KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Raakaruokaa aloittelijalle | Main | Maitojunalla sotaan »
torstai
maalis242011

Silvia Modig dyykkaa köyhien kanssa

Miksi rapujuhlakulttuurin kasvatti, suomenruotsalainen toimittaja Silvia Modig, 34, puolustaa politiikassa pienituloisen tehdasduunarin asiaa Vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaana? Entä miksei roskiksia dyykkaava ja ruuhkamaksuja kannattava kasvissyöjä ole valinnut puolueekseen Vihreitä?

Koska ne rapujuhlijat pystyvät huolehtimaan itse itsestään. Koska Modig kokee, että vasemmistolainen globaali solidaarisuuden aate on ainoa keino pelastaa ihmiskunta ympäristötuholta.

Silvia Modig tunnetaan parhaiten Ylen nuorten ohjelmien kuten Popkultin juontajana. Modig istuu myös ensimmäistä kautta Helsingin kaupunginvaltuustossa. Tämän kevään hän on eduskuntavaaliehdokkuutensa takia poissa ruudusta (toisin kuin vaikkapa Kokoomuksen ehdokas Jaana Pelkonen, joka juontaa Suomen euroviisukarsinnat).

1. Kenen joukoissa seisot?

Aatteeni on punavihreys. Ainoastaan se, että ollaan valmiita saamaan vähemmän ja hitaammin ja useammalle, on ympäristön hyvinvoinnin mukaista. Siksi Vasemmistoliitto on ehkä jopa vihreämpi puolue kuin Vihreät näissä vaaleissa. Ja sitten olen niiden puolella, joiden ääni ei muuten kuulu, jotka ovat heikkoja, köyhiä ja sairaita. Rikkaat ovat vahvoja, ne pärjäävät tässä yhteiskunnassa.

2. Nuorten vasemmistoliittolaisten ehdokkaiden Asiaton oleskelu sallittu -manifesti sanoo mm., että ”Kouluissa on vihdoin luovuttava masokistisesta tehdastyökurista.” Mikä sinua itseäsi eniten tökki yläasteella?

Omalla kohdallani tökki oma luonne. Itse olisin halunnut enemmän valinnaisuutta aineissa ja mahdollisuuksia muokata lukujärjestystä enemmän omien kiinnostusten mukaan. Lisäksi koulun voisi aloittaa vähän myöhemmin. En ymmärrä tätä luterilaista käsitystä, että koko ajan pitää tehdä jotain. Ei pidä. Me voidaan itse sopia ihan täsmälleen mitä pitää tehdä.

3. Nostat vasemmistolaiseksi ehkä poikkeuksellisen paljon ympäristöteemoja esiin. Mistä oman elämän ekovalinnasta olet valmis tinkimään? Mistä et mistään hinnasta?

Kun on kiire ja vieraita tulossa, kyllä tölkit lentää sekajätteeseen. Lihasta (siis kasvissyönnistä) en tingi, koska sen ympäristökuorma on niin valtava. Lihansyönnin pois jättäminen on niin pieni teko sen hyötyyn nähden, että jos siitä pitää kiinni, voi jotenkin nukkua yönsä rauhassa.

4. Sanot yhdessä Yle X:n haastattelussa, että on järjetön neuvo pääministeriltä, ettei median kanssa saisi keskustella keskeneräisistä asioista. Mikä on tärkeintä, josta median kanssa pitäisi alkaa keskustella mahdollisimman aikaisin ja millä keinoilla?

Erityisen tärkeää olisi keskustella päätöksenteon kuvioista ja tehdä esimerkiksi budjettineuvotteluista avoimempia. Mitä se keskustelu sitten hyödyttää, kun ne päätökset on jo tehty? Median kautta pääsee keskustelemaan niiden kanssa, joita ollaan edustamassa. Vaalirahasotku on pirun hyvä, koska se pakottaa politiikkaa avoimemmaksi.

Sosiaaliset mediat tarjoavat parhaat keskustelukanavat. Niillä on ihan valtava demokratisoiva vaikutus. Enkä nyt tarkoita pelkkiä kansannousuja, vaan ihan täällä meillä. Itse esimerkiksi seuraan 10-15 poliitikkoa Facebookissa ja Twitterissä, ja saan koko ajan tietoa, jota pystyn välittämään myös eteenpäin.

5. Kirjoitat vaaliohjelmassasi, että energiaverotuksen pitäisi olla progressiivista, eli että kaikki saisivat tietyn perusmäärän energiaa, mutta ”luksuskäyttö” olisi kireämmin verotettua. Minä esimerkiksi käytän lapsellani kestovaippoja, ja pyöritän niiden takia paljon enemmän pesukonetta kuin kaatopaikkoja kuormittavien kertakäyttövaippojen käyttäjät. Joutuisinko maksamaan tästä ekoteosta luksusveroa?

Tarkoitan sitä, että energiaa säästäviä järjestelmiä pitäisi tukea, ei niinkään keskittyä yksittäisten yksilöiden enegiankulutukseen. Kaikessa teollisuus- ja energiantuotannossa koko asennemaailman pitäisi muuttua. Minkä takia jokainen äiti pesee yksin niitä vaippoja? Miksi meillä ei ole kollektiivista systeemiä, jossa niitä pestäisiin yhdessä jossain pesulassa? Voisi myös olla yrityksiä, jotka tarjoaisivat kestovaippojen pesupalvelua. Tällaisia toimintoja voisi sitten tukea energiaverohelpotuksilla. 

6. Jos pääset läpi, millaista osaamista ja henkistä ilmapiiriä tuot vasemmistoliiton eduskuntaryhmään?

Meillä jää nyt paljon kokeneita kansanedustajia eläkkeelle, joten joka tapauksessa ryhmään tulee uutta punavihreää, kaupunkilaista sukupolvea. Ihmisiä, joilla on kansalaisaktivistitausta, joilla ei ole edes kantaa taistolaisuuteen. Me nuoret katsotaan kaikki eteenpäin. Itse nostan erityisesti vihreitä arvoja.

7. Näissä vaaleissa perussuomalaiset vievät ääniä melkein kaikilta puolueilta. Varsinkin Vasemmistoliitolla on paljon potentiaalisesti samoja äänestäjiä kuin persuilla. Mitä teillä on enemmän annettavaa pienituloisille kuin persuilla?

Meillä on realistinen vaaliohjelma. Meidän vaalipyrkimykset eivät vaadi perustuslain muutosta, vaan ne on mahdollista toteuttaa, jos me saadaan niille kansan mandaatti.

Toisaalta perussuomalaisten nousu, vaikka onkin sairas läppä, on ihan älyttömän hyvä. Saan näppylöitä rasismista, mutta se on niin vahva kapinaliike tätä koko nykyistä puoluejärjestelmää kohtaan, että se on vaan hyvä. 

8. Oletetaan, että eduskunnassa ei pysy täysjärkisenä. Kuvaile tilanne, jossa tulet hulluksi.

Olen pari kertaa Helsingin kaupunginvaltuustossakin meinannut tulla hulluksi. Epärehellisyys on erityisen raivostuttavaa. Joskus huutelen, joskus katkon kyniä, joskus lähden vaan menemään.

Jos eduskunta nuorentuu reippaasti, ehkä siellä ei tule niin hulluksi. Juttelin juuri Lasse Männistön, Kokoomuksen nuoren toivon kanssa. Me ollaan ideologisella kartalla ihan ääripäissä, mutta kyllä meillä on silti enemmän yhteistä keskenämme kuin omien puolueiden vanhan polven kanssa. Me jaetaan sama globaali maailmankuva ja asenne avoimuutta ja tekemistä kohtaan.

9. Media nostaa politiikasta esiin usein sivuseikkoja. Mikä on sinusta merkittävin asia, jossa ollaan hakoteillä?

Tällä hetkellä maahanmuuttokysymys on paisunut mittasuhteistaan. Puhutaanko 20 romanista, jotka ovat kiertolaisia, 750 kiintiöpakolaisesta vai niistä, jotka tulevat tänne töihin? Ne on kaikki eri ryhmiä, joilla on aivan eri haasteet ja hyvät jutut, joita ne tuo. Sitten ne niputetaan yhteen ja puhutaan valtavana ongelmana.

Metro-lehden kolumnisti oli laskenut, kuinka paljon jokainen suomalainen maksaa yhden somalin elämisestä täällä, ja se oli ihan naurettavan pieni summa. Kyllä mulla on varaa auttaa. Vastustamalla ongelmat vain pahenevat. En tiedä, mistä muusta tässä keskustellaan kuin siitä, että "mua pelottaa, kun tää maailma muuttuu".

10. Olet kertonut harrastavasi ruoan dyykkausta roskiksista. Pitäisikö dyykkaus tehdä helpommaksi ja miten se tapahtuisi? 

Ehdottomasti pitäisi, ja varmasti eduskunta voisi vaikuttaa siihen. On järjetöntä, että kaupat on velvoitettu lukitsemaan roskiksensa, eli myynnistä poistetun, mutta syömäkelpoisen ruoan. 

On vain muutama kauppa Helsingissä, jotka jättävät roskikset auki hyvää hyvyyttään. Kun aloitin vuosia sitten, törmäsin lähinnä aktivisteihin, jotka dyykkasivat, koska haluavat kuluttaa mahdollisimman vähän. Nykyään osa dyykkaajista on niin köyhiä, että heidän on pakko tehdä sitä.

Aiemmin Uuden Mustan vaalisarjassa julkaistu:

 

 

Reader Comments (2)

Kiitos Terhi taas kiinnostavasta jutusta ja yhteiskunnallisten teemojen esiin nostamisesta Uudessa Mustassa!

pe 25.03.2011, 20:10 | Registered CommenterAnnukka

Aika mielenkiintoista tosiaan, että Jaana Pelkonen saa olla esillä.

ke 30.03.2011, 17:55 | Registered CommenterHosuli
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.