KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Aloe veraa haavoille ja hipiälle | Main | Luonnonkosmetiikkaa kuusen alle paketoitavaksi »
maanantai
joulu122011

Ylen tv-viikko 50: Suojele meitä Turun taudilta!

Kun Turun tauti iskee kaupunkiin, se repii modernin muotoilun huumassa vanhat rakennukset maan tasalle ja korvaa ne uusilla - menetettävästä historiasta huolimatta. Turun taudista tuli 1980-luvulla yleiskäsite ilmiölle, jonka kourissa on kärsinyt moni suomalainen kaupunki. Eikä epidemia ei ole vieläkään ohi! Sunnuntai-illan Dokumenttiprojekti kuljettaa katsomaan suomalaisen kaupunkimiljöön muutosta.

Jo 1200-luvulla kaupunkina kehittyneessä Turussa on on ollut paljon tuhottavaa.  Kun katuja kulkee nyt, voi muutoksen nähdä selvästi – kuuskytluvun rumat rakennelmat on kiilattu vanhojen arvorakennusten kylkeen, ja se, mikä oli viisikymmentä vuotta sitten modernia ja ajan henki, näyttää nyt vain rapistuneelta. Itse olen tässä asiassa ihan reilusti puolueellinen ja kannatan kaupunkien keskustoihin yli 80 vuotta vanhojen rakennusten täyttä purkamiskieltoa. Paljon on kuitenkin jo menetetty.

Turku sai 1960- ja 1970-lukujen kiivaan purkutoiminnan tuloksena epäkiitollisen kunnian lainata nimensä toimintatavalle, jossa virkamiehet ja liike-elämän päättäjät yhteisten intressiensä nimissä junailevat purkamispäätöksiä ja keinottelevat rakennusmarkkinoilla ohi virallisen päätöksenteon. Turussa taloja panna matalaksi parhaimmillaan 400 vuosivauhtia. Turussa sijaitsi myös Suomen suurimpien rakennusliikkeiden keskittymä, ja nämä yhdessä poliittisten puolueiden kanssa muuttivat koko Suomen kasvot.

Dokumenttiprojekti: Taistelu Turusta valottaa lähihistorian lisäksi myös nykytilannetta. Vaikka tuhoamisen villeimmät vuodet saattavat olla takanapäin, vanhoista rakennuksista käydään yhä edelleen taistelua. Miljöösuojeluun keskittynyt Turun kulttuuriympäristöyhdisty Puu ja Talo ry ja Meidän Turku -yhdistys ovat listanneet Turun uhanalaisia rakennuksia. Eikä se lista ole lyhyt.

Sunnuntaina nähdään myös Suojele minua! -sarjan päätösjakso, jossa päivitetään suojelukohteiden kuulumiset. Sarjassa on syksyn aikana pohdittu vanhoille kohteille uusia käyttötarkoituksia ja järjestetty mielenilmauksia yhdessä paikallisten asukkaiden kanssa.

Mitä kuuluu nyt mm. Raahen Bio Huvimyllylle, Riihimäen linja-autoasemalle ja Kalervo Palsan Getsemanelle? Entä mitä on käynyt Martinniemen sahalle ja Kittilän kotimökille? Luvassa on sekä hyviä että huonoja uutisia.

P.S. Tuloeroista puhutaan paljon, mutta entäs ne, joiden tulot ovat pyöreä nolla? Keskiviikon Silminnäkijä tarjoaa kiintoisan avauksen aiheeseen ja jakaa kolmen tulottoman tarinat.


Maanantaina 12.12.

Prisma: Ensimmäiset eläimet (First Life)
Sir David Attenborough on omistanut yli 50 vuotta kestäneen uransa tutkimukselle maapallolla eläneistä ja elävistä lajeista. Nyt tutkimuskysymykset on suunnattu maailman ensimmäisiin lajeihin. Miten ne kehittyivät alkuräjähdyksen jälkeen? Ensimmäisessä osassa matka kohti elämän alkulähteitä alkaa Leicesteristä, josta löydetty fossiili mullisti käsityksemme evoluutiosta. Tuotanto: BBC.
YLE TV1 klo 19.00

Ykkösdokumentti: Vaihtuneet vauvat
(Kapten Nemos barn)

Ruotsissa luovutettiin 1940-luvulla kaksi vastasyntynyttä vääriin perheisiin. Kesti lähes seitsemän vuotta, ennen kuin pojat palautettiin oikeille vanhemmilleen. Illan dokumentissa sukulaiset kertovat tapauksen taustoista ja aiemmin salatuista yksityiskohdista. Miten lapset ja vanhemmat selvisivät järkyttävästä tapauksesta? Kun ruotsalaisohjaaja Agneta Bernárdzon alkoi tutkia vaihtuneita lapsia, hän luuli kyseessä olevan yksittäistapaus, mutta matkan varrella selvisi, että Ruotsissa saattaa olla useita vanhempia, joiden kasvattama lapsi ei olekaan heidän biologinen jälkeläisensä. Tuotanto: SVT.
YLE TV1 klo 21.30

Salsa tekee hyvää (El espiritu de la salsa)

Salsaa tanssiessa voi unohtaa arjen - tai löytää elämälleen uuden alun! Hyväntuulisessa dokumentissa tavataan aikuisten salsanharrastajien ryhmä New Yorkin Harlemissa. Kymmenpäiseen tanssijajoukkoon mahtuu monenlaista salsanystävää ensiapulääkäristä poliisiin ja sokerileipurista rakennusurakoitsijaan. Kaikki todistavat, että tanssiessa työhuolet ja rakkaussurut haihtuvat. Dokumentissa kuullaan runsaasti musiikkia legendaarisilta salsamusiikin mestareilta, Tito Puentelta, Eddie Santiagolta ja Héctor Lavoelta, ja lisäksi uutta, popimpaa salsaa mm. Norah Jonesilta. Tuotanto: HBO.
YLE Teema klo 21.55


Tiistaina 13.12.


Kiehtova maailma: Pitojen paikka (Feasts)
Ruokakirjailija Stefan Gates matkustaa värikkäille festivaaleille, joissa ruoalla on keskeinen osa. Kolmessa jaksossa tutustutaan intialaisiin, meksikolaisiin ja japanilaisiin pitoihin, rituaaleihin ja ruokiin. Ensimmäisessä osassa vieraillaan Etelä-Intiassa Onam-festivaaleilla. Paikalliset ovat vakuuttuneita siitä, että tämä on Gatesin elämän paras ateria, mutta pystyvätkö he tekemään vaikutuksen mieheen, joka on maistellut ruokia maailman kaikilta kolkilta? Ajat ja mieltymykset muuttuvat, mutta kansojen kulttuurihistoria elää niissä rituaaleissa, jotka erottavat juhlan arjesta. Tuotanto: BBC.
YLE TV1 klo 19.00

Tiededokumentti: Tappajalevä
Leviä on maailmalla enemmän kuin 115 000 lajia ja 200 niistä on erittäin myrkyllisiä. Vuonna 1995 kahdeksan henkilöä joutui sairaalaan syötyään ravintolassa myrkyllisen levän saastuttamia simpukoita. Tilanne pahenee vuosi vuodelta, ja myrkylliset levät aiheuttavat vuosittain satoja kuolemia. Tuotanto: Tuotanto: Leonardo Films/ARTE. Uusinta.
YLE Teema klo 20.00


Keskiviikkona 14.12.

Silminnäkijä: Tulot 0 euroa
Suomessa on keskusteltu viime aikoina vilkkaasti tuloeroista ja köyhyydestä. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että täysin tulottomien määrä on kasvanut. Tulottomaksi lasketaan ihminen, jolla ei ole työ- eikä
pääomatuloja eikä myöskään esim. sairauteen tai työttömyyteen perustuvaa sosiaalietuutta. Silminnäkijä kertoo kolmen tulottoman tarinan. Kaksi heistä on tulottomia vasten tahtoaan, mutta kolmannelle tulottomuus on oma valinta. Tuotanto: YLE Ajankohtaistoiminta.
YLE TV2 klo 22.05


Torstaina 15.12.

Teini-ikä tieteen valossa (Whatever! The Science of Teenagers)
Viisiosaisessa sarjassa teinit ovat koekaniineina tutkittaessa mitä heidän kasvuprosessissaan lapsuuden ja aikuisuuden välillä tapahtuu.
Tuotanto: Essential Media and Entertainment/ABC. Uusinta.
YLE Teema klo 20.30


Tiededokumentti: Silminnäkijä (Eyewitness)
Silminnäkijän rooli rikosten selvittämisessä on vähintäänkin keskeinen. Silti yli 60 prosenttia vääristä tuomioista on lähtöisin silminnäkijän erehdyksestä. Kolmiosainen dokumenttisarja Silminnäkijä lavastaa rikoksia näyttelijöiden avulla ja testaa sen jälkeen asiasta tietämättömiä ihmisiä silminnäkijöinä. Löytyvätkö oikeat syylliset vai viedäänkö vankilaan epäonniset tavikset? Ensimmäisessä osassa täysin toisenlaiseen
koetilanteeseen tulleet henkilöt istuvat baariin drinkille päivän psykometristen kokeiden jälkeen. Kesken rennon illanvieton he huomaavat yhtäkkiä olevansa silminnäkijöitä rajussa baaritappelussa, jossa yksi osallisista loukkaantuu vakavasti, kun kaksi muuta onnistuu pakenemaan. Pystyvätkö todistajat kertomaan oikeasti, mitä nopeassa ja hämmentävässä tilanteessa tapahtui? Tuotanto: BBC.
YLE Teema klo 21.00


Presidentinvaali 2011-2012: Suomi ja maailma -keskustelu
Ylen vaaliväittelyt käynnistyvät ulko- ja turvallisuuspoliittisella keskustelulla. Mukana ovat kaikki presidenttiehdokkaat. Mikä on Suomen paikka muuttuvassa maailmassa? Mikä on Euroopan tulevaisuus ja muuttaako talouskriisi maailmanjärjestystä? Kansainvälistyvä vai eristäytyvä Suomi? Väittely järjestetään suorana lähetyksenä Ulkoministeriön lehdistötiloista Katajanokalta. Juontajina ovat Jan Andersson ja Kirsi Skön. Tuotanto: YLE Uutis- ja ajankohtaistoiminta.
YLE TV1 klo 21.05


Dok: Putinin suudelma (Dok: Putins kyss)
Marsha Drokova, 19, on äänitorvi venäläiselle poliittiselle nuorisojärjestölle nimeltä Nashi, joka tukee maan nykyistä poliittista järjestelmää. Tavatessaan kriittisiä toimittajia, joiden joukossa on mm. tunnettu bloggaaja Oleg Kashin, Marsha alkaa nähdä järjestönsä myös toisesta valosta. Tuotanto: Tanskan televisio.
YLE FST5 klo 22.00

Perjantaina 16.12.  

Rekkatehtaan kuolema (Last Truck: The closing of a GM plant)
Kaksi vuotta sitten GM irtisanoi yli 2 500 työntekijäänsä ja sulki rekka-autoja ja maastureita valmistaneen tehtaansa. Dokumentti seuraa viimeisen auton valmistumista ja kuvaa uskollisten työntekijöiden luopumisen surua. Monella on pitkä työura takana saman tehtaan palveluksessa. Vaikka huoli oman perheen selviämisestä on kova, heitä ei huolestuta ainoastaan työttömyys: myös ylpeys omasta ammattitaidosta, vuosien saatossa lujittunut yhteishenki ja työkaveruus ovat mennyttä. Tuotanto: HBO.
YLE TV1 klo 22.50


Lauantai 17.12.


Missä kuvasimme kerran – Making of Missä kuljimme kerran (Där vi en gång gått)
Ohjaaja Peter Lindholm kertoo, miten Kjell Westön menestysromaani Missä kuljimme kerran toteutettiin elokuvaksi ja televisiosarjaksi. Ohjelmassa käydään kuvauksissa ja seurataan digitaalisten lavasteiden rakentumista. Kuusiosainen sarja alkaa YLE FST5:llä keskiviikkona 21. joulukuuta.
YLE FST5 klo 17.45

Sunnuntai 18.12.

Suojele minua!
Kuinkas sitten kävikään? Sarjan päätösjaksossa päivitetään suojelukohteiden kuulumisia ja kuullaan sekä huonoja että hyviä uutisia. Kaikki mukana olleet juontajat, toimittaja Minna Joenniemi, arkkitehti Tuomas Toivonen ja muusikot Samuli Putro ja Jarkko Martikainen kokoontuvat pohtimaan kokemaansa ja näkemäänsä. Mitä ohjelmaan ehdotetut paikat kertovat rakennussuojelun tilasta ja yhteiskuntamme arvoista? Minkälainen Suomi niiden kautta piirtyy esiin?
YLE Teema klo 21.25


Dokumenttiprojekti: Taistelu Turusta

Taistelu Turusta kertoo suomalaisesta kaupunkimiljöön muutoksesta - siitä, miten vanha tuhottiin modernin rakentamisen huumassa. Turku on Suomen vanhin kaupunki, ja siellä on ollut eniten tuhottavaa. Se on myös kaupunki, joka on antanut nimensä toimintatavalle, jossa keinotellaan omien intressien nimissä ja junaillaan vanhan rakennuksen purkaminen ohi virallisen päätöksenteon. Tuotanto: Illume Oy yhteistyössä YLE TV2/Dokumenttiprojekti. Ohjelma on osa Turku2011 -kulttuuripääkaupunkiprojektia.
YLE TV2 klo 22.05

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.