Yleensä sohvasurffaajien kesken käytetty yleiskieli on englanti, mutta Espanjassa suurin osa kommunikoinnista tapahtuu espanjaksi. Puhe soljuu helposti aiheesta toiseen, vaihtaa kieltä ja tutustuttaa ihmiset toisiinsa.

Loppuillasta päädyn Barrion alueelle jatkoille kahden saksalaisen, kolmen espanjalaisen ja yhden turkkilaisen kanssa. Minua lukuunottamatta kaikki muut puhuvat sujuvaa espanjaa. Mutta mitä siitä? Minulla on hauskaa, ja hekin ymmärtävät ainakin kolmasosan puheestani.

Uusi maa, ei ystäviä?

Couchsurfingin kautta ystävien löytäminen on helppoa, sillä kaikki ovat mukana toiminnassa tutustuakseen uusiin ihmisiin. Kaikki myös tietävät, ettei couchsurfing.org ole deittisivusto, joten kenelläkään ei ole paineita iskuyrityksistä.

Viikonloppuun mennessä olen saanut kutsun kahveille, Cook Your National Dish -illallisille ja Mayten syntymäpäiville. Sunnuntaina puhelimeni muistissa on kahdeksan ihmisen numerot ja lupaus tavata jälleen seuraavana perjantaina. Eläköön couchsurfing ja sosiaalinen elämä!

(Kuvat: Stock.xchng/Sammy Lee ja Linda Lappalainen. Kartta: Couchsurfing.org)

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.