KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Kasviskarppaaja laihduttaa terveellisesti ja ekosti | Main | H&M luopuu sikiövaurioita aiheuttavasta myrkystä »
perjantai
syys232011

Raakanameja banaanista, taateleista - ja puolukoista

Tehosekoitin, banaaneja ja pussillinen meheviä taateleita. Jos kotoasi löytyvät nämä tykötarpeet, saat kuivakaapin ja pakastimen löytöjä hyödyntämällä loihdittua yhdessä tehosekoittimen surauksessa raakanameja. Koska lakritsi ja sorbetti ne naisen tiellä pitävät, valmistin raakaravinto-opein ja Hellattoman kokin ohjein lakumakuja ja syksyistä kausiherkkua, puolukkasorbettia.

Olen tehnyt kaiken ihan väärinpäin. Raakaruuan nieleminen osaksi päivittäisiä ruokailutottumuksia kannattaisi raakaruokaintoilijoiden mukaan aloittaa makeasta päästä. Minä olen tähän mennessä kokkaillut raakana pääasiassa suolaisia herkkuja. Kropassani jokin vipstaakeli on kuitenkin – ainakin vielä – osoittamassa siihen suuntaa, että välillä vain iskee hillitön ja rehellinen tarve saada lämmintä ruokaa.

Täysin raakaan meininkiin en olekaan vielä valmis, mutta kroppani herkkuosastolla ollaan suvaitsevaisevaisempia. Sillä onhan se nyt liian hunajaista ollakseen totta: makeanhimo tulee tyydytetyksi vaikkapa pähkinöistä, siemenistä ja marjoista tehdyllä piirakalla. Ilman valkoista jauhoa tai sokeria!


Tässä pari raakanamien salaisuutta:

 • Ensinnäkin raakakarkkeja ei valmisteta kuumentamalla, vaan esimerkiksi soseuttamalla. Tällöin niiden ravintopitoisuus säilyy mahdollisimman korkeana. Joskus ruokaa kuivataan uunissa tai kuivurissa tai kuumennetaan vesihauteessa, mutta silloin pitää olla tarkkana, ettei lämpötila nouse yli maagisen 42 asteen.
 • Raakaravintoherkkujen rakenne ja osittain tietenkin myös maku perustuvat pähkinöille. Allergikot voivat korvata ne auringonkukan-, kurpitsan- tai seesaminsiemenillä tai kookoshiutaleilla. Säilytä pähkinät jääkaapissa, muuten niiden rasvat voivat härskiintyä.
 • Rasvana käytetään kasviöljyjä.
 • Raakanamien makeutuksessa käytetään monesti taateleita. Ne antavat herkkuihin makeuden lisäksi rakennetta. Muistathan, että kuivattuja taateleita on liotettava vähintään kolme tuntia ennen valmistusta, jos mielii saada parhaan mahdollisen lopputuloksen. Lisäksi makeutta antavat kätevästi hunaja, vaahterasiirappi tai stevia.
 • Banaani on raakanamien taika-aine. Kunhan sinulla on banaani ja hyvinvarusteltu kuivakaappi tai pakastin, herkkutteluhetki on taattu.
 • Raakaherkuissa ei käytetä valkoista sokeria tai kananmunaa. Ne eivät myöskään sisällä laktoosia tai gluteiinia.

Karkki ja proteiinipatukka samassa setissä

Aloitan raakanamimatkani valmistamalla Hellattoman kokin, eli Mea Salon uuden Raakanamikirjan ohjeen mukaan lakumakuja. Ohjeessa mainittu carob, eli makea, aromikas ja kaakaon kaltainen jauhe, oli Punnitse & Säästä -liikkeessä loppu, joten käytin luultavasti kaikkia taiteen sääntöjä rikkoen normikaupasta saatavaa, leivontaan tarkoitettua kaakaojauhetta.

Hellattoman kokin lakumaku

 • 2 dl seesaminsiemeniä
 • 0,5 dl pellavansiemeniä
 • 2 dl taateleita
 • 3 rkl carobia
 • 1,5 rkl anista
 • 1,5 rkl kylmäpuristettua öljyä
 • 2 tl laatusuolaa

Heittele seesamin- ja pellavansiemenet tehosekoittimeen ja surata ne jauheeksi. Jauha aniksensiemenet morttelissa tai vastaavassa (mojito-nuijalle tuli käyttöä kesälauantaiden ulkopuolella). Kaada kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Itse käytin kaapin uumeniin unohtuneet ja kuivahtaneet taatelit, joten jouduin lisäämään öljyä saadakseni massasta sopivan tahmaista. Lisäksi jouduin terästämään taikinaa lorauksella vaahterasiirappia, sillä carobin korvaaminen kaakaojauheella ei tuonut settiin tarpeeksi makeutta.

Sitten seuraa hauskin vaihe – upota kätesi taikinaan! Muotoile massasta haluamasi kokoisia ja näköisiä paloja. Itse kuivatin lakumölttejä vielä puolisen tuntia kiertoilmauunissa, luukku hieman avoinna.Makutestissä lakufiilis löytyi aniksesta, mutta toisin kuin lakupussin kanssa, näitä riitti vain muutama pala taltuttamaan akuutin makeavajauksen. Uskoisin näiden toimivan hyvin myös niin kutsuttuina protskupatukoina rankan urheilutreenin jälkeen.

Raakaa, superfoodia ja tajuttoman namia

Jos joutuisin valitsemaan lakritsin ja jäätelön välillä, valitsisin siltä seisomalta jäätelön. Jos saisin vielä esittää erikoistoiveen, jäätelö ei olisi mitä tahansa kasvirasvahuttua, vaan aidoista aineksista valmistettua sorbettia.

Jostain syystä en ole itse koskaan sorbettejani valmistanut, joten johan oli jo aikakin. Etenkin kun se on ihan äärettömän helppoa! Mea Salon kehittelemään sorbettiohjeeseen tulee tällä hetkellä metsistä löytyvää suomalaista superfoodia, puolukkaa. Sorbettimassan valmistus sujuu taas yhdessä surauksessa.

Hellattoman kokin puolukkasorbetti

 • 4 dl puolukkaa
 • 3 banaania
 • 2 rkl tuoretta inkivääriä
 • 0,5 dl vaahterasiirappia
 • 0,5 tl vaniljaa

Kastike:

 • 1 dl sorbettiseosta
 • 3 taatelia
 • reilu 0,5 dl puristettua appelsiinimehua
 • hieman raastettua appelsiinin kuorta
 • lisäksi 1 granaattiomena

Raasta inkivääri hienoksi raasteeksi. Tämän jälkeen paisko kaikki ainekset tehosekoittimeen, surauta ja voilà, seos on valmista pakastettavaksi. Säästä kuitenkin yksi desi sorbettia kastiketta varten.

Kun sorbettimassa on ollut pakkasessa puolen tunnin ajan, sekoita sitä kiteisyyden estämiseksi. Sekoita vielä kerran tai pari uudelleen noin puolen tunnin välein. Sen jälkeen sekoita vielä kerran tunnin kuluttua. Nyt pitäisi olla valmista nautiskeltavaksi! Jos pidät sorbettia pakastimessa kauemmin, ota se sulamaan huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua.

Sorbetti potkii makunystyrät tajuttomaksi jo sellaisenaan, mutta ekstaasi on valmis valmistettuasi kastikkeen. Taas tehosekoitin tulee käyttöön, kun soosaat kaikki ainekset siinä. Appelsiininkuoresta tulee upea maku, se lähtee ehdottomasti useamman kotikokkauksen maustajaksi tästä lähtien. Kattaus on valmis, kun halkaiset granaattiomenan ja kaavit siemet kuorestaan ja kalvoistaan sorbetttiannoksen päälle.

Lähteet ja inspiraatiot:
Mea Salo: Hellattoman kokin Raakanamikirja 
Erica Palmcrantz Aziz ja Irmela Lilja: Raw Food – Makeita herkkuja raakaravinnosta

Uudessa Mustassa on ollut raaka meininki aikaisemminkin:

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.