KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Mistä tulee sappisaippuan sappi? | Main | Mainiot maidon korvikkeet »
keskiviikko
touko182011

Ongelma nimeltä aurinkovoide

Ruskettuminen on ihon oma suojamekanismi UV-säteilyä vastaan. Aurinkovoiteet pitkittävät aikaa, jonka auringon alla voi viettää, mutta eivät toimi mutkattomasti. Ja kun siirrytään luonnonkosmetiikan aurinkovoiteisiin, ongelmia tulee vain lisää. Aurinkovoidetestissämme testataan, miten toimivat luonnonkosmetiikan aurinkosuojat. 

Niin ihanaa ja terveellistä kuin aurinko pienissä määrissä on, voi se olla myös hengenvaarallista. Melanoomatapaukset ovat lisääntyneet myös Suomessa viime vuosien aikana ja nuorilla naisilla ihosyöpä on jo toiseksi yleisin syöpä. Ihon sietokyky vaihtelee pigmentin mukaan, mutta pitkiä ajanjaksoja auringon alla ei kestä tumminkaan iho. Varsinkin talven jäljiltä kalkkilaivan kapteenin on vaarallista viettää pitkiä aikoja auringossa. Iho täytyy totuttaa aurinkoon vähän kerrallaan mielellään aurinkosuojaa käyttäen.

Auringon UV-säteily tarkoittaa ultraviolettisäteilyä. Pidempiaaltoisen UVA- ja lyhyempiaaltoisen UVB -säteilyn on tutkitusti todettu vaurioittavan ihoa ja aiheuttavan ihosyöpää. Vaikka UVA-säteilystä puhutaan nyt paljon, on lyhytaaltoinen UVB-säteily vaarallisempaa iholle. UVB-säteily vaikuttaa ihon pintakerroksessa aiheuttaen ihon punoituksen, palamisen ja DNA-vauriot saaden aikaiseksi syöpään johtavat ihomuutokset. Aurinkovoidepurkeista voi silti nyt bongailla paljon UVA-logoa. 

Ihotautien erikoislääkäri Tapio Rantanen, joka kirjoittaa parhaillaan kirjaa auringolta suojautumisesta, kertoo, että UVA-säteilystä varoitellaan juuri nyt, koska tiedot sen haitoista ovat tuoreempia. Vaikka UVB-säteily on vaarallisempaa, on UVA-säteilyltäkin syytä suojautua. Se nimittäin lamauttaa immuniteettijärjestelmän, jolloin keho ei pysty havaitsemaan ihomuutosten esivaiheita ja taistelemaan niitä vastaan. UVA-säteilystä johtuu myös ihon ennenaikainen vanheneminen.

- Vielä 25 vuotta sitten ei voiteissa ollut UVA-säteilyä vastaan juuri minkäänlaista suojaa. EU-komission suosituksen myötä UVA-suojaa pitäisi olla vähintään 1/3 purkin kyljessä olevasta suojakertoimesta, Rantanen kertoo.

Aurinkorasvat antavat vaarallisia mielikuvia

Erilaiset ihot sietävät auringonsäteitä eri ajan. Kuningaskuluttajan mukaan vaalea iho kestää aurinkoa noin 15 minuuttia ja ruskeampi hipiä puoli tuntia. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään. Suojakertoimet (SK/SPF) lisäävät aikaa, jonka auringossa voi viettää, mutta eivät takaa turvallisuutta. Rasvoilla on vaikutuksensa tolkuttomaan auringonottoon, koska voiteet vääristävät käsitystä siitä, kuinka paljon ihmisen kannattaa itseään kärtsätä. Palamalla iho ilmoittaa varjon tarpeesta.

EU-komission suosituksen myötä aurinkovoidepurkeissa ei voi lukea enää suojakerroin 80, koska niin tehokasta tuotetta on mahdoton valmistaa. Myöskään total block -sanaparia ei saa enää käyttää. Nykyään suurin suojakerroin on 50+. Luonnonkosmetiikan keinoin suurin saavutettava on suojakerroin 30.

Rantasen mukaan tärkeintä aurinkovoiteissa on se, että kyseessä on iso ja luotettava valmistaja, joka on itse pystynyt tutkituttamaan aurinkovoiteidensa vaikutukset. EU-säädökset voivat varmistaa tietyn suojakertoimen, mutta eivät sitä, pysyykö tuote käytössä ehjänä iholla. Suuret kertoimet purkissa eivät siis vielä takaa niiden pysymistä ja toimimista iholla.

- Aurinkovoiteessa kannattaa varmistaa, että tuote on ison firman valmistama, jolla riittää tutkimusresursseja tuotteen testamiseen. "Autotallifirmat", jotka ostavat UV-suojayhdistelmät tukkutuotteina, eivät pysty varmistamaan sitä, miten tuote toimii ja säilyttää tehonsa auringossa iholla, Rantanen toteaa.

Kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousan mukaan edes D-vitamiinin takia ei aurinkoa kannata tankata ilman suojaa.

- Se, että aurinkoa saa kämmenien kokoiselle alueelle muutaman minuutin päivässä riittäisi hyvin päivittäiseen D-vitamiinin saantiin. D-vitamiinia tarvitaan joka tapauksessa purkista pitkän syksyn ja talven vuoksi eikä palamisen riskiä kannata sen varjolla ottaa, Kousa sanoo.

Noora Shingler kertoi jo muutama vuosi sitten Kemikaalicocktailissa, että harva rasva toimii niin kuin lupaa. Luvatun suojan aikaansaamiseksi on voidetta levitettävä älytön kerros iholle eikä purkissa lukeva suojakerroin edes aina pidä paikkaansa. Myös Rita Stiens uhmaa Totuus kosmetiikasta kirjassaan korkeita suojakertoimia. Hän sanoo suojakertoimien eroavan vain vähän toisistaan ja olevan lähinnä olemassa vain taloudellisista syistä.

Kemiallinen vai mekaaninen suoja?

Sekä kemiallista että fysikaalista suojaa käytetään niin tavanomaisissa kuin luonnonkosmetiikan aurinkorasvoissakin, mutta luonnonkosmetiikkatuotteista suurin osa on pelkästään fysikaalisia aurinkorasvoja. Kemiallinen suoja, jota käytetään pääasiassa tavanomaisen kosmetiikan aurinkovoiteissa, imee itseensä auringonsäteet, kun taas fysikaalinen suoja heijastaa säteet iholta pois.

Tavanomaisen kosmetiikan aurinkovoiteissa on usein monia vaikuttavia aineita, sillä UV-aallon eri pituuksia ei saa selätettyä pelkästään yhdellä aineella. Korkea suojakerroin saavutetaan siis useilla eri kemikaaleilla.

Kun lukee aurinkovoidetuotteen INCI-listaa, on hyvä muistaa, että osa siitä, mitä sivelemme ihollemme, imeytyy myös verenkiertoon. Ja aurinkorasvojen kemikaalikuorman väitelista on kova: niiden on sanottu toimivan hormonin tavoin, synnyttävän vapaita radikaaleja, edistävän torjunta-aineiden pääsyä verenkiertoon ja sisältävän kiistanalaisia nanopartikkeleita. Aurinkorasvoissa on myös usein säilöntäaineena parabeenejä.

Kemiallisia aurinkovoiteita on syytetty myös ekosysteemin tuhoamisesta. Kun pulikoimme luonnonvesissä iho täynnä aurinkovoidetta, liukenee kemikaalimömmöjä vesistöön ja ne aiheuttavat tuhoa esimerkiksi koralliriutoille. Lisäksi aurinkovoiteiden kemikaalien on epäilty aiheuttavan kaloissa sukupuolen vaihtumista.

Stiens varoittaa, että aurinkovoiteiden kemikaalit saattavat muuttua valon vaikutuksesta eikä kemikaalien vaikutuksia toisiinsa ei ole tutkittu tarpeeksi. UV-suodattimina käytetyt kemikaalit ovat myös laboratoriokokeissa reagoineet kuin estrogeeni. Hormonaalisia vaikutuksia ei kuitenkaan tarvitse Rantasen mukaan pelätä edes silloin, kun sivelee suuria määriä voidetta iholle.

- Ei niitä kukaan niin paljon käytä, että ihon läpi saisi estrogeenivaikutusta. Sitä saa paljon enemmän syödessä soijaa, hernekasveja, viljoja, omenaa ja porkkanaa. Jos nyt jotakin haluaa välttää, niin voi toki lukea aurinkosuojatuotteen ainesosaluetteloa, ja jättää Benzophenone-3:ea sisältävän tuotteen ostamatta, Rantanen sanoo.

Nanoteknologiaa?

Shinglerin mielestä huolestuttavaa aurinkovoiteissa ovat luonnonkosmetiikkavoiteissakin käytetyt nanopartikkelit, joiden avulla titaanioksidit saadaan pienennettyä sellaiseksi, että ne eivät loista iholla valkoisena. Nanopartikkelit ovat pienen pieniä hiukkasia, joiden vaikutuksesta ihmiseen tiedetään vasta vähän. Kirjassa Marjoja ja maskaraa kerrotaan, että nanopartikkeleiden on epäilty pääsevän tunkeutumaan ihmissoluihin ja kuljettavan muita kemikaaleja mukanaan.

Rantanen kuitenkin vakuuttaa, että nykytutkimuksen valossa nanoteknologia ei ole vaarallinen ihmiselle.

- Tutkimukset osoittavat, että nanopartikkelit pysähtyvät ihon sarveiskalvoon ja hilseilevät siitä pois, Rantanen torppaa.

Luonnonkosmetiikan UV-suojilla vaikeat ajat

Luonnonkosmetiikka-aurinkovoiteiden haasteina ovat olleet fysikaalisen suojan valkoisuus ja paksuus, jota on pystytty säätämään kiistellyllä nanoteknologialla.

Rantasen mukaan pelkällä titaanioksidilla, joka on ainoa EU-komission sallima luonnonkosmetiikan UV-suodatin, ei voi suojata UVA-säteiltä vaan pelkästään UVB-säteiltä. Sinkkioksidilla saadaan lisäsuojaa aikaan, vaikka se ei ole virallinen UV-suoja. Titaanioksidin suojavaikutus riippuu kidekoosta. Kidekoko saadaan kosmeettisesti siedettäväksi juuri nanoteknologian avulla. 

- Fysikaalinen suojavoide sisältää usein titaanioksidin lisäksi sinkkioksidia, mutta pelkällä mekaanisella suojalla ei saada aikaan korkeampia suojakertoimia, paitsi jos käyttää ei-nano-kidekokoa ja kuluttaja hyväksyy  "kalkkilaivan kapteenin" ulkonäön, Rantanen toteaa. 

Luonnonkosmetiikka-aurinkovoiteita ei ole tällä hetkellä päätähuimaavasti markkinoilla. Vielä vuosi sitten valikoimaa oli enemmän, mutta uuden EU-säädöksen myötä — joka kieltää sinkkioksidin käytön UV-suojana — moni luonnonkosmetiikkavalmistaja lopetti aurinkovoiteiden valmistuksen. Dr. Hauschkalta ja Weledalta ei esimerkiksi enää aurinkovoiteita saa. 

Luonnonkosmetiikan parissa myös kookosöljystä ja sheavoista puhutaan aurinkosuojina. Kousa kuitenkin kehoittaa olemaan varovainen.

- Öljyt ja vahat suojaavat mekaanisesti, kun niitä sivelee tarpeeksi paksun kerroksen. Niiden kanssa pitäisi testauttaa suojakerroin, jotta suojasta voisi olla varma. Voiteet voivat toimia ihmisille, jotka eivät pala helposti. Toisaalta jos ne olisivat riittäviä, isot kosmetiikkafirmat käyttäisivät niitä aurinkovoiteinaan, Kousa sanoo.

Lasten ihon kanssa kannattaa olla ekstra-varovainen. Alle kaksivuotiaan ihon Rantanen kehottaa suojaamaan vaatteilla ja varjolla. Tosin jos lapsi on vaarassa palaa, on aurinkovoide Rantasen mukaan pienempi paha, sillä lapsuusiällä alkanut palaminen on suuri riski ihosyövän kehittymiselle. Rantanen kehottaa lapsilla käyttämään fysikaalista suojaa.

Testituotteet: 

Valitsimme testituotteiksi neljä voidetta, joilla kaikilla on luonnonkosmetiikka ja UVA -sertifikaatit. Laveran voide on testituotteista ainoa, jossa on käytetty nanoteknologiaa. 

  • Lovea Bio: SK 30, Organic Spray, Cosmebio-sertifioitu. 
  • Lavera: SK 20, Sun Sensitive baby & kinder, NaTrue-sertifioitu
  • Sante: SK 20, Soleil Sun Lotion, NaTrue-sertifioitu
  • Alpaderm: SK 20, Ecocert- ja Cosmebio-sertifikaatit

Testaajat: 

Testi alkaa nyt ja kestää heinäkuun loppuun asti. Testaajina toimii viisi naista, joiden ihot kestävät aurinkoa eri tavoin. Mukana on kaksi brunettea, yksi vaalea ja kaksi punapigmentin omaavaa testaajaa. Artemis, Tristi, Jemajenski, Sannu ja Arhippa raportoivat testin kuluessa keskustelupalstallamme, miten testailu sujuu ja miten voiteet toimivat. 

Tapio Rantasen yhdessä lääketieteen professori Raimo Suhosen kanssa kirjoittama kirja Ihon aurinkosuojaus ilmestyy kesällä (Recallmed 2011).

KUVA:Flickr/Evil Erin, Katja, Hertta

Reader Comments (16)

http://www.terveydenjuuri.fi/?p=996 luin just tällasen jutun, jonka sanoma oli päinvastainen, tossa ei kyllä ole lähdettä..

ke 18.05.2011, 12:57 | Registered Commenterblinn

vaikka olen periaatteessa sitä mieltä, että terveydenhuollon suositukset eivät kovin notkeasti muutu uuden tutkimustiedon valossa, suhtaudun kyllä aika skeptisesti blinnin linkittämän artikkelin tapaisiin lähteettömiin juttuihin.

itse ajattelin tänä kesänä kokeilla hieman enemmän ohuita puuvillavaatteita aurinkosuojana.

ke 18.05.2011, 14:15 | Registered CommenterLiina

Voi kiitos tästä jutusta, tuli tarpeeseen! Harmi vain, että selkeää vastausta ei vieläkään löytynyt. Olisi muuten ollut mielenkiintoista lukea esim. aurinkokapseleista (http://www.vivisante.fi/shop/Catalog/Item/30011), joiden sanotaan parantavan ihon aurinkosuojaa.

ke 18.05.2011, 14:49 | Registered CommenterHosuli

Kiitos kommenteista! Juttua oli vaikea tehdä, koska aihepiirin ympärillä oleva eri käsitysten vyyhti on niin valtava. Olemassa on eri koulukuntia, ei oikeaa vastausta.

Jokaisen on itse päätettävä, mitä lähdettä uskoo. Itse näen aurinovoiteiden haitat pienempänä ongelmana tämän hetkisen tiedon valossa kuin aurinkovoiteettomuuden ja ihosyövän riskit. Ehkä testin kuluessa ja testin lopetus-jutussa pystyy tekemään jo jotain päätelmiä tai antamaan vastauksia. Aurinkokapseleita voin käsitellä myös seuraavassa aurinkovoidejutussa.

-Hertta

ke 18.05.2011, 16:22 | Registered CommenterUusi Musta

Ehkä jo jutun tekstissä olisi voinut mainita, että kaikissa(tai edes suurimmassa osassa?) luonnonkosmetiikan aurinkovoiteista ei ole käytetty nanoteknologiaa... Nyt asia kävi kyllä ilmi, mutta vasta testituotteiden esittelyjen kohdalla. Kiinnostava tieto sen sijaan oli se, että luonnonkosmetiikkavoiteet eivät (?) suojaa UVB-säteiltä.

Ja kiinnostava testi kaiken kaikkiaan! Olen itse käyttänyt Laveran aurinkovoidetta niin ikään Sun Sensitive -sarjasta. Muistelin, että siinä ei olisi käytetty nanoteknologiaa (on siis vanhempi tuote, ostettu edelliskesänä), mutta kun tarkistin purnukan kyljestä, en löytänytkään siitä merkintää. Saatan siis muistaa väärin, tai sitten Lavera on muuttanut tuotteidensa koostumusta.

Tuote on toiminut hyvin, mutta on hieman vaikea levittää (helpompi, jos sitä sekoittaa esim. kookosöljyyn) ja jättää kyllä aavistuksen valkoista iholle. Ei nyt mitään kalkkilaivan kapteenia, mutta sopivassa valossa suojan saattaa huomata iholta.

to 19.05.2011, 11:06 | Registered CommenterLuna

Kiitos kommentista Luna!

Jutussa ei alleviivata sitä, käytetäänkö luonnonkosmetiikan aurinkovoiteissa yleisesti nanoteknologiaa, koska Tapio Rantanen on sitä mieltä, että nanoteknologia on täysin turvallista. Jos haluaa välttää nanoteknologiaa, voi valita tuotteen, jossa sitä ei ole käytetty.

Luonnonkosmetiikkavoiteet suojaavat UVB-säteiltä. UVA-suojan kanssa on Rantasen mukaan ollut ongelmia, mutta ainakin kaikissa testituotteissa on myös UVA-suoja.

Monet sekoittavat luonnonkosmetiikan aurinkovoiteisiin juuri kookosöljyä tai sheavoita, jolloin koostumuksesta tulee kevyempi ja helpommin levittyvä.

-Hertta

to 19.05.2011, 11:27 | Registered CommenterUusi Musta

ewg julkas just tän vuoden aurinkorasva-tulokset. valitettavasti ne testaa vaan jenkki-rasvat, mut yleiset faktat pysyy samana (vaaralliset aineet jne). kandee lukee!

http://breakingnews.ewg.org/2011sunscreen/

ti 24.05.2011, 15:48 | Registered Commenteremma

Ohuet puuvillavaatteet eivät suojaa auringolta! Ruskettumiselta ehkä, mutta UV-säteilyltä ei. Luin tästä joku vuosi sitten jutun Aamulehdestä. Vaatteen on oltava tarpeeksi paksua, jotta se suojaisi, eli kesähelteellä voi olla vaikea suojautua vaatteilla.

Harmillista, että testi jatkuu koko kesän, koska tänä vuonna pitäisi ostaa uusi aurinkorasva.. No, toivottavasti linkkaatte tämän tekstin kehiin sitten joskus keväällä 2012, niin voi tarkistaa, mitä kommentteja rasvat saivat. :)

to 26.05.2011, 12:34 | Registered CommenterAnnika Kettunen

HEI! mistä olet löytänyt tiedon että sinkkioksidin kiellettäisiin?

to 02.06.2011, 22:22 | Registered Commentertuua

Tua, sain tietää asiasta aluksi kosmetiikkamaahantuojilta ja heidän tiedotteistaan, mutta mm.
Aamulehdessä oli kiinnostava juttu aiheeseen liittyen. Sivuan aihetta myös nanoteknologiaa käsittelevässä jutussani.

ke 08.06.2011, 14:14 | Registered CommenterHertta Päivärinta

Minua kiinnostaisi myös lähde sille, että sinkkioksidi kiellettäisiin EU:ssa aurinkosuojana. Jotain tämäntapaista olen nähnyt mainittavan mm. Aco Nordicin sivuilla, ja tässä blogissa, mutta muuten en googlettamalla löytänyt oikein mitään tietoa aiheesta.

ti 14.06.2011, 01:11 | Registered CommenterShmii

Shmii: tässä linkki EU:n hyväksymiin UV-suojiin. Sinkkioksidia ei enää listalla ole. Ja Aamulehden artikkelissa selkeämmin. Sinkkioksidia saa käsittääkseni edelleen olla tuotteissa, mutta se ei ole enää rekisteröity aurinkosuoja, koska sen käyttäytymistä nanokoossa halutaan vielä tutkia.

-Hertta

to 16.06.2011, 12:28 | Registered CommenterUusi Musta

Villavaatteet on myös hyvä aurinkoisen sään vaate, sillä villa viilentää kehoa pitämällä kuumuuden loitolla, samalla se suojaa auringon polttavilta säteiltä! Eikä ole kuumakaan vaikkei uskoisi.

Afrikassa käytetään paksusta villasta tehtyjä vaatteita, sekä aurinkosuojana että pitämään kylmä loitolla. Ihmettelin tätä saharassa käydessäni, mutta kuulin asiasta ensin mieheltäni ja uudestaan eräästä tutkimuksesta joka vahvisti asian. (Valitettavasti hävitin osoitteen.)

Villan ominaisuuksia on tutkittu myös suomessa ja itse nukuin villapeiton päällä aiemmin kesät talvet, lakana oli tietysti peiton päällä normaaliin tapaan.

Nyt en ole enää käyttänyt villapeittoa allani, koska kissa pissasi useamman kerran peitolle ja jouduin pesemään sen monta kertaa ja se kutistui, villaahan ei saisi pestä pesukoneessa.

Villainen alusta sängyssä vähentää kipuja ja auttaa unettomuuteen.

la 02.07.2011, 18:21 | Registered CommenterLumi

Löytyisiköhän tietoa aurinkovoiteiden biohajoavuudesta? Ja vaarattomuudesta merieliöille? Tuntuu olevan kiven alla tuo tieto. :/

ma 14.11.2011, 16:24 | Registered CommenterTanja

Kiitos kommentista Tanja, National Geographic -lehdessä oli ihan kiinnostava juttu aurinkovoiteiden vaikutuksesta merieliöihin. Luonnonkosmetiikkatuotteet ovat yleensä varma valinta silloin, kun haluaa tuotteen, joka ei ole ympäristölle haitallinen.
-Hertta

ma 14.11.2011, 16:46 | Registered CommenterUusi Musta

Kiitos, tuo oli mielenkiintoinen artikkeli! Yllättävän hankalaa löytää varmuutta mikä olisi varmasti koralliturvallinen aurinkovoide. Lomakohteissa myydään paljon voiteita sellaisella merkinnällä, mutta olisi ollut kiva tehdä valinta jo kotona.

ti 15.11.2011, 14:04 | Registered CommenterTanja
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.