KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Tv-vinkit viikolle 16 | Main | Perussirkka vastaan jäärät »
perjantai
huhti152011

7 vinkkiä: kasvimaa kerrostalopihaan

Kerrostalojen pihoilla on totuttu näkemään koristeistutuksia, mutta voiko sinne perustaa yrttitarhan tai istuttaa oikean omenapuun? Totta kai voi! Autoissakaan ei ole enää lyijyllistä bensaa ja monet etsivät kaupungissa mahdollisuutta puuhastella ulkona. Perinteisille siirtolapuutarhapalstoille saattaa kuitenkin olla vuosien jonot. Muutama seikka pitää miettiä, ennen kuin istuttaa timjaminsa ja rucolansa hiekkalaatikon kulmalle.

Näin perustat hyötypuutarhan kerrostalopihaan

1. Puhu asiasta taloyhtiön hallituksessa.

Perustele: Sen lisäksi että ne voi syödä, monet hyötykasvit ovat myös kauniita. Esimerkiksi timjamissa on ihanat kukat ja kaikki yrtit tuoksuvat hyvältä. Kaivopuistoon istutetaan vuosittain jopa 1400 punajuurta talkoilla, pääasiassa komeiden lehtien vuoksi. Hyötypuutarhassa asukkaat pääsevät puuhastelemaan omalle pihalle ja tutustumaan toisiinsa. Lapsetkin oppivat, mistä ruoka tulee. Aiheesta ei välttämättä innostuta  taloyhtiössä ensimmäisellä kerralla, joten ole kärsivällinen ja palaa asiaan seuraavana vuonna, jos ensimmäinen kerta ei ota tuulta.

2. Selvitä, onko alueen kaavassa määräyksiä istutuksista.

Esimerkiksi Helsingin Kumpulan puutalojen pihoilla saa kasvattaa vain tiettyjä kasveja, joiden lista liikkuu asukkaiden keskuudessa. Espoon Tapiolaan ei juuri saa istutella mitään, ettei puutarahakaungin alkuperäinen idea muutu eikä pihoihin tule näkö- tai valoesteitä. Isompiin muutoksiin voidaan tarvita lupa kaupungin asemakaavaosastolta tai vähintään yhtiökokoukselta. Pienemmistä muutoksista voi päättää hallituskin.

3. Selvitä maaperän puhtaus.

 Yleisesti ottaen maaperä on puhdasta ja ongelma-alueet ovat kuntien ympäristökeskusten tiedossa. Jos haluat olla aivan varma, voit tilata maa-analyysin tai jopa raskasmetalli-analyysin esimerkiksi Viljavuuspalvelusta. Viljele tarvittaessa laarissa, jonka pohja voi olla avoin, mutta multa on eristetty sanomalehdellä tai eristyskankaalla. Isompi ongelma on katupöly, josta pääsee eroon esimerkiksi lehtikasveissa ihan vain huuhtelemalla.

4. Lähetä aiheesta taloyhtiön asukkaille postilaatikkokysely.

Kysy:  

  • Sopisiko pihaamme hyötypuutarha? Vastustatteko vai kannatatteko? 
  • Millainen puutarha pihaan sopisi, rastita: palstat, laariviljely, omenapuut vai marjapensaat? 
  • Millä tavalla viljelyn pitäisi toimia: omat vai yhteispalstat? 
  • Oletko kiinnostunut hoitamaan viljelmää, esim. omalla vastuuviikolla tai osallistumalla taloyhtiön puutarharyhmän toimintaan?

5. Perusta puutarharyhmä.

Aiheesta kiinnostuneiden kesken kannattaa perustaa puutarharyhmä ja järjestää taloyhtiössä kokous, jossa kerrotaan ja päätetään puutarhasta. Tärkeää on myös miettiä, maksavatko viljelijät puutarhan itse vai onko se yhteinen ja maksaako yhtiö. Onko kaikille OK, että yhtiön vettä käytetään kasteluun?

6. Tee viljelysuunnitelma.

Miettikää, mikä sopii oman pihan maaperään. Kannattaa valita helppohoitoisia kasveja, sillä viljelijöissä on usein paljon aloittelijoita. Mieti, mikä kasvi sopii minkäkin kanssa. Selvitä, mikä olisi paras istutuspaikka: sellainen, jossa taimitarha ei häritse muuta toimintaa tai jää esimerkiksi lasten jalkoihin; sellainen, joka on valoisa sekä mahdollisimman kaukana tiestä. Pelastusajoneuvoille pitää jäädä kulkuväylä, putkien ja kaapelien päälle ei kannata istuttaa.

7. Hanki tarvikkeet ja kokeile.

Esimerkiksi Dodo ry neuvoo ja auttaa laarien ja mullan hankkimisessa. Dodolla ja Martoilla on yhteinen on laarikoulutus tiistaina 26.4. Marttojen tiloissa Helsingissä (Lapinlahdenkatu 3, Kamppi). Myös Dodo järjestää joitakin omia koulutuksia. Tässä olisikin jollekin bisnes: tee idioottivarma ja yksinkertainen konsepti, jolla taloyhtiöt tai kerrostalojen asukkaat voivat perustaa puutarhoja. Tarvittaessa tarjoa myös hoitopalvelua kesälomaviikoiksi.

Muista kärsivällisyys! Pikkuhiljaa selviää, mikä omalla pihalla oikeastaan menestyy, miten lapset saa pidettyä pois leikkimästä salaattimaalla ja miten sadonkorjuu sujuu kaikkia tyydyttävällä tavalla. 

Tekemistä siis riittää, mutta jos on innostunut joukko ympärillä, homma on mitä parhainta kesäistä yhdessätekemistä. Ja onhan oma piha lähempänä kuin mikään siirtolapuutarha.

Pieniä kerrostalopuutarhoja on kuulemma jo esimerkiksi Eko-Viikissä Helsingissä. Myös uusien talojen pihoihin Arabianrantaan varataan tila mahdolliselle kasvimaalle – tulevista asukkaista riippuu, mitä paikalle loppujen lopuksi tulee.

Suurimman osan näistä vinkeistä sain Uudenmaan Marttojen puutarhaneuvojalta Kirsi Mäkiseltä. Mäkinen pitää aiheesta myös avoimia yleisöluentoja. Lisää tietoa ja neuvoja aiheesta antavat Marttojen lisäksi ympäristöjärjestö Dodon kaupunkiviljelyaktiivit sekä kuntien ympäristökeskukset. 

Kuvat: Dodon kaupunkiviljely

Lisää aiheesta:

Yle: "Kaunis keittiöpuutarha, ranskalaisittain potager on kuuminta hottia kasvimaalla".

Reader Comments (1)

Hyvä ja kiinnostava juttu! Itsekin odotan tänä kesänä ryhtyväni kaupunkiviljelijäksi, jos en omassa taloyhtiössä niin yliopistolla vähintäänkin.

Tässä yhteydessä sopii varmaan mainostaa aihetta käsittelevää Dodo ry:n ja Tamyn tilaisuutta Tampereella:

***
Siemenestä laariin!

*Mitä* Kaupunkiviljelyn suunnitteluilta ja taimityöpaja: Opetellaan taimien kasvatusta siementen kylvöstä taimien koulintaan. Mukaan voi ottaa siemeniä ja taimien kasvatukseen sopivia purkkeja jos on. Lisäksi suunnitellaan ensi kesän kampusviljelmät, ja jos kiinnostusta löytyy niin muitakin viljelmiä.

*Kuka* Asiantuntijana viljelyyn liittyviin kysymyksiin vastaamassa sekä taimien kasvatusta neuvomassa Marttojen puutarhaneuvoja Anne Sannamo. Tilaisuuden järjestävät Tampereen yliopiston ylioppilaskunta ja Dodo ry.

*Kenelle* Kampusviljelyssä viime vuonna mukana olleille, tänä vuonna mukaan tuleville, muille kaupunkiviljelijöille ja kaupunkiviljelystä kiinnostuneille sekä taimien kasvatusta tai viljelyä muuten vain suunnitteleville.

*Missä* Yliopiston Pinni A -rakennuksen luentosali 3111 (porttiosa, 3. kerros)

*Milloin* Maanantaina 18.4. klo 17-20
***

pe 15.04.2011, 12:47 | Registered CommenterLuna
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.