KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Nauris kelpaa myös karppaajan lautaselle | Main | Huuhteluainetta pyykkikoneeseen – miksi ihmeessä? »
keskiviikko
marras302011

Välttämätön joululahja

Kuinka monta joululahjaa sinun pitää ostaa tänä vuonna? Kuinka usein lahjasi – erityisesti viime hetkellä ostetut – ovat olleet saajalle oikeasti mieluisia tai hyödyllisiä? Älä ulkoista lahjastressiä saajalle antamalla tarpeetonta roinaa, vaan ole reilu ja ota itse vastuu siitä, että annat toivotun lahjan.

"Pakko" ostaa lahjoja ajaa ostamaan sellaista, johon et itsekään usko, mutta joka ilahduttaa lahjan saajaa vielä vähemmän. Hätäpäissä ostettu lahja aiheuttaa saajalleen vain stressiä: mihin he-le-vet-tiin saan mahtumaan tämänkin vimpaimen? Miten hävitän / kierrätän tämän niin, ettei lahjan antaja saa tietää?

On reilumpaa, että stressaat lahjasta pikkuisen itse ja näet vaivaa sopivan lahjan hankinnassa, kuin ulkoistat stressin lahjan saajalle. Jos et todellakaan tiedä lahjan saajasta sen vertaa, että osaisit ostaa lahjan josta hän tykkää, olisi ehkä aika tutustua. Kysy, mistä sukulaisesi / ystäväsi / perheenjäsenesi (!) on kiinnostunut ja mitä hän arvostaa!

"Britannian Huuto.nettiin" eli eBayhin lisättiin vuonna 2005 oma kategoria hylätyille jouluahjoille. Riittää jo! -kirjan kirjoittajan John Nashin mukaan tämä ei lannista turhien lahjojen saajia: jopa joka neljäs britti myöntää antavansa lahjoja, joiden he tietävät jäävän käyttämättä. Kun tähän lisätään vielä ne lahjat, joiden toivotaan olevan hyödyllisiä (tai lahjan ostaja ainakin uskottelee itsellensä niin), hyödyttömiä ja ei-toivottuja lahjoja on kenties paljon enemmän kuin tarpeellisia ja haluttuja.

Nashin siteeraaman Abbey Bankingin tutkimuksen mukaan jokainen britti saa vuosittain 44 euron edestä ei-toivottuja lahjoja, yhteensä 1,62 miljardin arvosta. Kolmasosa saajista tuntee, että nämä lahjat täytyy pitää (ei ihme, että erilaiset varastointipalvelut kasvavat, myös Suomessa). Muut joko antavat saamansa lahjat hyväntekeväisyyteen tai jollekin tuttavalleen, tai myyvät ne. Esimerkiksi siellä eBayssa.

Hain eBaysta hakusanoilla ”christmas gifts, used” (joululahjat, käytetyt), ja osumia tuli 13 500. Myös huuto.netistä löytyy hakusanalla ”joululahja” 1 300 osumaa. Suurimmassa osassa ei todellakaan ole yhtään huutoa.

eBayn joululahjoissa on posliinienkeleiden, lumiukko-jouluvalojen ja lahjapaketin muotoisten hopeasuolasirottimien joukossa aika monta kelloa, korua ja hajuvettä. Hyvät kellot ja korut ovat varmasti saajan mieleen, mutta jos saajalla on jo kolme toimivaa ja mieluisaa kelloa, se ei välttämättä ole ykkösidea.

eBayn listaa selatessa tulee kyllä mieleen, että briteillä homma on kyllä riistäytynyt huomattavasti enemmän käsistä. Otetaanpa nyt esimerkiksi tämä jouluaiheinen rannekello. Kello, jota voi pitää vain kerran vuodessa. En tosiaan keksi sille mitään muuta sijoituspaikkaa kuin eBayn osasto ”christmas gifts, used”. 

Puhumattakaan nyt lahjaseteistä – sana sisältää jo itsessään sen, että tässä yritetään nyt myydä kokonaisuutta, jonka mikään osa ei yksittäin menisi kaupaksi. Jotain, johon tarttuu ihminen, joka on ostamassa ihan mitä tahansa lahjaa, koska lahja pitää olla. Harva esimerkiksi ostaisi lahjaksi pelkästään pullollista tavallista suihkugeeliä. Mutta se onkin ihan eri juttu, jos se on sisällytetty vaikka tähän Britney Spears Fantasy hajuvesi -lahjasettiin (106,02 euroa), joka sisältää hajuveden lisäksi suihkugeelin ja vartalovoiteen. 

Minä en todellakaan halua, että ihmiset lakkaavat ostamasta mitään, tai varsinkaan antamasta lahjoja. Mutta käsi sydämelle; kuinka moni oikeasti uskoo ostaessaan golfpallon muotoisen kynttilän tai joulutontun muotoisen t-pannun, että lahjan saaja on vilpittömän innostunut? 

Omasta mielestäni on parempi, jos saaja huomaa sinun ajatelleen häntä henkilönä sen sijaan, että hän tajuaisi sinun ajatelleen häntä vain jonkin tavaran kautta - tai harhailleen viime hetkellä tavaratalossa ja napanneen käteensä ensimmäisen vastaantulleen esineen. Kuten vaikka sen lahjasetin. 

 

Anna tarpeellista ja ilahduttavaa

Mitä siis pitäisi toimia, jotta et anna tänä vuonna yhtään turhaketta, josta ei ole iloa antajalle eikä sen puoleen saajallekaan?

Hyvä lahja on sellainen, jota ei voi pakettikorttia vaihtamalla antaa naapurintädille. Sen ei silti tarvitse tarkoittaa, että olet käyttänyt jokaisen syksyn illan askarteluun. Hyvä esimerkki on tämä Anu Harkin purkki: sisällä on puikot, langat ja lupaus opettaa villasukan kantapään neulominen henkilökohtaisesti viinilasin äärellä. 

  1. Jos et halua lahjoja, sovi erikseen tiettyjen sukulaisten tai ystävien kanssa, että kumpikaan ei osta mitään tänä vuonna. Reilu peli, kunhan molemmat osapuolet pystyvät pitämään lupauksensa!
  2. Kysy reilusti lahjatoiveita! On paljon parempi, että lahja on mieluisa ja tarpeellinen kuin yllätys. Tai kysy useampi vaihtoehto tai edes jotain suuntaa, ettei mene ihan totaalisesti metsään.
  3. Lupaa lahjan saajalle, että tavaran voi halutessaan vaihtaa mieluisempaan. Muista säästää sitä varten kuitti. Äläkä loukkannu, jos saaja näin tekee!
  4. Jos saajalla on jo liikaakin tavaraa, osta lahjakortti personal organizerille, ammattijärjestäjälle, joka auttaa pääsemään siitä eroon. Tai joku muu henkilökohtainen lahjakortti; jokaiselle on varmasti keksittävissä sopiva.
    Ideoita saat joulukuun aikana Uuden Mustan sivupalkista – julkaisemme joka arkipäivä aineettoman lahjavinkin tai muun idean kestävämpään joulunviettoon.
  5. Jos et pysty tai halua ostaa lahjakorttia tai muuta aineetonta, osta kulutustavaraa, kuten ruokaa tai kosmetiikkaa. Mutta sellaista, josta tiedät saajan pitävän!

Entä mitä tehdä, jos itse vastaanotat lahjan, jota et todellakaan halua? Kiitä kauniisti ja lue Uuden Mustan toimintaideat tällaisiin tapauksiin heti joulun jälkeen.

Lisää ideoita voit jakaa ja saada myös jouluisessa Facebook-tapahtumassamme Tänä jouluna en heitä rahaa roskiin. Toisin sanoen, en osta turhia joululahjoja, joita saaja ei oikeasti tarvitse eikä halua. En osta liikaa jouluruokaa, jota kukaan ei jaksa enää välipäivinä syödä, ja jonka kippaisin kumminkin vähin äänin roskiin uuden vuoden aattona. Mihin nykyajan nelihenkinen perhe tarvitsee viisi suklaarasiaa ja seitsemän kilon kinkun? Ja niin edelleen. Jaa omat ideasi seinällä!

Uusi Musta -hengessä kierrätämme myös vanhat hyvät ideat lahjoihin ja jouluhössötyksen kohtuullistamiseen viime joululta:

KUVAT: Flickr/mysza831, Kauneuttavain.com, Katja.

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.