KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Miksei ekoilu voi olla pelkkää poppia ja Pokémonia? | Main | Etanoita lautasella - kuka uskaltaa koskea? »
maanantai
heinä042011

Viivin vinkit: ekoilijan Porvoo

Esittelemme Uudessa Mustassa muutamia kotimaisia kesäkohteita omien reittiemme varrelta. Ensimmäiseksi saatte tutustua Viivin iki-ihanaan kotikaupunkiin Porvooseen. Jos etsit kaunista ja ekoa, nämä on helppo yhdistää Porvoossa. Ekoilijan Porvoo -reitti löytyy myös lähimatkailupalvelu Nopsasta.

Porvoosta löytyy ekokauppoja, vanhan tavaran liikkeitä, yksi vintagekauppakin, pari kirpputoria, hyvää luomuruokaa ja -viiniä sekä loistavat mahdollisuudet ikkunaostoksiin sekä kotien ja pihojen kurkkimiseen.  Porvoo sopii loistavasti esimerkiksi yhden päivän matkakohteeksi. Julkinen liikenne toimii ainakin Helsinki-Porvoo välillä hyvin. Matka bussilla (Matkahuolto ja Porvoon liikenne) Helsingin Kampista kestää 45 minuutista reiluun tuntiin. Kesällä matkaan saa lisäeksotiikkaa höyrylaivan tai -junan kyydillä:

J.L Runeberg -laiva lähtee Helsingin Kauppatorilta ja matka kestää noin 3,5 tuntia. Laivassa on kahvila ja keittiö. Matka kuluu saaristoa ihaillessa. Merimatka jo yhteen suuntaan Helsingistä Porvooseen on hieno kokemus – takaisin Porvoosta voi lähteä bussilla, jotta perillä on enemmän aikaa.

Höyryjuna- ja lättähattu kulkee Kerava-Porvoo väliä vanhaa junareittiä pitkin, joka ei valitettavasti ole kuin hupikäytössä.

Porvoo on ihana kesäkaupunki. Parasta Porvoossa on pikkukaupunkimainen rauhallisuus ja mielenkiintoiset vanhat rakennukset ja asuintalot. Hauskinta on pyöräillä ja ajella veneellä joella. 

Vanha kaupunki

Parhaaseen tunnelmaan Porvoossa pääsee vanhan kaupungin kaduilla ja kujilla. Kaupunkilegenda kertoo, että japanilaisturistit saattavat astua sisään keskustan taloihin, koska luulevat niiden olevan museoituja. Samaa tyyliä kannattaa harrastaa hillitymmin, sillä Porvoon viehätys on juuri puutaloissa – kurki taloja ja sisäpihoja rohkeasti. Toinen kaupungin parhaista puolista on Vanhan kaupungin putiikit, joissa ei ole pakko kuluttaa, sillä ikkunaostoksistakin saa paljon irti.

Porvoon keskusta-alueella kannattaa kävellä näillä kaduilla: Jokikatu, Välikatu, Vuorikatu, Kirkkokatu, Kulmakuja, Koulukuja, Kirkkotori, Sillanmäki, Kankurinkuja. Moni talo on ihailun arvoinen.

Vanhassa Porvoossa riittää kiinnostavia putiikkeja. Ekokauppojen valikoimaan kuuluvat ainakin Anton & AntonPorvoon ekokauppa, Design Deli, Ihania, Kierti, Doris & Duke, Porvoon Wanha Rautakauppa sekä Makasiinipuoti.

Suurin osa putiikeista on avoinna ympäri vuoden arkipäivisin n. klo 10-17 ja lauantaisin n. klo 10-14 sekä kesä- ja joulunalussunnuntait n. klo 12-15. Juhlapyhien aikana aukioloajoissa poikkeuksia, lisätietoja kannattaa kysellä suoraan putiikeista.

Kirpputorit

Kirpputorien valikoima Porvoossa on kovin itsepalvelukirppispainotteinen, mutta uutuutena tänä kesänä Porvoosta löytyy Jokikadun ranta-aittoihin avautunut kirppis (ilman erityistä nimeä) sekä levydivari-kirppis-kahvila Kristian. Nämä löydät Raatihuoneen torin kohdalta, Jokikatu 20. Myös Raatihuoneentorilla on ilahduttavasti kesän ajan kirppis- ja torimyyjiä, lähinnä käsityöläisiä. Kesäisin ranta-aitoissa toimii myös Vallen kirppis, josta voi tehdä hyviä huonekalu tai astialöytöjä.


Ekosalonki Cielo, Jokikatu 10

Kaupunkiin on keskittynyt yllättävän paljon ekologisesti ja eettisesti ajattelevia ihmisiä ja yrittäjiä. Kauneudenhoitoalalla ekokampaajat ovat vielä aika uusi juttu, mutta Porvoon vanhassa kaupungissa on jo vuosia ollut ihastuttava parturi-kampaamo, Ekosalonki Cielo.

2008 perustettu Cielo on kaupungin viehättävin luomukampaamo, jossa hiukset saa värjättyä luonnollisin ja tuoksuttomin kasvivärein, yrteillä ja hennalla. Kolmen kampaajan tuolit ovat kovin buukattuja, joten varaus on tehtävä ennakkoon. Cielossa on myös hyvät valikoimat luomuhiustuotteita sekä Couleur Caramelin meikkejä. Vihreää sähköä kuluttava kampaamo kierrättää kaiken niin sisustuksesta värjäykseen käytettyjä folioita myöten. Yrttiopit värjäykseen on saatu alan koulutuksessa, mutta hiuslakan ja blondauksen suhteen on pakko tehdä pieniä myönnytyksiä.

Muita ekokampaamoja – ja luontaishoitoloita: Oma aika, Kirkkokatu 9 & Luontaiskeskus Marius, Mannerheiminkatu 36.

Fredrikan lähde, Runeberginkatu 18

Porvoon ekohippien unelmakeidas on ekologinen hyvän olon talo Fredrikan lähde. Täällä kannattaa nauttia hidas lounas arkisin. Luomukasvisruoan lisäksi tarjolla on suussasulavia herkkuja kahvin tai teen kera. Kaikki ruokalajit sekä leivonnaiset tehdään itse luomuraaka-aineista. Tarjolla on aina kasviruoan perusjuttuja, kuten hummusta, papuja ja ituja. Ruoka on täyteläisen makuista ja paikan tunnelma meditatiivisen rauhoittava.

Viehättävä talo sijaitsee Runebergin kotitalon naapurissa. Se on kauniisti vanhaa kunnioittaen restauroitu ja sisustettu kierrätystaiteilija Raija Puukon varmalla tyylillä. Kesäisisin käytössä on puutarhaterassi.

Fredrikan lähteessä toimii ravintolan lisäksi pieni ekokauppa. Siellä harrastetaan joogaa, järjestetään kursseja ja näyttelyitä sekä tarjotaan luontaishoitoja. Paikka toimii naisporukan voimin ja sen kantava voima on Porvoossa ekokauppiaana kymmeniä vuosia toiminut joogaopettaja-yrittäjä Piri Aarnikko. Kasvislounas ma-pe klo 11-15.

Muita lounaspaikkoja: Cafe Gabriole tai Kesäravintola Johans. Jälkiruoalle voi suunnata, ainakin lapsia houkuttelevaan, uuteen IcePop-luomumaitojäätelöbaariin, joka toimii Runeberginkatu 36:ssa, Tiger Sushi ravintolan yhteydessä.

Paahtimobaari, Mannerheiminkatu 2

Pitkän päivän päätteeksi voi rentoutua hetken Paahtimobaarin nostalgisessa tunnelmassa. Baari on perustettu vanhaan kahvipaahtimoon. Siellä on hyvät valikoimat luomuviinejä, jopa luomusiideriä ja runsaasti olutmerkkejä sekä Paahtimossa paahdettua kahvia. Vanhan tiilirakennuksen tunnelma on voittamaton, kesällä voi istua myös terassilaivassa.

Hotelli Pariisin Ville, Jokikatu 43

Jos jäät yöksi, majoitu Pariisin Villessä. Se on romanttinen hotelli keskeisimmällä sijainnilla Porvoon Vanhassa kaupungissa. Hotelli panostaa lähi- ja luomuruokaan ja avasi myös loungetyyppisen luomuviinibaarin sisäpihalleen.

Reader Comments (2)

Hotelli Porvoon Mitta vaihtoi omistajia maaliskuussa, ja on uudistuksen jälkeen avattu nimellä Hotelli Pariisin Ville. Tuo linkki edelleenjohtaa uusille sivuille kuitenkin. :)

ma 04.07.2011, 13:51 | Registered CommenterShmii

Ohho näin on tosiaan ehtinyt käydä. Kiitos, kun vinkkasit! Korjasin oikeat tiedot myös juttuun :)

-Hertta

ma 04.07.2011, 15:33 | Registered CommenterUusi Musta
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.