KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Minun ei tarvitse juoda cocista hankkiakseni puhdasta vettä Afrikkaan | Main | Huilin tekijät pelastivat hyvän lehden »
maanantai
helmi272012

Neuvola neuvoo vetämään margariinia ja hinkkitolkulla prosessoitua maitoa

Ensinnäkin: Minusta on upeaa, että meillä on Suomessa julkisen terveydenhuollon palvelu nimeltään neuvola. Kiitos siitä, Arvo Ylppö.

En minä silti kaikkia neuvoja purematta niele. Ensimmäisellä äitiysneuvolakäynnilläni minulle ojennettiin A4-arkillinen odottavan äidin virallisia ravitsemussuosituksia. Ymmärsin heti, että minä ja neuvola olemme eri mieltä joistakin asioista. 

Neuvolan täti kysyi, mitä laitan leivän päälle. "Hiukan luomuvoita tai muussattua avocadoa", vastasin.

Kerroin syöväni päivittäin myös hamppu- ja kookosöljyjä ja kalaöljyjä. Neuvolan täti suositteli vaihtamaan leivänpäällisrasvat heti miten kevytlevitteeseen tai margariiniin. Y-Ö-K. 

Tässä päästään tietysti siihen kuuluisaan rasvasotaan. Minä syön voita ihan siksi, että margariini maistuu pahalta - ja voi maistuu hyvältä. Koska en juurikaan syö leipää, en myöskään syö leivänpäällisiä. Voita menee vuorokaudessa ehkä kaksi teelusikallista. Pidän myös siitä, että voin valmistusmenetelmä on luonnollinen. Kasvisrasvamargariinit käyvät läpi aikamoisen prosessointirumban ennen kuin kasviöljy on paketissa ja kiinteää.

Minä uskon viisaan edelläkävijän, Jaakko Halmetojan sanoihin: "Suosi rasvoja, joilla on pitkä käyttöhistoria."

Maitotuotteetkin olisi pitänyt vaihtaa rasvattomiin, ja tuota rasvatonta ja pastöroitua maitoa aikuisen ihmisen pitäisi neuvolan ohjeistuksen mukaan juoda melkein litra päivässä, jotta sikiön luusto vahvistuisi. Toinen Y-Ö-K.

Minä juon päivässä ehkä lasillisen - kaksi runsasrasvaista, pastöroimatonta ja homogenoimatonta raakamaitoa ja syön roppakaupalla siemeniä, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, tofua ja vihreitä vihanneksia, joissa on paaaaaljon kalsiumia. Orgaanisessa muodossa.

Tämä ei neuvolan tädille riittänyt, vaan hän kehotti marssimaan kauppaan kalsiumpilleriostoksille. En mennyt. Turhan, synteetisen kalsiumin kertyminen kehoon ei kiinnosta.

Missähän vaiheessa viranomaistasolla aletaan pohtia sitä yhtälöä, jonka mukaan osteoporoosi on kaikkein yleisintä niissä maissa, joissa prosessoitujen maitotuotteiden käyttö on runsainta? Niin kuin Suomessa.

Tämä ei ole ainoa asia, joka hämmensi neuvolan ravitsemussuosituksissa. Lisää juttua tulossa pian!

Mitä mieltä SINÄ olet neuvolan ravitsemussuosituksista maitotuotteiden ja rasvojen suhteen ja kuinka tarkkaan noudatat niitä? Kerro kokemuksesi keskustelupalstalla!

Aiemmin Uudessa Mustassa:

Reader Comments (5)

Maria, kiitos että olet tullut mukaan Uuteen Mustaan. Sun juttuja on kiva lukea.

Osteoporoosin lisäksi olen kuullut kummallista viestiä urheilumaailmasta. Niillä, jotka vetävät rasvatonta jugurttia ja maitoa litratolkulla, on murtumien yhteydessä ollut luutumisongelmia. Ja kilpirauhasongelmia. How can that be ;)

Suurkiitos Arvo Ylpölle, mutta ehkä neuvolankin olisi korkea aika päivittää suosituksensa. Margariini ja rasvaton maito maistuvat kamalalle. Margariinia suostuisin käyttämään pyöräni kettinkien rasvaamiseen. Rasvatonta maitoa en mihinkään, maitotuotteista tulee huono fiilis kehoon.

Mitä vähemmän noudatan ravintosuosituksia, sitä paremmin voin. Käytän voita, kookosöljyä, hamppuöljyä, oliiviöljyä ja seesamiöljyä desitolkulla. Käytön lisäämisen myötä myös paino on laskenut, vaikka yhteys ei välttis olekaan suora.

ma 27.02.2012, 15:31 | Registered CommenterAnna Ruohonen

Jos tarkastellaan Suomalaisia yrityksiä, jotka saivat viime vuonna eniten maataloustukia, niin huomaamme samansuuntaisen ilmiön kuin kaikkina muinakin vuosina: maitoteollisuus ja lapsia aivopesevät maidon kulutusta edistävät järjestöt ovat erittäin hyvin edustettuina:

1. Valio: 2 091 846 € (Suuri osa tästä on koulumaitotukea, jota myönnetään maidon ja maitovalmisteiden käytöstä päiväkodeissa ja kouluissa.)
6. Maito ja Terveys ry: 795 436 € (Aamulehden mukaan summa on tämä)
?. Arla Ingman: 475 064 €

Todellisuudessa maidon pakkojuottamisen taustalla eivät ole enimmäkseen terveydelliset, vaan kansantaloudelliset syyt.

Maito ja Terveys ry:n, tuon kouluihimme ja pienten lasten mieliin brutaalisti tunkeutuvan aivopesujärjestön hallituksessa istuu maitoteollisuuden edustajia, esim. Reijo Kiskola, Arla Ingmanin toimitusjohtaja, Teea Björklund, Valion markkinointijohtaja ja Maitokolmion toimitusjohtaja Juha Murto-Koivisto (korjatkaa, jos tietoni ovat vanhentuneita). Kyseisen järjestön sivuilla lukee: "Sydäntämme lähellä ovat erityisesti lapset ja nuoret sekä kouluruokailun kehittäminen."

Maito ja Terveys ry:n varsinaisiin jäseniin lukeutuvat mm:

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Terveys - Hälsan ry
Suomen Urheiluliitto ry

Kannattajajäseninä toimivat kaikki merkittävät meijerialan yritykset.

Suomen Osteoporoosiliitto ry:n, jolla on myös selkeä strategia lasten ja nuorten suhteen, yhteistyökumppaneita ovat mm. Danone ja Valio.

Ei kannata ihmetellä, jos siellä lähineuvolassa ei oikein ymmärretä sitä, että joku kritisoi lehmänmaidon sopivuutta ihmisravinnoksi. Ja täytyy myös muistaa, että tukiessaan maitoteollisuutta ihminen tukee aina automaattisesti myös naudanlihan tuotantoa, naudanlihasta 90 % tulee lypsykarjatiloilta.

ma 27.02.2012, 16:13 | Registered CommenterJuhana Lauronen-Karlsson

Hei vielä!

Linkitän tänne vielä lyhyen kirjoituksen Vegaaniliiton sivuilta (http://www.vegaaniliitto.fi/esitteet/raskausjalapset.html#Sukset), tämä voi nimittäin auttaa muitakin kuin "meikäläisiä" :)

"Jos sukset menevät ristiin neuvolassa tai lääkärissä

Sosiaali- ja terveysministeriön (2004) suosituksen mukaan ravitsemusneuvonnan lähtökohtana on neuvottavan itsemääräämisen kunnioittaminen. Ihmiselle tulisi tarjota tietoa, mutta antaa hänen tehdä ratkaisunsa itse. Tavoitteeksi asetettu suvaitseva ilmapiiri ei läheskään aina toteudu käytännössä. Vegaaniperhe saattaa kohdata hyvinkin epäasiallista kohtelua asioidessaan terveydenhuollossa: painostusta eläinkunnan tuotteiden syömiseen, syyllistämistä jne. Lääkäri, neuvolan terveydenhoitaja, ravitsemusterapeutti tai kukaan muu terveydenhuollon edusta ei ole kuitenkaan viranomainen tai sellainen auktoriteetti, jolla olisi valta päättää potilaan tai asiakkaan puolesta mitä hän syö tai ei syö. Usein kielteisen suhtautumisen takana on kyseisen henkilön oma tietämättömyys vegaaniravitsemuksesta.

Epäasiallista kohtelua ei tarvitse sietää. Kannattaa yrittää vaihtaa hoitavaa lääkäriä tai terveydenhoitajaa, jos sukset menevät pahasti ristiin. Vakavissa tilanteissa (esim. jos kokee uhkailua) kannattaa ottaa yhteys Terveydenhuollon oikeusturvakeskukseen: www.teo.fi, puh. 09-772920."

ma 27.02.2012, 16:31 | Registered CommenterJuhana Lauronen-Karlsson

Kiinnostavaa on myös, miten antaumuksella neuvolassa varoitellaan järvikalasta ja jostain juustoista (en ikinä oppinut, mitkä oli pahisjuustoja. Todennäköisesti ne parhaanmakuiset.), mutta kemikaaleista tai lisäaineista ei puhuta mitään. Mä en syönyt ennen raskautta, sen aikana tai nyt jälkeen mitään sen tekopirteän ravitsemusoppaan antimia, mutta vauva on uhmannut ravitsemusneuvottelukuntaa ja on erinomaisen hyvävointinen.

ma 27.02.2012, 19:39 | Registered CommenterRiikka Suominen

Olen kyllä niin samaa mieltä Marian kanssa siitä, että tieteellinen asiantuntijuus on aivan liian yliarvostettua nykyisin. Mitä se sellainen on? Tieteellinen asiantuntijuus ei ole mitään ja siksi kaiken maailman hölmöt ravintosuosituksetkin pitäisi uusia vastaamaan facebook-tykkäyksien määrää.

Jaakko Halmetojasta olen kyllä niin samaa mieltä myöskin. Hänen blogistaan opin, että keinokuituiset vaatteet ovat vaarallisia, koska ne imevät ilmasta myrkkyjä puoleensa ja sitten ne myrkyt imeytyvät keinokuidusta ihon kautta ihmisen elimistöön! Hei come on... miksi tästä ei puhuta koulussa tai yliopistossa? No siksi, koska sitten keinokuituteollisuus loppuisi ja yliopistojen professoreilta työt kun kaikkien sairauksien perimmäinen syy selviäisi.

Jaakko paljasti myös aurinkolasiteollisuuden salaliiton, sillä aurinkolasit aiheuttavat ihon palamisen, koska ne huijaavat ihmisen elimistöä. Tämä taas lisää aurinkorasvojen myyntiä. Selkeä peli. Kun luovumme aurinkolaseista, voimme oleilla auringossa niin pitkään kuin huvittaa ilman palamista. Jaakkokin suosittaa ottamaan aurinkoa silloin kun UV-säteily on voimakkaimmillaan, päinvastoin kaikkia suosituksia ja sen täytyy silloin olla totta. Ja niin paljon facebook-tykkäyksiä, joka on varma oikean tiedon merkki.

Minä olen sitä mieltä, että seuraavat koko kansaa koskevat yleiset ravintosuositukset tulisi laatia MTV3:n yöchat-juontajien avustuksella sekä muiden TV-viihteen ammattilaisten voimin, sillä sieltä löytyy paljon piilotettua potentiaalia yhteiskuntamme kansalaisten parhaaksi.

Onneksi Uudesta Mustasta ei ole tullut mikään humpuukipalsta, vaan täältä saa vielä raikkaita mielipiteitä ja uusinta tietoa, oikeaa rehellistä tietoa, joka ei perustu ainakaan tieteelliseen asiantuntijuuteen tai muuhun hömpötykseen.

ti 28.02.2012, 08:33 | Registered Commenteremmis
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.