KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Maanantaina saa luomukanaa! | Main | Ylen tv-viikko 39: Onko meillä vapaa tahto? »
tiistai
syys272011

Vuokralle annetaan: body ja vaippa

Nauroin ääneen, kun kesäkuun lopulla katselin neljä vuotta sitten esikoiselle ostettuja vauvanvaatteita. Olin lapsiummikkona keskittynyt kaikkeen muuhun paitsi mukavuuteen ja vaipanvaihdon sujumiseen. Kuopukselle piti siis hoitaa uusi vaatekerta ja vähän äkkiä. Koska panostukseni uusiin veronmaksajiin oli tässä, en halunnut enää ostaa mitään, en kierrätettynä enkä uutena. Parin kuukauden päästä ne olisivat taas kaapin perällä pölyttymässä. Päädyin vuokralle!

Beibamboo on yritys, joka vuokraa lastenvaatteita keskosesta 90-senttiseen asti. Beibamboon perustaja Nina Ignatius on itse suunnitellut vaatteet supermukaviksi: saumat on karsittu minimiin ja ne pakolliset saumat ovat sileitä ihoa vasten (Pat.Pending PCT/FI2011/050002). Lisäksi pesulaput on sijoitettu vaatteen ulkopuolelle, nepparit eivät pauku kestovaipoistakaan ja materiaali on pehmeää Öko-Tex 100 -sertifioitua bambu-puuvillasekoitetta. Lisäksi vaatteet valmistetaan Suomessa.

Nina Ignatius kertoo, ettei suunnittelussa ole juurikaan tehty kompromisseja. Vain saumattomuuden vaatimuksesta luovuttiin, sillä se ei ollut teknisesti mahdollista. Myös värillisiä vaatteita kaavailtiin, mutta kankaiden minimierät olivat huikeat. Minä jopa arvostin luonnonvalkoista materiaalia, jota oli maltillisesti koristeltu värikkäillä nauhoilla. Ignatius on samoilla linjoilla:

- Mielestäni vauvat ovat taideteoksia, joita korostaa parhaiten valkoinen väri. Lisäksi valkoinen on sukupuolineutraali ja ajaton valinta. Vaaleassa vaatteessa näkyy myös, että se on tosiaankin puhdas, Ignatius lisää.

Ignatius hehkuttaa bambu-puuvillasekoitetta materiaalina.

- Bambulla ei ole huonoja puolia! Materiaali on todella pehmeää, imukykyistä ja sitä sanotaan myös antibakteeriseksi, puuvillaa lisäämällä taas saadaan kestävä kangas. Bambu myös kasvaa nopeasti pienellä vesimäärällä, ilman lannoitteita ja hyönteismyrkkyjä.

Antibakteerisuutta on kyseenalaistettu, sillä ei ole tarkkaa näyttöä, että ominaisuus säilyy kankaaseen asti. Lisäksi bambun prosessointi langaksi on paljon vettä vaativa operaatio, vaikka itse kasvatus onkin melko ekologista. Tuotekehitys jatkuu ja uusia yhdistelmiä testataan jatkuvasti.

Mistä se idea sitten lähti?

Ignatiuksen esikoinen syntyi keskosena. Herkkäihoisen ja pienikokoisen vauvan pukemisessa oli haastetta. Ignatius ihmetteli lastenvaatteiden huonoa suunnittelua, mutta häntä hirvitti myös pikkuvauvojen huimaava kasvutahti: hän kertoo laskeneensa, että jos 170-senttinen aikuinen kasvaisi suhteessa samaa tahtia, hän kasvaisi viikossa 10 senttiä! Isompia vaatteita tarvitaan todella usein, eivätkä ne varsinkaan vastasyntyneellä ehdi kulua käytössä.

- En halunnut ruveta viikkaamaan pieniksi jääneitä vaatteita hienoiksi pinoiksi ja odottaa, että löytyy joku, jolle ne voisi antaa tai myydä. Varsinkin, kun olin leikannut kokolaput ja pesumerkinnät pois. Silloin tulin ensimmäistä kertaa ajatelleeksi vuokrauspalvelua.

Kävi myös onni onnettomuudessa. Ignatius oli juuri eronnut miehestään ja palaamassa töihin, kun hänet irtisanottiin.

- Kun kaikki romahti kerralla, ajattelin, että voisin yhtä hyvin lähteä täysillä työstämään ideaa, jota olin miettinyt jo 1,5 vuotta. Ja hyvin kävi!

Vuokrauksesta helpotusta elämään

Ignatius arvostaa sitä, että asiakkaina on sekä ensimmäistä että neljättä kertaa vanhemmaksi tulleita. Kaikkia yhdistää se, että he toivovat vuokrauspalvelun helpottavan elämää. Vuokraus kun säästää vaivaa, tilaa ja rahaa.

Ennakkoluuloja Ignatius on kohdannut aika vähän. Toki on ihmisiä, jotka eivät koskaan käytä käytettyä, mutta monet ovat myös oivaltaneet, että pehmeimmät ja mukavimmat vaatteeit ovat juuri ne, jotka eivät ole uusia! Vaatteet voi myös lunastaa itselleen, jos niihin on kiintynyt. 

Ignatius painottaa, että lastenvaatteet on tarkoitettu käytettäviksi. Vain jos vaate mystisesti katoaa tai menee täysin rikki, se pitää lunastaa alennuksella. Tahroista ei siis tarvitse huolestua, vaikka vaatepaketin mukana tulee sappisaippua. Itse suttasin vuokraamaani bodyyn puolukkaa, jolla hoidin ipanan sammasta. Tahra ei lähtenyt pesussa.

- Tahrat eivät ole asiakkaan pulma. En edes suosittele, että asiakkaat itse yrittävät poistaa vaikeita tahroja, ne voi jättää suosiolla meidän huoleksemme. Kyllä ne pesulassa viimeistään lähtevät, niin lähti puolukkakin, Ignatius lohduttaa.

Mutta entäs, jos ei lähde? Jos johonkin vaatteeseen jää tahra, jota ei saa pois, se värjätään yksiväriseksi ja lahjoitetaan lastensairaalaan!

Tulossa kestovaippavuokraamo

Lastentarvikebisnes kukoistaa, sillä lapset kasvavat. Vaatteita, leluja ja muita tarvikkeita täytyy päivittää joka vuosi, joitain jopa joka kuukausi, joten vuokrata voisi vaikka mitä. Itse haluaisin nähdä vuokrauspalvelussa myös raskaus- ja imetysvaatteita, rintapumppuja, leluja, kantoreppuja ja vaikka lastenrattaita. Ignatius on samaa mieltä ja paljastaakin Uudelle Mustalle liikesalaisuuden:

- Vuokrattaviksi on tulossa ainakin kestovaipat, ehkäpä muutakin! Varsinkin isot, tilaa vievät tavarat olisi hyvä pystyä vuokraamaan.

Ilmoittadun vuokralaiseksi saman tien. Ainakin pääkaupunkiseudulla asuinneliöt ovat liian kalliita lastenkaman säilömiseen.

Lue myös

Reader Comments (3)

Meillä olisi ollut näille bambooille todellakin tarvetta! Enpä tiennyt asiasta silloin (ja olikohan firmaa vielä olemassakaan..).

Mutta muuten vuokrausasiaan, ainakin MLL vuokraa täälläpäin (Jyväskylä) turvaistuimia, matkasänkyjä, syöttötuoleja, pealstusliivejä ja jotain muutakin. Lisäksi täällä toimii Kiedo ry:n toimesta sekä kestovaippalainaamo (eri kokoisia vaippoja paketteina) että kantovälinelainaamo (kantoliinoja ja -reppuja laidasta laitaan). Imetystarvikkeita kuten rintapumppuja vuokraa Imetystukiryhmä. Eli kyllä näitä löytyy, mutta tietysti vaan pitää tietää mistä hakea. Ja se onkin haasteellisempaa, koska ei näitä missään kootusti mainosteta.

ti 27.09.2011, 14:45 | Registered CommenterMiiraM

Off-topic lähes täysin: gefilus/rela-tipat ovat auttaneet ainakin täällä sammakseen, kun vissy ja puolukka pettävät :)

ti 27.09.2011, 15:22 | Registered CommenterMaisku

MiiraM, kiitos! Hyviä vinkkejä, etenkin tuo MLL:n vuokraustoiminta! Netistä en löytänyt mitään, mutta ehkä homma toimii paikallisyhdistyksien kautta.

Maisku, sallitaan. ;) Mut meillä ei auttanut mikään muu kuin aika. Hävisi suusta ihan itsekseen vähän aikaa sitten, luoja tietää miksi

- Katja.

to 29.09.2011, 23:19 | Registered CommenterUusi Musta
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.