KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Välimeren ruokavalio: Jätä maito, valitse jogurtti | Main | Poromies Maulavirta neuvoo Kluuvin luomulihatiskillä »
perjantai
elo262011

Hiivahiutaleita, sis. natriumglutamaattia! Silti oudon hyvää ja terveellistä

Kuivaruokakaapissani on könöttänyt jo vuosien ajan hiivahiutalepurkki. Olen lisäillyt sitä ruokiin eri reseptien mukaisesti sen kummemmin miettimättä, mitä paperisilpun näköiset hiutaleet oikein ovat. Superfood-hypetyksen myötä hiivahiutaleet ovat löytäneet paikkansa muidenkin kuin kasvisyöjien keittiössä. Mutta miksi hiivahiutaleita pitäisi popsia? Voivatko ne olla terveellisiä, jos jo nimestäkin löytyy monille vatsoille ongelmia aiheuttava hiiva?

Ostin ensimmäisen hiivahiutalepurnukkani, kun se mainittiin seitanreseptissä yhtenä raaka-aineena. Ajattelin sen olevan jonkinlainen mauste, enkä pohtinut enempää, mitä ruokaani oikein heittelin. Nyt on aika tehdä lähempää tuttavuutta kuivaruokakaapin kummajaisen kanssa. Nuuskiessani hiivahiutalepurkkia en voi todellakaan väittää hajun olevan herkullinenn – se tuo mieleen kalanruuan. Noukin hiutaleita varovasti sormiini, laitan silmät kiinni ja sujautan satsin suuhuni. Ensin maistan juuston, johon sekoittuu etäisesti jotain tuttua. Sitten tajuan; nämähän maistuvat ihan kanalta!

Maku tuntuukin olevan ensimmäinen syy, miksi hiivahiutaleisiin tutustutaan – ainakin jos kasvissyöjiltä kysytään. Ne tuovat ruokiin täyteläistä makua ja tyydyttävät maitotuotteista kieltäytyvän juustohimoa.

–  Hiivahiutaleista tulee kiva juustoisa maku esimerkiksi kastikkeisiin. Kun kaupasta ei vielä saanut vegaanista juustoa, tein hiivahiutaleista pizzan päälle kuorrutteen, kertoo 12 vuotta kasvissyöjänä viihtynyt Elina ChocoChili-blogista.

Hiutaleellinen vitamiineja ja proteiineja

Viime vuosien superfood-myllytyksen aikana hiivahiutaleiden maun rinnalle on noussut vahvasti hiivahiutaleiden mainio proteiinipitoisuus (esimerkiksi Valioravinnon Rikas oluthiivassa proteiinia on 51 grammaa 100 grammaa kohden) ja hyvä B-vitamiinikattaus. Rikas Oluthiivassa on myös etenkin kasvissyöjien kaipaamaa B12-vitamiinia johtuen hiivakannasta ja sen kasvatuksessa käytetystä ravintoliuoksesta. Hiivahiutale on siis luonnontuote, johon hiiva on ihan itse tuottanut monipuolisen ravintosisällön, kun se on saanut kasvaa mukavissa olosuhteissa.

– Ihminen pystyy käyttämään pääsääntöisesti paremmin rikastettuja ravintoaineita, kuin jos B12-vitamiini olisi lisätty lopputuotteeseen saavista kaatamalla tai sekoittamalla, vannoo Valioravinnon tuotepäällikkö Juha Sihvonen.

Myös HaLo-blogin Hannamari on vakuuttunut hiivahiutaleiden aneemisen ulkonäön taakse kätkeytyvästä ravintopommista. 

– Maun lisäksi olen kiinnostunut hiivahiutaleiden käytöstä myös ravinnollisista syistä. B-vitamiinit ovat tärkeitä hermostolle, mielialalle ja jaksamiselle. Mitä luonnollisemmassa ja puhtaammassa muodossa olevia ruoka-aineita käytämme, sitä enemmän kehomme niistä hyötyy myös ravinnollisesti. Ja sitä vähemmän meidän tarvitsee turvautua purkkivitamiineihin! Hannamari hehkuttaa.

Eikös hiiva turvota ja röyhtäisytä?

Vitskuja ja protskuja siis löytyy, mutta mitä hiivahiutaleet oikein ovat? Aito ja alkuperäinen oluthiiva on oluenvalmistuksen sivutuote, joka on kuivattu oluen käymissammion pohjalle kertyneestä hiivaliemestä. Tällaiselle oluthiivalle on tyypillistä oluen valmistuksesta tarttunut kitkerä sivumaku, jolle nykypäivän kuluttaja nyrpistää nenäänsä.

Nykyiset oluthiivat valmistetaankin varta vasten kehitetyssä kasvatussammiossa. Lopputuloksena on paksu liemi, joka inaktivoidaan kuumentamalla nopeasti ja kuivataan hiutaleiksi. Inaktivoidessa hiiva pysäytetään, eli käsittelyn jälkeen sillä ei siis saisi enää leipää kohoamaan tai olutta pulppuamaan.

Mutta saako se silti vatsan paisumaan? Onko hiivahiutaleiden veteleminen sama asia kuin maiskuttelisi leivinhiivaa?

Sekä hiivahiutaleet että leivinhiiva ovat samaa Saccharomyces ceravisiae -hivaa, mutta aivan eri lajikekita. Käytännössä erot ovat siis suuria. Yleisimmät elimistössämme hiivaongelmia aiheuttavat hiivat ovat Candida albicans -lajien edustajia. Nauttimalla oluthiivahiutaleita ei istuta elimistöön todennäköisintä hiivaongelmien aiheuttajaa, Sihvonen selventää.

Koska hiutaleet ovat inaktivoitua hiivaa, ne eivät Sihvosen mukaan enää lähde itsestään käymään. Näin ollen se ei aiheuta myöskään turvotusta ja hiivaisia röyhyjä, kuten aktiivinen leivinhiivan maistelu. Jos kuitenkin on akuutissa vaiheessa olevia hiivaongelmia, oluthiivahiutaleet olisi parempi jättää nauttimatta.

Mutta siinähän on natriumglutamaattia!

Hiivahiutaleita maiskutellessa pohdituttaa myös huhu, jonka mukaan hiivahiutaleet ovat synteettisen natriumglutamaatin eli pahamaineisen aromivahventeen luonnollinen vastine. Ja huhu on totta, sillä hiivat rikastavat itseensä myös natriumia, jolloin niihin muodostuu luonnostaan natriumglutamaattia. Hiivat toimivatkin näppärästi aromivahventeina ja niistä valmistetaan myös hiivauutteita.

Ei siis ihme, että olen täysin hullaantunut hiivauutteesta tehtyyn Marmiteen ja nyt, suoraan purkista popsimisen makuun päästyäni, myös hiivahiutaleiden ajattelukin saa kuolan suupieleen. Glutamaatin kun on todettu aiheuttavan riippuvuutta. Sitä on hiivahiutaleiden lisäksi luonnostaan muun muassa äidinmaidossa ja soijassa.

– Natriumglutamaattia ei ole haluttu Rikas Oluthiiva -hiutaleisiin rikastaa, mutta valitettavasti sitä ei pystytä tuotteesta täysin poistamaankaan. Jonkin verran määrään voidaan vaikuttaa ruokkimalla hiivaa kasvatusvaiheessa mahdollisimman vähällä natriumilla. Liika rajoittaminen kuitenkin lopettaa hiivan kasvun ihan tykkänään, Sihvonen kertoo.

Toki natriumglutamaatin veteleminen tuntuu epäilyttävältä, mutta tuskaa vähentää kohdallani tieto siitä, että hiivahiutaleiden sisältämä "pahis" on sitä luonnollista versiota. Liiallinen annos natriumglutamaattia luonnollisestakin lähteestä saa varmasti kropan sekaisin, mutta jos luonto on sen tuotteeseen itsestään luonut, en vain osaa mieltää tekeväni itselleni hallaa. Halo-blogin Hannamari on huomannut synteettisen ja luonnollisen natriumglutamaatin eron kropassaan:

– Itse saan todella herkästi oireita synteettisesti valmistetusta natriumglutamaatista, mutta hiivahiutaleiden glutamaattiin en ole ainakaan vielä reagoinut negatiivisesti. Uskon tämän johtuvan siitä, että kyseessä on luonnollinen glutamaatti, jota ei ole käsitelty mitenkään ja lisäksi käyttämäni määrät eivät ole aivan valtavia, Hannamari pohtii.

Ja voihan olla, että synteettisen ja luonnollisen natriumglutamaatin vaikutuksista löydetään tulevaisuuden tutkimuksissa eroja. Toivoisin kuitenkin tietäväni, kuinka paljon syömäni tuotteet natriumglutamaattia sisältävät, mutta esimerkiksi Valioravinto ei ole kokenut tarpeelliseksi selvittää hiivahiutaleidensa natriumglutamaattipitoisuutta.

Keittiön raakameiningin ehdoton maustaja

Omalle henkilökohtaiselle "mitä tehdä"-vaa'alle asetellessa hiivahiutaleiden hyvät puolet voittavat lopulta huonot. Aion siis vedellä niitä jatkossakin, nyt kun nuo herkut olen viimein löytänyt.

Myös Moments-blogin Katjalle hiivahiutaleista on tullut ruuanlaiton must. Hän käyttää hiivahiutaleita salaatteihin, keittoihin, raw-kastikkeisiin, -majoneesiin ja -juustoihin sekä muihin suolaisiin raw-ruokiin kuten murekkeisiin tai pizzaan. Hiivahiutaleet toimivatkin erinomaisesti juuri raakaruuassa, sillä niiden sisältämät B-vitamiinit hajoavat voimakkaasti kuumentaessa. Siksi hiivahiutaleet kannattaa lisätä ruokaan vasta loppuvaiheessa tai nauttia kokonaan kuumentamatta.

Jos sinäkin olet hieman hukassa, mihin hiivahiutaleita oikein voisi käyttää, konkarit antavat neuvoja. Moments-blogin Katjan ehdoton hiivahiutalelempiresepti on tässä:

 Cashew- tai macadamianpähkinöistä tehty majoneesi hiivahiutaleilla höystettynä:

 • 1 dl cashew- tai macadamiapähkinöitä
 • 3 rkl hiivahiutaleita
 • 1 rkl omenaviinietikkaa
 • 1 tl hunajaa
 • ripaus laadukasta suolaa, kuten celtic sea saltia tai vaaleanpunaista himalajan suolaa
 • ripaus valkosipulirouhetta tai 1 valkosipulinkynsi
 • mustapippuria myllystä
 • 1 rkl sitruunanmehua
 • 1 tl raastettua sitruunankuorta
 • halutessaan lisähöysteeksi tuoreita yrttejä, esim. timjamia, salviaa, lipstikkaa tai basilikaa, myös ruohosipuli toimii
 • vettä tarvittava määrä

Liota pähkinöitä yön yli tai vähintään neljä tuntia. Kaada liotusvesi pois ja laita pähkinät tehosekoittimeen. Surauta parilla kierroksella rouheeksi ja lisää mausteet sekä vettä vähitellen. Surauta sileäksi kastikkeeksi ja käytä vettä sen verran, että saat majoneesiin haluamasi koostumuksen.

ChokoChili-blogin Elina taas väsää hiivahiutalepäivänä Herkkusieni-pinaattipastaa. Halo-blogin Hannamari tekee hiivahiutaleista ja tocotrienolsjauheesta (riisinlesejauhe) virkistävän juoman, joka toimii kivana starttina päivälle.

Mistä näitä taikahiutaleita sitten saa? Eko- ja luontaistarvikekaupoista tärppää todennäköisimmin, mutta myös esimerkiksi Stockmannin ja joidenkin Sokosten hyllyiltä löytyy hiivahiutalepaketteja.

Reader Comments (2)

Kiitos tästä! Rakastan juustoa ja kermaista makua ruuassa ja olen pitkään miettinyt, miten saisin kasvisruokiin juustoisen maun ilman juustoa. Hiivahiutaleet ovat siis tähän ratkaisu. Lisäksi korkea protskupitoisuus ei ole ollenkaan pahitteeksi. Vähän silti epäilyttää, koska vatsani on melko herkkä hiivan suhteen, mutta tekisi kyllä mieli kokeilla.

pe 26.08.2011, 13:16 | Registered Commenterlausau

Hiivassa on fosforia, kuinkahan paljon hiivahiutaleissa ?
Uskallankohan käyttää.
Saamme nykyisin aivan liian paljon fosforia kaikesta ravinnosta.
Milloinkahan aletaan kampanjan fosfaatteja vastaan.
Esim. leivinjauheesta iso osa on fosforia ja on aivan täysin tarpeeton aine ihmiselle.

su 28.08.2011, 15:32 | Registered CommenterTate Y
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.