KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Jobsin postia | Main | Jaa yllätysiloa! »
maanantai
helmi142011

Lamppu syttyy

Minulla oli kyseenalainen ilo tutustua termiin planned obsolescence, suunniteltu vanheneminen. Sillä tarkoitetaan suunnittelukonseptia, jonka tarkoituksena on tehdä sopivan nopeasti hajoavia tuotteita. Tästä ilmiöstä kertova Hehkulamppuhuijaus-dokumentti (The light bulb conspiracy, 2010) esitetään YLE TV1:llä 13.3. Uusi Musta ja Ykkösdokumentti näyttävät leffan ennakkoon torstaina 17.2.2011 klo 17 Ylen Isossa pajassa. VAROITUS: Tämä juttu sisältää juonipaljastuksia dokkarista!

Suunniteltu vanheneminen keksittiin Amerikassa lääkkeeksi Wall Streetin romahduksen aiheuttamaan lamaan: Bernard Londonin vuonna 1932 kirjoittaman julistuksen johtoajatuksena oli saada kansantalous raiteilleen määrittelemällä tuotteille käyttöikä, jonka jälkeen tilalle tulee ostaa uusi tuote. Termin otti aktiiviseen käyttöön 1950-luvulla teollinen suunnittelija Brooks Stevens. Hänen mukaansa jatkuva kysyntä taataan sillä, että kuluttajat saadaan ostamaan uudempia ja parempia tuotteita aikaisemmin kuin tarpeellista. Suunniteltua vanhenemista tuetaan mainonnalla ja luotottamisella.

Mitä siitä tulisi, jos kaikilla olisi jo kaikkea?

Kestävyyttä ei pidetä valmistajien etuna. Dramaattisin esimerkki on hehkulampun tarina. Ensimmäiset hehkulamput olivat käytännössä ikuisia, mutta massatuotelamppujenkin markkinoinnissa käytettiin lupausta 2 500 tunnin paloajasta. 1920-luvulla syntynyt kansainvälinen Phoebus-hehkulamppukartelli kuitenkin määräsi sakon uhalla, että kaikkien valmistajien lamppujen tuli kysynnän varmistamiseksi kestää vain tuhat tuntia. Insinöörien uurastuksen tuloksena vuonna 1940 kaikkien hehkulamppujen paloajat oli saatu laskettua määrättyyn normiin.

Vaikka kartelli purettiin oikeusteitse vuonna 1953, muutosta ei ole tapahtunut - päinvastoin, ajattelu on laajentunut muihinkin tuoteryhmiin. Valmistajat seuraavat made to break -konseptia vapaaehtoisesti, sillä se on taloudellisesti kannattavaa. Eikä tämä koske vain elektroniikkaa: naiset saattavat kiinnostua tiedosta, että hajoamattomat nylon-sukkahousut on keksitty jo kauan sitten.

Luonnonvarojen holtittoman tuhlauksen lisäksi kestämätön suunnittelu aiheuttaa valtavat määrät jätettä, jota kuskataan kolmansiin maihin, kuten Ghanaan. Koska elektroniikkajätteen vienti on kielletty, terveyshaittoja aiheuttavaa romua kutsutaan second-handiksi. Ghanassa, jossa länsimaista poisheittokulttuuria pidetään järjettömänä, osa laitteista korjataan ja niistä poistetaan arvokkaat, kierrätettävät materiaalit. Jäljelle jää kuitenkin maisemaa ja maaperää saastuttavaa materiaalia.

Olisiko aika kypsä muutokselle?

Kuluttaja on umpikujassa. Valintaa ei ole, sillä valmistajien mukaan rikkoutuneen tuotteen korjaaminen on mahdotonta: varaosia ei saa ja/tai rikkoutuneen osan vaihtaminen on vaikeaa, mikä nostaa korjauskustannuksia. Jos et suostu ostamaan uutta, vaihtoehtona on olla ilman - tai korjata itse. Dokumentissa seurataankin tulostimen korjausprosessia. Siihen oli asennetty siru, jonka laskuri lopetti laitteen toiminnan tietyn sivumäärän tulostamisen jälkeen. Kun laskurin nollasi, tulostin alkoi taas toimia.

Dokumentissa annetaan kuitenkin toivoa. Kuluttajat ovat jo alkaneet esittää valmistajille tuotteiden etiikkaan ja ympäristöystävällisyyteen liittyviä laatukysymyksiä, joista joihinkin haetaan päätöstä oikeudesta. Dokumentissa käydään läpi oikeusjuttu, jossa Apple pakotetaan antamaan iPodin alunperin alle vuoden ikäiselle akulle kahden vuoden takuu.

On jokseenkin ymmärrettävää, että 1930-luvulla ihminen ei vielä nähnyt luonnonvaroja rajallisina eikä jäteongelmaa todellisena. Kummallista kuitenkin on, että yhteiskuntamme perustuu vielä sata vuotta myöhemminkin tälle rajattoman kasvun ja poisheittämisen ajattelulle, vaikka tiedon määrä ja saatavuus on lisääntynyt.

Huijataanko meitä? Tietenkin. Haittaako se meitä? Sinä päätät. Hehkulampustakin on jo patentoitu versio, jonka paloaika on 100 000 tuntia. Kukaan ei vain valmista sitä.

Ilmoittaudu dokumentin ennakkonäytökseen ja osallistu Vaadimme kestäviä tuotteita -mielenilmaukseen Facebookissa

Muualla verkossa:

Reader Comments (1)

Ajattelin aivan samasta aiheesta kirjoittaa omaan blogiini, eli tuotteiden elinkaaresta ja ekologisuudesta. Toisen maailmansodan jälkeen tosiaan talous piti saada kasvuun, ja yrityksiä kannustettiin lyhentämään tuotekiertoa, jotta olisi saatu lisää rahaa liikkeelle. No, kyllähän se talous näin lähtee nousuun, mutta millä hinnalla (etenkin nykymaailmassa)?

Kuluttajat voivat vaikuttaa normaalioloissa pitkälti kulutuspäätöstensä kautta, mutta jos 100v kestävää lamppua ei valmisteta, ei kuluttaja osaa kovasti nykyisistä lampuista protestoida. On vaikea keksiä vaikutusvaltaisia tahoja, jotka oikeasti promoaisivat tämän blogin kaltaista sisältöä massoille. Kyllähän varmaan kuka tahansa ostaisi pesukoneen, joka kestää varmasti edes kymmenen vuotta.

Taannoin itsellenikin sattui tähän liittyvä juttu. Kerrostaloasuntoni ikkunan salpa hajosi, eikä ikkunaa saanut enää kiinni; näin siis soitin isännöitsijälle, ja huoltomies tuli paikalle muutaman uuden salpasetin kanssa, jos joku olisi sattunut sopimaan. No, eipä sopinut, joten kaveri sanoi, että kokeilee korjata vanhan. Tämä onnistui, ja salpa on sen jälkeen toiminut paremmin kuin aikaisemmin. Korjaajakin sanoi, että parempi näin, sillä tämä vanha kestää korjattuna todennäköisesti pidempään kuin uudet. Ja näitä esimerkkejähän riittää...yritykset pyrkivät alentamaan kustannuksiaan jatkuvasti, valitettavasti myös asiakkaan kustannuksella.

ti 15.02.2011, 12:18 | Registered CommenterJukka Rintamäki
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.