KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Nokkosta mä metsästän | Main | Raparperimehua tuntemattomille »
torstai
touko262011

Vähiten eko aine voitti konetiskiainetestin 

Uuden Mustan testiryhmä testasi kolmen viikon ajan ekoimpia konetiskiaineita. Koska pesuaineiden ekosertifiointi on epäselvää ja sertifikaatteja on erilaisia, valitsimme testituotteiksi ekokauppojen valikoiman. Uuden Mustan ekokonetiskiainetestin voitti Ecover, jota saa myös tavallisista ruokakaupoista. Aine kuitenkin pesi kakkoseksi jääneen Almawinin vain pisteen kymmenyksellä. Ekoverin voittoon on silti suhtauduttava kriittisesti, sillä merkillä on käytössä tujumpia kemikaaleja kuin muilla testituotteilla, eikä tuotteella ole ekosertifikaattia.

Testaajaporukkamme koostui viidesta taloudesta, joissa tiskikone käy melkein päivittäin. Testaajina toimivat kiautio (6 hengen talous), kivenkolonkatja (8 hengen talous), teija (5 hengen talous), annakoo (2 hengen talous) ja virpik (3 hengen talous), jonka kotona testiin osallistuttiin pienellä pöytätiskikoneella (Elektro Helios DC 4019). Löydät testaajien kommentit testijakson ajalta keskustelupalstalta.

Ecoverin, Almawinin ja Attituden tuotteet olivat tabletteja, Sonett-merkiltä mukana olivat sekä tabletti- että jauhemuotoiset pesuaineet. Voittajaksi selviytyi niukasti Ecover, joka voitti Almawinin vain pisteen kymmenyksellä.

Konetiskiainetestin yhteenlasketut pisteet (1 = huonoin 5= paras)

 • Ecover, tabletit      4,4
 • Almawin, tabletit     4,3
 • Attitude, tabletit       3,8
 • Sonett, tabletit         3,7
 • Sonett, jauhe           3,5

Testaajat kokeilivat sekä kokonaisia, että puolikkaita tabletteja.

"Puolitin pesutabletit suosiolla ja jätin tarkoituksella muutaman kipon esipesemättä, jotta selkeämpiä tuloksia saataisiin aikaan. Minun täytyy sanoa, että olen ollut aika positiivisesti yllättynyt pesutuloksesta. Jopa pari testiastiaani oli kiiltävän puhtaita, joten pesutehosta Almawinia en voi moittia". - annakoo

"Puolikas tabletti Ecoveria tai Almawinia pesee puhtaammaksi kuin kokonainen Attitude. Attitudea ei myöskään voisi puolittaa, vaikka pesutulos olisi antanut myötä. Tulevaisuudessa ostaisin mieluummin Ecoveria ja Almawinia siitäkin syystä, että samalla määrällä ainetta pesee puolet enemmän koneellisia". - kiautio

"Ainoastaan muoviastioita Ecover ei pese täydellisen puhtaaksi. Yhdessä pesussa tätä ei vielä huomaa, mutta esim. vauvan nokkamukeihin kertyi pitkässä käytössä pinnalle hyvin ohut likakerros ja jouduin pesemään niitä välillä käsin. Muissa kuin muoviastioissa en vastaavaa ole huomannut". -kiautio

Sekä Ecoverin että Almawinin tabletit toimivat lähes kaikilla puolikkainakin tarpeeksi tehokkaasti. Ecover sai kuitenkin vähän noottiakin:

"Vanhat Ecoverin tabletit olivat paljon pehmeämpiä ja niiden puolitus onnistui tosi helposti taittamalla ennen muovikääreen avaamista. Nämä uudet taas ovat ihan älyttömän kovia. Näitä mies puolittaa valmiiksi kääreineen pöytää vasten painamalla. Minulla ei voimat riitä puolitusoperaatioon".- kiautio

Vaikka uudet Ecoverin tabletit ovat entistä kovempia rakenteeltaan, pesuteho kuitenkin miellytti. Attituden tabletteja puolestaan ei voi helposti puolittaa, sillä pesuainekapselit on sinetöity kelmulla, joka hajoaa koneessa.

"Meillä isoon koneeseen pulleakin tabletti mahtui hyvin, ja itse pidän noista sulavakuorisista, ovat lasten käsissä hyviä kun varsinaista ainetta ei joudu iholle". -kivenkolonkatja

Pienellä pöytätiskikoneella testiin osallistunut Anna kohtasi Almawinin aineen kanssa ikävän yllätyksen: tabletti ei joka pesussa jostain syystä liuennut kokonaan koneeseen. 

"En oikein tiedä, miksi näin kävi. Pitäisiköhän pöytäkoneisiin laittaa vielä vähemmän tuota ainetta kuin vaan puolikas tabletti? Sitten tablettien käyttö menisi kyllä aika hankalaksi". -annakoo

Mutta kun Anna kokeili toisen testaajan vinkkiä ja laittoi puolikkaan tabletin pesukoneen annosteluluukun sijaan koriin aterimien sekaan, liukeni tabletin puolikas hyvin.

Pesutehosta Ecover sai kolmelta testaajalta täydet viisi pistettä. Almawin sai täydet pisteet kahdelta testaajalta.

Konetiskiaine pesi astiat puhtaaksi (1= huonoin 5= paras)

 • Ecover               4,8
 • Almawin            4
 • Attitude             4
 • Sonett, jauhe      3,6
 • Sonett, tabletit    3,4

Teijalla oli ongelmia teekuppien puhtauden kanssa:

"Attituden pesutulos on jättänyt toivomisen varaa. Meillä juodaan paljon teetä ja koska haudutamme teen kupissa aika harvassa siivilässä, tulee sinne aina hivenen teen muruja pohjalle. Tämän vuoksi viimeisen teekupin pohjalle jää aina puoli senttiä teetä. Nämä teen rajat eivät Attitudella puhdistu. Muutenkin teekuppien sisusta on alkanut näyttää hiukan ruskehtavalta".

Ongelma katosi testaajan vaihtaessa Attituden Sonettin tabletteihin.

Teija vinkkasi muille testaajille, että jos astioihin huomaa pinttyneen ajan saatossa likaa, voi koneeseen lisätä silloin tällöin ruokalusikallisen kidesoodaa.

Sonettin aineet jäivät pesutehossa jumboiksi. Testin hävinnyt Sonettin konetiskijauhe on tarkoitettu kovalle vedelle ja tabletit puolestaan pehmeälle. Suomessa kotitalouksien vesi on yleensä pehmeää, joten testin hävinnyt tuote oli oletettavastikin testaajien koneisiin sopimattomin. 

Tuotetta oli helppo käyttää (1 = huonoin 5= paras)

 • Almawin              4,8
 • Sonett, tabletit      4,6
 • Ecover                4,5
 • Attitude, tabletit    3,8
 • Sonett, jauhe        3,4

Tabletteja pidettiin jauhetta kätevämpänä, etenkin Attitude sai kiitosta:

"Meillä isoon koneeseen pulleakin tabletti (Attituden) mahtui hyvin, ja itse pidän noista sulavakuorisista, ovat lasten käsissä hyviä kun varsinaista ainetta ei joudu iholle. -kivenkolonkatja

Testaajat arvioivat myös tuotteiden tuoksua. Almawin koettiin miellyttävimmän tuoksuiseksi, kakkospaikkaa piti Ecover, Sonettin tuotteet jakoivat kolmannen sijan ja vähiten miellytti Attituden haju.

Ecoveria ja Attitudea marketista

Kahta testimme tuotetta, Ecoveria ja Attitudea, saa tavallisista marketeista. Ecover on monille entuudestaan jo tuttu juttu, mutta Attitude on rantautunut K-Citymarkettien valikoimiin vasta hiljattain. Sonett ja Almawin kuuluvat toistaiseksi vain ekokauppojen valikoimiin.

Ruohonjuuresta — joka myy kaikkia testin tuotteita — kerrottiin, että "Ecover on ekopesuaineista vähiten paras". Käytännössä tällä tarkoitetaan sitä, että Ecover sisältää tujumpia kemikaaleja kuin muut. Tuotteella ei ole ekosertifikaattia ja se sisältää synteettisiä tensidejä. Miksi ekokaupat pitävät tuotteen valikoimissaan?

Ecoveria myydään esimerkiksi Ruohonjuuressa, koska liike haluaa tarjota asiakkailleen "pehmeän laskun" ekopesuaineiden käyttöön ja Ecover on "fiksumpi kuin tavallisen marketin tuotteet, vaikkakaan ei yhtä eko kuin ekokauppojen muut konetiskiaineet".

Ekoaineilla ei ole yhteisiä sertifikaatteja

Siinä missä luonnonkosmetiikkamarkkinoilla kuluttaja voi etsiä tuotteista tuttuja sertifikaatteja on pesuainemarkkinoilla sekava tilanne. Sertifikaatteja on erilaisia — tai niitä ei näy pakkauksessa ensinkään.

Kaikkia testiin valittuja tuotteita mainostetaan kuitenkin vihreillä arvoilla ja ominaisuuksilla. Attitude nostaa esille hiilineutraaliuttaan."Tuotteiden valmistaja vähentää aktiivisesti hiilidioksidipäästöjään ja jäljelle jäävät päästöt hyvitetään istuttamalla lisää puita. Myös päästöt, jotka syntyvät tuotteiden kuljetuksessa Suomeen, hyvitetään", kerrotaan nettisiuilla. Attitudella on ympäristösertifikaatti Ecologo.

Tuotteen muovipakkaus sai testaajilta kritiikkiä; valmistaja perustelee asiaa kierrätysnäkökulmalla. Jos kapselit pakattaisiin muovipurkin sijasta pahviin, pitäisi pahvilaatiko laminoida ja tämä monimutkistaisi pahvin kierrätystä. Nyt käytössä oleva muovipakkaus on HDPE-muovia, joka on kierrätysmarkkinoilla kysytty muovilaatu. Kun pakkaus kestää hyvin kosteutta, ei pesuainetyynyjäkään tarvitse yksittäispakata, niin kuin testin muiden tuotteiden kohdalla on tehty.

Attitude-tuotteessa muovi on siis pakkauksessa, muissa tableteissa muovi on pakkauksen sisällä, yksittäisten kapseleiden ympärillä.

Almawinin tuotteella on ECO garantie-sertifikaatti. Sama sertifikaatti löytyy Sonettiltakin.

Petyin sertifikaatin löyhänoloisiin kriteereihin, mutta hyvä puoli Almawinissä on, ettei tuote sisällä synteettisiä kemikaaleja, joita voittaja-Ecoverissa esimerkiksi on.

Sonettilla on Eco garantien lisäksi myös EcoControl -sertifikaatti sekä Greenpeacen myöntämä energiansäästömerkki. Tuote vaikuttaa kaikista testin tuotteista ekoimmalta, mutta valitettavasti pesutehossa se jäi muista. Sonett lähetti testaajille tablettien ja jauheen lisäksi myös astianpesukirkasteen. Valmistajan mukaan sitä ei ole pakko käyttää, mutta jos pesutulos ei muuten miellytä, voi kirkaste parantaa lopputulosta. Osa testaajista kokeili ainetta, toisilla se auttoi pesutuloksessa, toiset eivät huomanneet eroa. Tämän testin tarkoitus oli kuitenkin testata pesuaineita ilman kirkasteita, joten en käsittele tuotetta tässä yhteydessä sen enempää.

Voittajatuote Ecoverilla ei ole ekosertifikaattia. Tuotteen ekologisuus perustuu siihen, ettei esimerkiksi fosfaatteja käytetä.

Muissa markettien konetiskiainetuotteissa näkee esimerkiksi Joutsenlippu- ja EU Ecolabel -merkkiä. Ne vastaavat kriteereiltään toisiaan. Kuten testin aloitusjutussa kirjoitin, on "kuluttajan kannalta isoin ja merkittävin ero se, että Joutsenlippu-tuotteissa saa vielä nykyään olla esimerkiksi fosfaatteja. Asia on kuulemma muuttumassa, mutta toistaiseksi ekokauppojen pesuaineet ovat ainakin tae varmasta fosfaatittomuudesta".

Kaikki testaajat siirtyvät ekoaineiden käyttäjiksi

Jokainen testaaja löysi konetiskiainetestin myötä ekotuotteen, jota aikoo käyttää jatkossakin.

"Yksikään aineista ei ollut niin huono, että aineen loppu jäisi käyttämättä. Oma suosikkini testin pohjalta oli Almawin. Taidamme jatkaa kuitenkin pääasiassa Ecoverilla, koska sitä saa kotipaikkakunnalta". -kiautio

"Luulen, että näiden testien perusteella tässä taloudessa ei enää normiaineita käytetä kuin hätätapauksessa. Voisin julistaa omalta osaltani tämän testin voittajaksi Ecoverin, Almawiniin nähden voiton tuo juuri tuo parempi saatavuus". - kivenkolonkatja

"Ecover loppui ja käytin perushalpissarjan pesuainetta. Tulos astioissa kauhea kloorin haju, eivätkä edes puhdistuneet. Ecoverin pesutulokseen olen ollut tyytyväinen ja ihanaa kun saa jopa peruskaupasta". -mari

"Ennen Almawinia meillä oli käytössä Rainbown astianpesuaine ja ainakin Almawin voittaa tuon halpiksen pesutehossaan". -annakoo

Ekotuotteet ovat usein kalliimpia kuin tavalliset, mutta jos ostat sellaisia konetiskitabletteja, jotka on helppo puolittaa, säästät 50% tuotteen hinnasta. Tällä tavoin ajateltuna, ekologinen peseminen ei tule kovin kalliiksi.

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.