KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Isona sinusta tulee teräsmummo | Main | Smoothiepaastoni starttasi makeasti mansikoilla »
maanantai
helmi132012

Gluteenittomuus voi auttaa muitakin kuin keliaakikkoja

Perjantaina kävin jauho-ostoksilla. Leivoin onnistuneesti suolaisen piirakkapohjan käyttäen perunahiutaleita ja Jytte-jauhoa.

Ostin samalla Hakaniemen hallin Keliapuodista kaksi mantelimassalla täytettyä laskiaispullaa. Ihan hyviä, mutta kaukana aidosta vehnäpullasta. Damn it.

Kyseltyäni teiltä gluteenittomia herkkureseptejä (kiitos tuhannesti niistä!), kirjoitti Sirpa Uuden Mustan Facebook-sivulla:

"Nyt tuntuu siltä, että tämä vie uskottavuutta ihan oikealta taudilta ja dieetiltä ...monet luulevat tätä joksikin muotitempuksi."

Jäin miettimään Sirpan kommenttia. Tarkoitukseni ei ollut karnevalisoida tai vähätellä keliakiaa, päin vastoin.

Itse en sairasta keliakiaa, vaikka keliakialle altistava HLA-geeni minulta löytyykin. Sen sijaan olen kärsinyt mm. kroonisista virtsatietulehduksista ja kroonisesta migreenistä ja olen huomannut, että gluteeniton dieetti on helpottanut edellä mainittujen ongelmien lisäksi myös epämääräisiä vatsakipujani. 

Viljan proteiineissa on paljon osia, jotka muistuttavat ihmisen omia proteiineja. Kun niitä joutuu ruuan mukana elimistöön, ne sekoittavat immuunijärjestelmän ja voivat laukaista erilaisia autoimmuunisairauksia (kehon oma puolustusjärjestelmä hyökkää elimistön omia soluja vastaan).

Keliakia ja gluteeniyliherkkyys on yhdistetty jopa 200 eri sairauteen, autoimmuunisairauksista (esim. psoriasis, nivelreuma, MS-tauti, kilpirauhastulehdukset) aina syöpään ja psyyken sairauksiin. 

Mm. tästä ja tästä artikkelista voit lukea lisää aiheesta, sivuilta löytyy myös hyviä linkkejä aiheesta tehtyihin tutkimuksiin.

Aihetta on tutkittu maailmalla runsaasti. Suomessa mm. lääkäri Antti Heikkilä on puhunut aiheesta paljon. Heikkilän mukaan viljat ovat yksi keskeinen elementti "suomaisessa kärsimyksessä". Heikkilä suositteleekin kaikkia kroonisesta sairaudesta kärsiviä kokeilemaan sekä gluteenitonta, että jopa kokonaan viljatonta dieettiä. Samaa suosittelen minäkin!

Minkälaisiin oireisiin SINÄ olet saanut apua gluteenittomasta tai kokonaan viljattomasta ruokavaliosta? Kerro keskustelupalstalla! 


 

Reader Comments (1)

Minä olin kolme vuotta sitten naamaa ja raajoja myöten tulehtuneen ja märkivän ihottuman peitossa. Voitte kuvitella, että elämä on aika hanurista, kun näyttää naamasta hilseilevältä tulipunaiselta zombilta, meikistä ei voinut uneksiakaan ja kuljin jatkuvasti puuvillahanskat kädessä, eikä kaikkia sormia voinut taivuttaa, kun ne olivat turvonneet ja märkivät. Ja ihoon sattui. Yhdessä vaiheessa en voinut pestä hiuksiani itse, vaan vollotin kylpyammeessa samalla kun poikaystävä pesi ne ja letitti pois tieltä.

Minulla on aina ollut ongelmia atopian kanssa, ja tämä touhu lopulta puhkesi hissun kissun erään antibioottikuurin jälkeen, sitten jouduin vahvempien pitoisuuksien kortisonikierteeseen jne. perus-atopiahoitoon, jota tässä maassa harjoitetaan. Juoksin lääkärissä ja pyysin päästä allergiatesteihin, mutta sanottiin, että se prosessi alkaa itse testaamalla, että pitää kokeilla eri ruoka-aineiden vaikutuksia. Söin pari päivää riisinuudelia ja tonnikalaa ja itketti. Luonnonkosmetiikkatuotteet helpottivat ihoa, mutta se ei kuitenkaan parantunut. Kokeilin kaikkea mahdollista, mihin netissä neuvottiin, ja huomasin ruoan vaikuttavan paljon. Aluksi helpotti karppaus, mutta ihmettelin kun toisinaan esim. grillibileiden jälkeen olin taas tulehtunut koko nainen. Grillissä olivat seitanvartaat tirisseet. Lopulta testasin raw food -kautta, jonka aikana elimistö puhdistui vauhdilla ja ihme koitti, kun iho alkoi parantumaan! Samalla tuli oltua maidotta ja gluteenitta melko pitkään, ja homma alkoi näyttää selvältä. Ruokavaliokseni vakiintui lopulta gluteeniton vegaanisuus, ja suunnilleen parin kuukauden päästä olin jo melko normaalin näköinen. Näin parin vuoden jälkeen viimeisetkin valkoiset laikut käsivarsista ruskettuivat kesällä vihdoin, ja kaikki iho-oireet ovat muisto vain. Se tuntuu vieläkin ihmeeltä.

Mietin tuolloin, että olisiko pitänyt mennä lääkäriin retostelemaan ja tarvitsisiko siitä nyt jonkun paperin ja testit siunaukseksi. Gastroskopiaa varten olisi kuitenkin pitänyt ottaa ilmeisesti tämä ainakin parin viikon ellei parin kuukaudenkin gluteenikausi, jotta tulokset näkyisivät, mutta minua ei huvita ottaa ihottumahelvettiä uusiksi lääkärin aamenta varten. Tuntuu, että tämä vaivaa joitakuita, jotka tietävät, ettei diagnoosia ole, eivätkä he oikein haluaisi ottaa ruokarajoituksiani sataprossasesti vakasti. Esittäydyn yleensä gluteenivammaisena, ja minua vähän vaivaa kun minua kutsutaan keliaakikoksi, kun en nyt sitten virallisen varmistetusti ole todettu olevan sellainen.

Toisinaan katselen kateellisena sunnuntaisin, kun poikakaveri ahtaa vieressä pizzaa suuhunsa. Mietin, että kuinkahan pahasti kävisi, jos nyt vähän maistaisin. Sitten taivuttelen sormiani, ei märkää. Ei olisi sen pizzapalan väärti.

......ps. ja näinä parina vuotena olen saanut lähes kaikkea mitä keksin gluteenittomasti korvattuina, usein vielä vegaanisestikin (paitsi ruisleipää, mutta tattarihapankorput ovat jo aika lähellä).. Että ei tarvitse surra pizzan, pullan, burgereiden, pastan, hemmetti edes churrojen perään, niitä kyllä saa!

ma 13.02.2012, 17:09 | Registered Commentersienid
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.