KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Berliiniläinen koristaa pyöränsä kukkasin ja liikennevalot sydämin | Main | Halvat lennot tulivat jäädäkseen »
torstai
syys152011

Designia Actimel-pulloista ja muita Habitaren oivalluksia

Ekodesign ärsyttää minua sanana. Sitä vaivaa sama ongelma kuin ekomuotiakin: se kuulostaa kotikutoiselta ja lokeroivalta. Sitä paitsi ekologista on hankala määritellä. Tarkoittaako se materiaalien kestävyyttä tai kierrätettävyyttä? Onko se tae tuotantoketjun ympäristövastuullisuudesta vai tarkoittaako eko sitä, että tuote on pitkäikäinen? Vai riittääkö ekoksi se, että materiaali on puuta ja suunnittelu kotimaista? Kävin hakemassa Habitare-messuita vastauksia sekä inspiraatiota erityisesti EcoDesign- ja Trash Design -näyttelyistä.

 

Kuvassa Avotakan sivuista suunnitellulla kankaalla päällystetty sohva, katso lisää videolta! 

 

Minä ajattelen, että ekologisinta on hankkia jotakin, joka kestää kauan, jonka voi korjata ja jota joku muu on jo käyttänyt. Minua varten ei näin ole jouduttu valmistamaan mitään uutta. Siksi koluan alvariinsa kirppareita ja muita käytetyn tavaran kauppoja — ja siksi odotin innolla myös tämän vuoden Habitarea!

 

Massatuotannon vaikutus ympäristöön on paljon dramaattisempi yksinkertaisesti suuremman mittakaavan vuoksi, sanoo Habitare 2011 EcoDesign -näyttelyn kunniavieras, muotoilija Konstantin Grcic. Eli massatuotantokin voisi olla ekologista, mutta hänen mukaansa juuri siinä ekologisuuden huomioon ottamisen tärkeys kasvaa: mitä enemmän tuotetaan, sitä merkittävämpää on, jos valmistuksessa huomioidaan ekologisuus.  

 

Habitare 2011 esittelee ekologisen designin parhaimmistoa kahdella osastolla:

  • Trash Design -puolella voi ihailla asioiden uusiokäyttöä, ideana on siis luoda vanhalle roinalle uusia käyttötarkoituksia.
  • EcoDesign -näyttely puolestaan esittelee ekologista muotoilua teemalla MultiFunction. Eli kun huonekaluilla on monta tehtävää, ei tarvita niin paljon esineitä eikä tilaa.

 

Ekotavara on multitaskaaja

 

Tässä hauskimpia oivalluksia EcoDesign-näyttelyn monikäyttöisistä esineistä:

 

 

Lisäys klipillä nähtyyn kuppimaiseen polkuistuimeen: sen nimi on 3N ja kyseessähän on resiina! Katrin Koit ja Timo Ripatti ovat suunnitelleet 3N´n raitiovaunukiskojen leveyteen sopivaksi. Näin polkija voi nauttia kaupungista omaan tahtiinsa, yksin. Rauhassa. Kuinka haluaisinkaan testata sitä käytännössä.

Muita suosikkejani olivat esimerkiksi:

Matti Kankkusen ja Anniina Ikäheimon potkuttelukärry Mosse. Tämä tyttärelleni!

Yuki Aben ja Anna Salosen Snoopy´s home -valaisin on kaunis ja monikäyttöinen. Valaisin on myös kirjatuki ja ilmoitustaulu — minä sitä nyt haluaa käyttää.

Videollakin nähty Simo Puintilan Duali on hauska (nimeä myöten). Tästäkin olisi iloa paitsi minulle, myös perheen pienimmälle. Jos saisin Dualin omakseni, maalaisin sen eri osat eri väreillä ja vääntelisin huonekalua päivät pitkät. Kaunis, hauska ja monipuolinen.

Roskasta huonekaluja

Myös Trash-näyttely kannattaa käydä tsekkaamassa, ainakin tuunaajille on ideoita niin paljon, että tulee melkein runsauden pula!

 

Trash designin (mitähän tämä olisi suomeksi, roskamuotoilua?) ideana on pyrkiä näkemään käytöstä pois jääneitä esineitä uusin silmin. Voisivatko ne palvella jossain ihan uudessa käyttötarkoituksessa? Toki koko homman tarkoitus on saada meidät miettimään kulutusta ja tavaroiden tuotantoa uudella tavalla. 

 

 

Tässä vielä kuvia Trashin oivalluksista:

Hyllykön ja eriparia olevien laatikoiden uusiokäyttöä Jori Svärdiltä.

Ammeesta istuimeksi, Outokone Design.

Actimel-pullot näyttävät harvoin näin hauskoilta. Suunnittelijana Anna-Liisa Tuominen.

Jori Svärdin valaisin on syntynyt roskalavalta pelastetuista vanhoista lääkepulloista, jotka ovat peräisin erään apteekkarin kuolinpesästä.

Vaatimattomista ja eri paria olevista kynttilänjaloista, laseista ja kukkaruukuista saa juhlavia ja hauskoja yhdistämällä ne toisiinsa. Design Hammi ja Maikku Mettinen.

Habitare-viisiitin jälkeen sitä näkee taatusti kirppiskamat ja roskiskatokseen jätetyn roinan uusin silmin. Jos kalenterisi näyttää viikonlopun osalta tyhjältä, suuntaapa siis Habitareen ja tutustu mainioon ekodesigniin. Inspiroidut varmasti!

Aiemmin Uudessa Mustassa: Kehitä tuunaajan kirpparisilmä

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.