KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Puhdasta saippuaa pakettiin! | Main | Välttämätön joululahja »
torstai
joulu012011

Nauris kelpaa myös karppaajan lautaselle

Jos nauris olisi ihminen, se olisi vanhanaikaisten vaatteidensa ja erikoisten tapojensa takia koulukiusattu poika. Kiusaajina olisi joukko perunoita, jotka jyräävät vaatimattoman nauriin yli. Uuden Mustan Paluu juureksiin -kuukauden viimeisellä viikolla ruokabloggarit löysivät hyljeksityn nauriin rapean kuoren alta unohdettua ruokaviisautta ja himottua sekä vähähiilarista herkullisuutta. Ehkä nauriille käykin kuin kiusatuille tarinoiden kauneimmissa loppuratkaisuissa: lopulta se menestyy elämässä paremmin kuin kattilallinen kiusaajiansa yhteensä.

Kuva: Janoinen persilja

Naurista käytettiin Suomessa jo esihistoriallisena aikana aivan pohjoisinta Lappia myöten. Sitten Pohjolaan saapui uusi ja jännittävä tuttavuus, peruna, jonka jalkoihin nauris jäi. Nykyään nauriksella herkuttelevatkin lähinnä lehmät, joiden rehussa naurista käytetään.

Olkoon karppausbuumista sitten mitä mieltä tahansa, nyt nauriilla olisi hyvä sauma nousta navetan perukoilta peräämään oikeuksiaan. Karppaajien lautasella on perunasta kieltäytymisen takia nauriin mentävä rako, johon vähähiilarinen nauris (4,2 g / 100 g) helposti sujahtaa.

Kuva: Cosy home

Karppaaja tai ei, nauriin loistavan vitamiinikattauksen takia tähän Vuoden vihannes 2011 -tittelin lantun kanssa jakavaan juurekseen kannattaa tutustua. Nauris on kuin pohjolan oma, hyvin kylmyyttä kestävä appelsiini, sillä se sisältää paljon C-vitamiinia. Lisäksi naurista mutustelemalla tankkaa samalla kroppaansa annokset A-vitamiinia ja kalsiumia.

Kuten monet muutkin esi-isiemme ja -äitiemme viisaudet, myös nauriin erinomaisuus on päässyt unohtumaan. Eikä tiedon takaisin hankkimisesta ole tehty helppoa. Uuden Mustan naurisviikon haasteeseen osallistuneet bloggaajat joutuivat ryhtymään nauriin metsästäjiksi yrittäessään löytää yllättävän harvojen kauppojen valikoimiin kuuluvaa naurista. Mutta urakka kannatti, sillä lopputulokset todistavat nauriin sujahtavan kuin vanha tekijä myös eksoottisiin makuelämyksiin.

Alkuruuat:

Alkupalapöydässä makumieltymyksensä panevat yhteen Ranska ja Italia. Villa Ainala Cuisine vei nauriin Ranskaan nauriscappuccino-alkupalakeitollaan. Keittoshottilasillisten viereen istuvat komeasti Koemaistaja-blogin Annan italialaiset alkupalaleivät, nauris-crostinit.

© koemaistaja.fi

Pääruuat:

Pääruokalistaa selatessa iskee valinnan vaikeus. Etenkin intialaisen ruuan ystäviä houkutellaan useammalla vaihtoehdolla. Vaikka nauris on kylmien maiden kasvi, Pohjois-Intiassa vuoristoisella Kashmirin alueella se porisee padassa yleisesti. Mahatar-blogin Massu valmisti masala poriyalia, eli mausteisia nauriita. Avaruusasema-blogin Arietta ja Mikko kokkasivat taasen nauriista currya, shalgma masalaa, roti-leipien kaveriksi. Myös Prinsessakeittiö-blogin Veera luotti intialaiseen makumaailmaan ja loihti nauriscurrya.

Myös italialaisen ruuan ystäviä hemmotellaan neljän pääruokavaihtoehdon voimin. Tänään tarjolla on Cosy home -blogin Saijan tapaan naurisrisottoa, Janoinen persilja -blogin Sofian Alpeille tähyävää nauris-kastanjakeittoa ja Kaikki äitini reseptit -blogin Nannan naurisgnocchineita. Italiansalaatti-blogin Terhi ei löytänyt nykyisestä kotimaastaan Italiasta nauriin juuriosia, joten hän valmisti orecchiette-pastaa nauriinlatvojen kera, eli "orecchiette con le cime di rapa".

 

Nauris istahtaa nätisti myös ranskalaiseen ruokapöytään. Sauva Jyvänen -blogin Sanna kokkasi Julia Childin oppien mukaan naurispataa. Hiidenuhma-blogissa Ranska pääsi lautaselle ankka-naurisvuuan muodossa.


Appelsiineja ja hunajaa -blogin Jaelin resepti-idea tuli hänen nykyisestä kotimaastaan, Israelista. Hän valmisti naurispyörylöitä, jotka maistuisivat varmasti Coco dreams -blogin Cocon ohjeiden mukaan valmistettujen naurisranskalaisten kera.

 

Annika ja Olli Yrttipurkki-blogista veivät nauriin hampurilaisten suureen maahan, Yhdysvaltoihin, ja valmistivat burgereita. Liemessä-blogin Jenni haki innoituksensa karamellisoituun omena-naurislaatikkoon Kanadasta. Olisiko tässä joulupöydän loota, joka tyydyttää sekä perinteistä että vaihtelua rakastavan jouluruokailijan mieltymykset?

 

Lisukkeet:

Skonssit ovat siitä jännittävää ruokaa, että ne sopivat niin hienojen rouvien teepöytään kuin evääksi retkeilijän reppuun. Ne voi leipoa makeiksi tai suolaisiksi ja tarjota vaikka hillon tai juuston kanssa. Ei siis ihme, että näin monipuolisen leivonnaisen ovat omineet itselleen niin skotit, britit kuin jenkit. Kissoja ja kasvisruokaa -blogin Liisa otti mallia briteiltä ja pyöräytti pellillisen naurisskonsseja, joiden mausteisuutta pehmentää omenahillo.

Etikkaa ja suolaa -blogin Kaisa taas haki innoituksensa itänaapurista ja kuutioi sekä sekoitti nauriista muun muassa venäläisen salaatin.

Jälkiruuat:

Uuden Mustan Paluu juureksiin -kuukauden aikana olen huomannut, että lempparijälkiruokani, porkkanakakun, lisäksi juurekset soluttautuvat näppärästi myös muihin makeisiin herkkuruokiin.

Kuva: Weekday Carnival

Poikkeusta ei tee nauriskaan. Weekday Carnival -blogin Riikka väänsi nauriin muun muassa nauriskakuksi. Sen esikuvia löytyy monenmaalaisista kahvipöydästä, mutta itselleni se toi mieleen Madeiran. Kamomillan konditoria -blogin Satu leipoi Yhdysvaltalaiseen tapaan nauriskaakkusia, joiden koristeetkin ovat komiat kuin esikuvamaassaan konsanaan.

Brunssibravuuri ja naurisyllätys:

Vaikka Paluu juureksiin -kuukauden viikkohaasteiden ajatuksena oli tuoda tuttuihin kotimaisiin juureksiin twistiä ulkomailta, mukaan päsee tällä kertaa myös pari kotoisampaa naurisreseptiä. Viimeinen haasteviikko ja joulukuu tekevät näemmä toimittajan höveliksi!

Kuva: Kaitaliina

Kaitaliina -blogissa valmistettiin naurismunakasta, jota kehtaisi valmistaa vaativienkin ruokadiggareiden brunssipöytään. Sivu pedon päiväkirjasta -blogin Ulma valmisti koira apulaisenaan täytettyjä nauriita, joihin potkua tuovat juusto, paprika ja pähkinä.

Juuresreseptipankki:

Marraskuu on nyt selätetty ja Paluu juureksiin -kuukausi blogihaasteineen on takana. Kuukauden antina syntyi useita kymmeniä erilaisia ja eksoottisiakin resepti-ideoita nauriin lisäksi punajuuresta, lantusta ja palsternakasta. Kiitos kaikille kokeille ja hyvää ruokahalua!

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.