KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Pahvi on uusi muovi | Main | Ylen tv-viikko 50: Suojele meitä Turun taudilta! »
maanantai
joulu122011

Aloe veraa haavoille ja hipiälle

Aloe vera - suurten sotapäälliköiden salainen ase, palaneiden punanahkojen pelastus, hiertymien ja haavojen sankari, suoliston tasapainottaja ja nivelvaivojen kukistaja! Pitääkö vihreän ihmeaineen tuhti maine paikkansa? Uuden Mustan Espanjan-kirjeenvaihtaja löysi lenkkipolultaan ikiaikaisen liljakasvin ja pisti sen testiin.

Legendan mukaan aloe vera kuului olennaisena osana kuningatar Kleopatran kauneudenhoitoarsenaaliin. Nykyään sillä kosteutetaan ihoa ja hoidetaan palovammoja ja psoriasista. Eräs ystäväni kertoi päässeensä teinivuosinaan finneistä eroon hieromalla aloe vera -geeliä naamaansa joka ilta. Gandhi puolestaan kesti pitkät paastonsa nauttimalla aloe vera -juomia, ja Aleksanteri Suuri paransi sotajoukkonsa haavat aloe vera -voiteilla. Pitivät tarinat paikkansa tai ei, moneen vaivaan aloe veran lehtien sisältämä geeli tuntuu olevan oiva apu.

Oma aloe jääkaappiin tai kukkaruukkuun

Talvilomakausi lähenee, ja tänäkin vuonna sadat suomalaiset äkkikärventävät nahkansa kaukaisilla rannoilla. Kuulun itsekin niihin, jotka ottavat rusketuksen päivässä – kyllä, vuodesta toiseen! – mutta geeniperityn luonto-oikun vuoksi selviän palamisesta yleensä yhden päivän tuskailulla. Niille, joiden nahka kärventyy pahemmin, aloe vera on ihmeaine!

Espanjalainen ystäväni Jose seurusteli kahdeksan vuotta suomalaisen naisen kanssa, ja hänelle vaaleasta kirkkaanpunaiseksi parissa tunnissa palava iho tuli todella tutuksi. Kesäiltaisin Jose hölkkäsi lähimpään pusikkoon katkomaan aloe veran varsia, jotta tyttöystävä pääsisi tuskistaan. Ja varsista valutetty aloe vera -geeli auttoi joka kerta. Sama geeli hoitaa Josen mukaan tehokkaasti myös sandaaleista jääneet haavat ja hiertymät.

Aloe veran valinnassa on vasta-alkajan oltava tarkkana: Aloe-lajikkeita on yhteensä yli 300, mutta vain muutamalla niistä on todistetusti hoitavia vaikutuksia. Aloe Barbadensis Miller on lajike, jolle on eniten terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Omaa kasviani metsästäessä otan mielelläni neuvot vastaan – Espanjassa on penkereet täynnä toinen toistaan rehevämpää lilja-, mesi- ja kaktuskasvia, enkä minä ole mikään viherpeukalo. Kukka- ja taimitilalla minulle nauretaan. Myyjä osoittaa ystävällisesti aidan takana alkavaa joutomaata ja käskee valitsemaan vapaasti.

No, mistä minä olisin voinut tietää, että aloe veraa kasvaa runsaasti luonnonvaraisena joka puolella?! Ja onko se nyt varmasti aloe barbadensista?

En ole vakuuttunut. Pyydän Josea varmistamaan, että olen oikeilla jäljillä. Vihdoin saan iso palan aloe veran jämäkkää lehteä ja lisäksi pienen pistokkaan istutettavaksi. Nyt olen varma, että lajike on oikea. Ja sama, jota ovat lenkkipolkuni varret täynnä.

Lykkään palasen jääkaappiin ja pistokkaan ruukkuun. Jääkaappi on lehdelle paras paikka, sillä siellä se säilyy tuoreena ja käyttövalmiina.

Mihin aloe veran teho perustuu?

Aloe Barbadensis Miller sisältää runsaasti vitamiineja, mineraaleja, kivennäisaineita, bioflavonoideja ja aminohappoja sekä muita hoitavia ainesosia, joista osalla on mm. antiseptisia vaikutuksia (saponiinit) ja särkyä ja tulehdusta lievittäviä vaikutuksia (salisyylihappo). Yksi tärkeä aloe veran ominaisuus on, että se parantaa vitamiinien ja muiden ravintoaineiden imeytymistä elimistöön.

Kaupoista löytyy aloe vera -tuotteita ihovoiteista ja shampoista saippuoihin ja suihkugeeleihin. Kaikki tuotteet, joissa aloe veraa käytetään, eivät silti ole niin tehokkaita kuin etiketti antaa ymmärtää. Kaikissa kasvin osissa ei ole yhtä paljon ytyä, ja jos tuotteessa on aloe veraa vain pieni määrä, erityistä vaikutusta tuskin huomaa. Lisäksi kannattaa tarkistaa, että käytetty aloe on juuri Aloe Barbadensis Miller -lajikkeen geeliä.

Aloe veraa ei tarvitse tyytyä käyttämään vain ulkoisesti – sillä on paljon annettavaa myös sisuskaluillemme. Kasvin geelistä tehty mehujuoma esimerkiksi auttaa ylläpitämään suoliston tasapainoa. Pullotettuna ihme-eliksiiriä tuottaa Suomeen ainakin Foreverliving.

Juomaa valitessa kannattaa kuitenkin pitää kaksi asiaa mielessä: juoman pitäisi sisältää vähintään 80% puhdasta aloe veraa (nimenomaan Aloe Barbadensis Miller -lajiketta) eikä se saa sisältää aloiinia.

Aloiini on kuoren ja sisägeelin väliin jäävää myrkyllistä ainetta, joka pitää erottaa geelistä käsin. Ja yllättäen tämä osa työstä maksaa, joten osa markkinoilla tarjottavista tuotteista on saatettu valmistaa kokonaisista lehdistä, joista on suodatettu aloiini pois. Myrkyn mukana suodattimen haaviin jää myös moni muu tärkeä ravintoaine.

Puhtaasti viljellyillä ja riittävästi oikean lajin aloe veraa sisältävillä tuotteilla on omat sertifikaattinsa, IASC:n eli International Aloe Science Councilin laatuleima.

Josen mielestä pienen pieni pala puhdasta aloe veraa jugurtin kera on hyvä idea silloin tällöin. Itse olen jokseenkin nihkeä ajatuksen suhteen – aloe veraa ei pidä syödä liikaa, enkä suosittele testaamaan syömistä kotona lainkaan, sillä aloe veralle on mahdollista olla myös allerginen.

Teen kuitenkin työtä käskettyä ja maistan pienen nokareen geeliä keskeltä lehteä, kaukana kuorista. Käsittelemätön aloe vera ei ole maultaan kummoinen. Se maistuu samalta kuin tuoksuu – vihreältä hyytelöltä, jossa on aavistus pientä kirpeyttä. Kirpeän kitkerä maku tulee lehden kuorien aloiinista, jota on aikaisemmin käytetty ulostuslääkkeenä ja oksennuksen helpottajana. Myrkytysvaaran vuoksi käytöstä on luovuttu.

Jose painottaa, että maistipala pitää valita keskeltä lehteä. Ulkoisesti aloe veraa voi käyttää joko puristamalla geeliä lehdestä, kovertamalla geelilihan kuorista tai viiltämällä lehden kahtia ja lykkäämällä puolikkaat kipeän paikan päälle.

 

Testi 1. Aloeta ihon ruhjeisiin

Aloe veran väitetään olevan ihmeaine haavojen ja ruhjeiden parantajana. En ole tapaturma-altis, joten haavoista en osaa sanoa. Mutta kävelen lähes päivittäin varpaitteni ihon ruttuun. Kymmenen kilometriä maantietä ballerinoissa saa saman efektin aikaan, joten kun saavun kotiin jalat turvonneina ja hiertymät virkistyksen tarpeessa, kaivan omat aloe verat jääkaapista ja alan veistellä. Nyt katsotaan, onko aloe verasta mihinkään!

Tulokset: Kylmä geeli ja lehden sisusliha tuntuvat ihanalta aralla iholla. Annan jalkojeni hautoa geelissä oikein kunnolla. Vaikka en koe ihmeparantumista, jälkeenpäin iho tuntuu taas kestävältä eikä hiertymiä arista, kun vedän samat kengät jälleen jalkaan uutta kärsimystä varten.

Testi 2. Aloeta finneille

Ihoni reagoi ruokaan ja lämpötilaan – suklaapalan jäljet löytyvät pian naamastani, ja äkilllinen ilmastonvaihdos tekee saman.  Nyt ohimollani tykyttää jälleen punertava paholainen. Päätän testata aloe veran vaikutusta: Lykkään illalla ärsyttävästi pullottavan, mutta ei läheskään puristuskunnossa olevan finnin päälle aloe vera -geeliä, tällä kertaa suoraan pullosta. Hetken mietittyäni päätän pistää geeliä myös leukaperiin, sillä sinnehän ne seuraavat kraaterit tulevat jos tulevat.

Tulokset: Aamulla naamassa ei näy suurta muutosta, finni on edelleen olemassa, mutta se ei pullota enää uhkaavasti. Lisään geeliä. Seuraavaan iltaan mennessä olen vakuuttunut siitä, että geeli kuivattaa finnejä, mutta en ymmmärrä yhtälöä – eikö aloe veran pitänyt ravita ja kosteuttaa ihoa? Pieni lisätutkimus paljastaa, että vaikutus johtunee aloe veran bakteeritulehduksia lieventävistä aineista. Finni näyttää tosiaan menettäneen voimansa, mutta iho ei tunnu kuivalta. Haa!

Testi 3. Aloeta lihaskipuihin

Viimeinen testin paikka aloe veralle tulee pyytämättä: Kolmen päivän päänsärkyyn yhdistyneen hartia- ja niskasärkyhelvetin jälkeen olen valmis kokeilemaan vaivoihin mitä poppakonstia tahansa! Muistan kuulleeni, että aloe vera paitsi helpottaa nivelkipuja, myös rentouttaa kipeitä lihaksia. No, tässä tapauksessa ei tuska ainakaan enää voi pahentua, joten kaivan jälleen aloe veran kaapista ja tihkutan lehdistä paksun kerroksen geeliä kipeille paikoille.

Tulokset: Kyllä vain, aloe verasta nyhtämäni geeli toimii kuin kylmävoide! Geeli tuoksuu hyvältä ja kuivaa iholle nopeasti. Olo alkaa tuntua jälleen siedettävältä ja hihkun pari tuntia onnesta . Mutta ikävä kyllä, kuten kylmävoiteella, geelilläkin vaikutus on lyhytikäinen. Illalla jomotus palaa, ja minä avaan jälleen uuden buranapakkauksen.

(Kuvat: Linda Lappalainen. Logo: IASC)

Reader Comments (3)

Keväällä uutisoitiin siitä, että Aloe Vera saattaa aiheuttaa syöpää, joten ehkäpä senkin kanssa kannattaa varovainen olla.

Aloe vera extract gave rats tumours

Sama suomeksi:

Aloe vera -uute saattaa aiheuttaa syöpää

ma 12.12.2011, 10:40 | Registered Commenteremmis

Muuten ihan mainio artikkeli, mutta jutussa mainittu Forever on ainakin Aloe Vera kosmetiikan osalta hyvin kaukana luonnollisuudesta. Ainesosista löytyvät parabeenit ja monet muut ainesosat, joita luonnonkosmetiikassa ei sallita.

Myöskään tuo IASC-sertifikaatti ei ole luomusertifikaatti, vaikka sellainen kuva siitä yritetäänkin luoda.

ma 12.12.2011, 14:08 | Registered CommenterSirpa Mäkinen

Minäkin ihmettelen tuota Foreverlivingin mainintaa. Firmaan on nimittäin kohdistunut aika paljon syytöksiä siitä, että tuotteiden pitoisuuksia ja mainoslupauksia ei pystytä todistamaan. Ja lisäksi moni tuote sisältää todella kyseenalaisia ainesosia, esim. triklosaania.

Mutta muuten aivan erinomaisen kiinnostava juttu!

ti 13.12.2011, 18:02 | Registered CommenterHosuli
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.