KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« 5 ideaa terveellisempään naposteluun | Main | Tässä sulle jotain itua »
perjantai
helmi242012

Sotani näppyjä vastaan

Olen kärsinyt huonosta ihosta poikkeuksellisesti vasta aikuisena. Elin 23-vuotiaaksi asti siinä uskossa, että minulla on hyvä iho - jopa niin hyvä, että ystäväni aina harmittelivat kuinka ihoni oli kuin "vauvan peppu". No eivät harmittele enää! Olen kärsinyt sitkeistä iho-ongelmista nyt viisi vuotta ja yrittänyt mielestäni kaikkea.

Kyseessä on tietysti todellinen first world problem, mutta murehtimiskiintiöni on tällä asialla täytetty. 

Ihoni oireilee jatkuvasti puskien pientä näppyä ja mustapäätä. Välillä naamani on kuin mikroskooppista kuplamuovia. Joskus tätä koko komeutta höystävät vielä finnit, joita tulee leuan oikealle puolelle. Vissiin tämä yhteen kohtaan kertyminen kertoisi siitä, että kyseessä on hormonaalinen reaktio? Mutta koska pikkunäppyjen armeija tuntuu olevan eri heimoa, en usko että kyseessä on hormonaalinen akne. Näpyt ovat niin pikkuruisia, että en ole tullut lääkärillekään maininneeksi. Vaikka olen pasifisti, nyt on pakko julistaa sota näppyjä vastaan!

Olen yrittänyt kaikkea: 

  • Syön terveellisesti ja kasvispainoitteisesti. Nautin paljon hedelmiä ja kasviksia. Karkkia tai sipsejä otan vain, jos niitä on tarjolla jossain. Sokeria en syö paljon, mutta suolankäyttöä voisin vähentää. 
  • Harrastan liikuntaa 2-3 kertaa viikossa. Ulkoilla voisin enemmän.
  • Hoidan ihoani ja puhdistan kasvoni aamuin illoin. En ole koskaan mennyt meikit naamassa nukkumaan. Päivisin käytän kasvovoidetta, johon on sekoitettu jojobaöljyä. Illalla pesen ohuen meikkikerroksen puhdistusgeelillä. Yövoidetta en käytä. Jos iho tuntuu puhdistuksen jälkeen kuivalta, saatan laittaa silmänympärykselle hieman kosteusvoidetta tai jojobaöljyä.
  • Käyn kosmetologilla puolen vuoden välein. Tällä pärställä pitäisi varmaan käydä useammin. 
  • Olen vaihtanut ihonhoitoarsenaalini useamman kerran kokonaan uuteen. Joskus uusi voide tai kasvovesi rauhoittaa tilanteen hetkellisesti, kunnes naamani räjähtää taas täyteen rikkaruohoa.
  • Olen vaihtanut pelkästään luonnonkosmetiikkaan. Tilanne tuntui vain pahenevan. Rakastuin Dr. Hauschkan kasvoveteen. Lopetin sen avulla yövoiteenkin käytön. Iho tuntui aamuisin heleältä ja huokoset pieniltä. Kuherruskuukauden jälkeen naamassani kuitenkin tapahtui oikea Normandian maihinnousu. 
  • Olen ollut myös täysin kokonaan ilman kosmetiikkaa. Ei auta. 


Valoa tunnelin päässä 

Tällä hetkellä minulla on jonkinlainen murrosvaihe menossa. Kosmetologi neuvoi minua ostamaan 80 euroa maksavan Dermalogican Daily Microfoliant -päivittäiskuorinta-aineen. Ei tullut aluksi mieleenkään sijoittaa polkupyörän verran rahaa kasvojenhoitoaineeseen. Kyseinen tohna tuli työkaverini kanssa puheeksi ja se oli kuulemma saanut hänen lärvänsä kuntoon. Päätin kaivaa kuvetta.

Tästä alkoi uusi vaihe. Pienet näpyt yrittävät kyllä puskea, näen niiden lymyilevän, mutta ne eivät jostain syystä uskalla tulla esiin. Ongelma ei tosin ole kokonaan poissa. Kaverit tulevat nyt esiin isompina finneinä, joita tulee kuitenkin sen verran vähän, että se on pienempi paha kuin sata pientä.

Vaikka nyt onkin menossa suvantovaihe, tiedän ja näen että ongelma kytee ihon alla. Nyt käännynkin teidän puoleenne. Kertokaa, mistä tämä loputtomalta tuntuva sota näppyjä vastaan johtuu? Kertokaa kikkanne, joita en ole vielä tajunnut kokeilla!

Nyt ihoni on paremmassa kunnossa kuin vuosiin.

Reader Comments (14)

Tea tree öljyjä vaan suoraan naamaan kasvoveden tapaan puhdistuksen jälkeen. Kuivattaa kyllä ihoa mutta kosteuttavalla yövoiteella selvitään.

pe 24.02.2012, 13:18 | Registered CommenterSusanna Lilja

Mistä sun näppyvaihe sai alkunsa? Mulla kävi aivan samalla tavalla, kun jätin pillerit pois n. 7 vuoden jälkeen... Kestänyt jo kohta muutaman vuoden. Harmittaa hitosti!

pe 24.02.2012, 13:21 | Registered CommenterSK

Mä en tiedä onko mun näppyongelma samaa laatua, mutta otsassa ja leuassa oli paljon mustapäitä ja pieniä finnejä ja aika usein myös isoja syviä punaisia kipeitä finnejä. Isot syvät finnit lähti kokonaan pois kun jätin viljat,sokerit, riisit ymsyms pois ruokavaliosta ja myös mustapäät on huomattavasti vähentynyt. Iho tuntuu taas ihanan sileältä ja pehmeeltä. Ilmeisesti siis mulla finnit johtui siitä, että elimisö yritti saada ihon kautta kuona-aineita pois, koska nää vilja sun muut ei mulle sovi. Aikaisemmin pipo ja otsatukka aiheutti kauhean otsan rasvoittumisen ja finniytymisen, mutta nyt ei ole sitäkään ongelmaa enää. Käytän myös aina kasvojen pesun jälkeen kasvovettä ja hitusen rasvaa, koska muuten ihoni kuivuu. En tiedä auttaako tämä myös finniongelmaan.

pe 24.02.2012, 13:29 | Registered CommenterAnnika

Ensinnäkin, että sanoo syövänsä terveellisesti ei kerro vielä mitään. Joku pitää margariiniä terveellisenä toinen voita. Jonkun mielestä täysjyväpasta on superterveellistä ja jonkun mielestä se tappaa.
Minulla on ollut huono iho jo nuorena ja lopulta kun aloitin e-pillerit iho parani. No nyt en ole syönyt pillereitä kolmeen vuoteen, ihoni on taas oireillut ja pahasti. Välillä jätän gluteenin kokonaan pois ja iho voi taas selvästi paremmin. Sitten taas repsahdan ja iho pahenee, eli minulla selvästä gluteenin poisjättäminen auttaa iho-ongelmiin. Kannattaa koittaa!
Kannattaa myös lukea nujerra akne opas:
http://www.nujerraakne.fi/?page_id=7

Onnea matkaan :)

pe 24.02.2012, 13:33 | Registered CommenterLA

Kokeilepa jättää pariksi viikoksi jojobaöljy pois kasvovoiteen seasta. Mun ihoni ei siedä sitä yhtään ja puskee muuten ongelmattomaan naamaani välittömästi näppylöitä. Ärsyttää, kun se kuitenkin tuntuu pintakuivassa ihossani laitettaessa tosi hyvältä.

pe 24.02.2012, 14:50 | Registered CommenterAnne

Hei Hertta!
Tässä 55-vuotias täti kertoo omista näppylöistään. Menin 20-vuotiaana ensimmäisen kerran lääkäriin näppylöiden takia. Lääkäri sanoi, että joillain vaan on sellainen iho, että niitä tulee. Jos omistaa sellaisen ihon, niitä saattaa tulla vielä 40-vuotiaanakin. Silloin kokeiltiin ensimmäisen kerran antibioottikuuria, ei auttanut. Sen jälkeen kokeilin kaikki mahdolliset kosmetiikkatuotteet, niin kosmetologeilta kuin kemppareista ja mistä tahansa. Ei auttanut, rahaa vain kului mahdottomat määrät. Vasta ollessani noin 35-vuotias eräs ihotautilääkäri ehdotti Roaccutan-lääkettä. Vaati ehdottomasti, että ehkäisy pitää olla kunnossa, kun lääke aiheuttaa sikiölle vaaroja. Ymmärsin, että varsinaisesta myrkystä on kysymys, mutta kaikki muut jo kokeilleena, olin valmis vielä tätäkin koettamaan. Alkuunsa iho kuivui ihan valtavasti, ja nenän limakalvokin kuivui. MUTTA se auttoi näppylöihin, ne lähtivät eikä niitä enää sen jälkeen tullut. Minulla ei aikoinaan ollut mitään merkitystä, mitä söin tai join tai millä pesin tai mitä kosteusvoidetta käytin, näppylöitä oli aina. Sitten kun niitä ei enää ollut, ei niitä myöskään tullut söin tai join mitä tahansa tai käytin mitä tahansa kosmetiikkatuotteita. Joten edelleenkin suhtaudun kosmeettisiin aineisiin erittäin skeptisesti ja käytän mahdollisimman vähän ja ihan perustuotteita.

pe 24.02.2012, 14:50 | Registered Commenterpima

Täällä saman ongelman kanssa painiskeleva, olen 21 ja ihoni on ollut aiemmin suht hyvässä kunnossa. Ihoni oli hyvässä kunnossa, kunnes joulukuussa alkoi puskea ruusufinniä naamaan. Tajusin vasta noista kommenteista, että ainiin jätin ne pillerit pois, voi johtua siitäkin, että tämä on tullut. Itsekin käytän luonnonkosmetiikkaa ja syön pääpiirteittäin todella terveellisesti (suklaata, tosin nykyisin useimmiten raakasuklaata vain, ja herkkuja silloin tällöin). Sain lääkäriltä voiteen tuohon ruusufinniin, käytin sitä kuukauden (reseptissä luki 2-3 kk), mutta päätin että en käytä sitä enää, kun on tuollainen antibioottivoide. Hetken aikaa oli tämä iho hyvä viime viikolla, mutta nyt on posket ja hieman otsakin täynnä punaisia läiskiä.

Kehottaisin sinua lukemaan tämän, jos et ole jo lukenut, ei välttämättä koske sinua kaikki kohdat, mutta minulle tämä antoi ainakin voimaa ja koitan itsekin vain hyväksyä tilanteen, vaikka se ei olekaan toistaiseksi ihan helppoa.

http://www.trendi.fi/blogit/Alla-bloggar/Luokka/Kiitos-Hyvaa/Postaus/?BlogEntry=15874

Tsemppiä sinne suuntaan! Täälläkin ollaan välillä kyllä melko alamaissa tämän ihon kanssa, mutta toivotaan että tämä tästä paranee! :)

pe 24.02.2012, 15:08 | Registered CommenterSini

Äh, voi miten kurjaa. Minulla oli sama ongelma. Ratkaisuna on toiminut jo parin vuoden ajan lähes täydellinen nollatoleranssi maitotuotteita, lähinnä juuston syömistä, kohtaan. Ja myös toi gluteenittomuus on hyvä kokeilla, niinkuin joku jo kommentoikin. Toinen ratkaisu siinä sivussa on ollut stressin vähentäminen. Usein keho reagoi stressiin ja murehtimiseen ihon kautta, ja kevyempi ote elämään saattaa näkyä ihollakin.

pe 24.02.2012, 16:32 | Registered CommenterMaijaww

Oletko kokeillut SUOLAA?
Hienoa merisuolaa, kasvojen pesun jälkeen. Kostuta kädessä n. 1tl ja hiero ongelmakohtiin. Näppykohdissa pitäisi kirvellä. Anna kuivua, itse pidän "ryynit" jopa useita tunteja naamassa. Sitten vaan pyyhit iholta suolan, itse jätän yöksi pesemättömän suolan ihoon ja huuhtelen vasta aamulla.
Ei se kokonaan ole ongelmaa poistanut, mutta todella paljon auttanut olemaan nätimpi :)

pe 24.02.2012, 18:47 | Registered CommenterLaura Richter

Mulla oli virheetön iho, kunnes aloin syömään e-pillereitä. Olin popsinut pillereitä noin 9 vuotta, kunnes viimeisen vuoden aikana otsaan alkoi muodostua pientä, ihonväristä näppylää. Yritin juoda enemmän vettä, liikkua enemmän, hikoilla vähemmän, ottaa aurinkoa - mikään ei auttanut. Kysyin neuvoa usealta kosmetologilta; yksi sanoi että hikoile vähemmän, toinen sanoi että kokeile savea, kolmas sanoi että syö terveellisemmin, neljäs kauppasi dermalogican tuotteita ja mikään näistä yllä olevista neuvoista ei auttanut. Kokeilin useita eri hoitomuotoja kasvoille, tuotesarjoja, Dr.Hauschkan ihokuuria ja pelkkää öljyä.

Lopulta päätin lopettaa e-pillerit ja helvetti oli valloillaan naamalla. Läksin ihotautilääkärille joka kommentoi katsottuaan naamaani 5 sekuntia, että näyttäisi olevan pintakuiva, hormonaalinen akne ja määräsi Dalaciniä ja Skinoriniä vuoden tarpeiksi. Ihon pitäisi rauhoittua kun viimeisetkin hormonaalisten lääkkeiden jättämät jämät on elimistöstä poistuneet. Dalacinin liuos auttoi tulehdukseen, Skinoren auttoi kuivattamaan ja lopputuloksena on lähes finnitön naama. Pieniä näppylöitä on otsalla, mutta näiden määrä on noin kolme kertaa pienempi kuin aikaisemmin.

Nyt elättelen toiveita siitä, että ruokavaliomuutoksien myötä mulla ois mahdollisuus saada takaisin virheetön ihoni. Koko tämän ajan olen syönyt d-vitaamia+kalkkia ja juonut vichyä päivittäin. Kun on kiirus saada naama kuntoon seuraavaksi päiväksi, illalla saunaan, tämän jälkeen savinaamio ja tuhdit rasvat yöksi naamalle. Ongelmakohtiin hammastahnaa, joka tuntuu tehokkaasti kuivattavan finnin.

Sellaisenkin vinkin kuulin jossain vaiheessa, että akneihmisten iho/keho sisältää vähemmän sinkkiä, joten tätä suositellaan ravintolisänä myös kuureittain. Mulla sekään ei kyllä auttanut. Mutta olen kyllä sitä mieltä tästä kaikesta, että kosmetologi on täysin turha ammatti. Niitä ei kiinnosta ihon hyvinvointi vaan ainoastaan hoitokertojen miellyttävyyden tuntu ja tuotteiden myynti. Suurin osa ei edes tunnista ihotauteja, ellei kyseessä ole paha akne, jonka tuntee lapsikin. :P

pe 24.02.2012, 20:10 | Registered CommenterShalako

Laitan tähän linkin oman blogini puolelle, jossa kirjoittelin aiheesta viime syksynä. http://momentousmoment.blogspot.com/2011/11/kaunis-iho-luonnonmukaisin-konstein.html

Tällä hetkellä kasvoissani on pari pienen pientä näppyä enää. Ihoni on todella kirkas ja sileä. Kirjoittamieni vinkkien lisäksi korostaisin ns. jatkuvaa detoxia. Eli vihersmoothieta ja vihermehuja vaan kehiin päivittäin! Lisäksi olen nyt ottanut vielä tueksi bentoniittisaven. Sekoitan sitä veteen puoli teelusikallista ja joukkoon vähän MSM-jauhetta sekä sitruunan mehua niin täydellinen aamudrinkki on valmis! Savi toimii kuin sieni; imee myrkyt elimistöstä itseensä ja lisäksi voit sekoittaa siitä kotitekoisen kasvonaamion. Olen tilannut oman saveni FitnessFirst verkkokaupasta.

Jatkuva detox ja toimiva ruoansulatus (sen tukeminen laadukkailla probiooteillla ja entsyymeillä), siinä kauniin ihon perusta! Pelkät sipsit ja karkit eivät iho-ongelmia aiheuta. Maitotuotteet ovat yksi pahimmista. Ruoka-aineden yhdistelyssä on myös oma juttunsa. Väärien ruoka-aineiden yhdistely ja väärässä järjestyksessä niiden syönti häiritsee ruoansulatusta ja aiheuttaa käymistä tai "mätänemistä" vatsassa. Syö esim. hedelmät ennen muuta ruokaa, samoin salaatit ja tuoreet kasvikset, jos nautit lämmintä ruokaa. Hitaasti sulavaa ruokaa ei kannattaisi yhdistää nopeasti sulavan kanssa, esim. hedelmät ja pähkinät.

No juu, tässä muutama vinkki, aiheesta voisi kirjoittaa vaikka kirjan!

la 25.02.2012, 09:12 | Registered CommenterMoments

Oh no, mulla on ollut sama ongelma. Terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnasta huolimatta, oli varsinkin leuan sivuilla ja suupielissä syviä finnejä, jota eivät edes kunnolla meinanneet parantua. Mulla ei juuri kosmetiikat auttaneet, paitsi ehkä Lumenen mineraalinen kuorinta (olikohan Arctic Breeze nimeltään ) vähän auttoi.

Mutta kaks juttua auttoi, ja nyt on iho ihan näpytön.
1. Homeopatia
2. Elivon Kirkas iho -kapselit (piti syödä ainakin pari pakettia)

ma 27.02.2012, 11:48 | Registered CommenterAnnaJ

Hei!

Minulle vuosien aknekystista eroon pääseminen oli valtavan yksinkertaista, vaikka kaiken olin melkein jo kokeillut. Olin syönyt pitkiä antibioottikuureja, puhdistusaineita käyttänyt jos jonkinmoista. Homeopatiaa kokeilin myös. Rasvasin tai en, kuorin tai en, niin aina kukki iholla jotain pientä tai jättiläismäistä.
Sitten luin jostain Sebamedin kasvosaippua-palasta (on saippuaton) ja kokeilin. Maksaa noin viisi euroa apteekissa ja sen jälkeen olen ollut siitä jo vuosia onnellisen riippuvainen! Pesu suihkun yhteydessä on kaikki mitä tarvitsen, OIKEASTI =) Saippua kestää tosí pitkään ja on ekologinen ja miellyttävä. Olen saanut kaksi hyvää ystävääni myös vannomaan Sebamedin nimeen!

ti 28.02.2012, 18:06 | Registered CommenterKati Rantala

"Päivisin käytän kasvovoidetta, johon on sekoitettu jojobaöljyä." Öljy tukkii ihohuokoset, joten itse poistaisin kyseisen tuotteen kokonaan päivittäin käytettävien ihonhoitotuotteiden listalta. Ihoa pehmentämään ja hetkellisesti kosteuttamaan öljyt ovat mahtavia, mutta esim hierontojenkin jälkeen kannattaa selästä pyyhkiä pois kaikki öljy.

to 08.03.2012, 09:24 | Registered CommenterMia Kuivala
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.