KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« 10 vinkkiä sähköisten hiusten taltuttamiseen | Main | Hel Yes! leipoo Tukholmassa karjalanpiirakoita multakasassa »
torstai
helmi092012

Jojobaöljyä pakkaseen, ryppyihin, akneen ja raskausarpiin

Jojobaöljy on yksi suosituimmista hakusanoista, joilla Uuden Mustan sivuille tullaan. Siellä se on D-vitamiininpuutteen, parabeenien ja kynsisienen vieressä. Miksi ihmeessä? Kyseessä on varsinainen "ihmeöljy", josta etsitään apua vaivaan kuin vaivaan. Käyn ostamssa purkin jojobaa ja testaan sitä omiin iho-ongelmiini. 

Pullo Julia Lawless -kylmäpuristettua perusöljyä tekee minusta 14,95 euroa köyhemmän. Luontaistuotekaupasta ostettu öljy on tummassa purkissa, ettei valo pääse poistamaan vitamiineja ja ravinteita, joita öljy kuulemma runsaasti sisältää. Jojobaöljy puristetaan Simmondsia Chinensis -pensaan siemenistä. 

Jojobaöljyn sanotaan toimivan:

  • kasvovoiteena
  • puhdistusemulsiona
  • ryppyvoiteena
  • pakkassuojana

Lisäksi sen uskotaan hoitavan 

  • aknea
  • kantapäitä
  • päänahkaa
  • hiuslatvoja
  • arpia 
  • raskausarpia

Uuden Mustan keskustelupalstalla nimimerkki LeenaN kehottaa kokeilemaan jojobaöljyä myös kasvovetenä. Itse aion kokeilla öljyä ihonpuhdistuksessa, pakkassuojana, yövoiteena (jota en yleensä käytä) sekä ärtyneeseen päänahkaan. 

1. Jojobaöljy ihon puhdistuksessa

Ensimmäinen kosketukseni jojobaöljyn kanssa on ihonpuhdistusvinkki, jonka löysin Suomi24-keskustelupalstalta. Hieron öljyä kuivalle iholle, jossa on vielä meikit ja kaikki tallella noin minuutin ajan. Tämän jälkeen kosteutan kasvot vedellä ja hieron vielä lisää. Lisään kasvoille vielä tavanomaista meikinpoistoainetta ja huuhtelen normaalisti. Ohjeen mukaan jojobaöljy tunkeutuu hieromisen seurauksena ihohuokosiin asti, minne tavanomainen meikinpoistoaine ei pääse ja syväpuhdistaa ihon. 

Iho tuntuu puhtaalta eikä jää kuivaksi, kuten pelkkää meikinpoistoainetta käytettäessä.

Opittua: aine tuoksuu märältä puulta, pidän siitä. 

2. Suojaako jojobaöljy pakkaselta?

Kokeilen seuraavana aamuna jojobaöljyä kasvoilla kosteusvoiteena. Öljyä kehoitetaan käyttämään muutama tippa kasvoilla joko sellaisenaan tai sekoitettuna kosteusvoiteeseen. Vähän epäilyttää laittaa öljyä kasvoihin ennen töihin lähtöä. Oliiviöljyn ja kookosöljyn jälkeen kasvoni kiiltävät kuin juuri pesty konepelti seuraavan vuorokauden.

Levitän öljyvoidesekoitetta kasvoille ennen meikkiä. Ja hups, kasvot eivät jää sen kiiltävämmäksi kuin kosteusvoiteenkaan kanssa. Toisaalta en huomaa muutakaan eroa pelkkään kasvovoiteeseen verrattuna. Levitän vielä silmän ympärille öljy-silmänympärysvoidesekoitusta ja se tuntuu kosteuttavan hyvin. Tosin silmiini jää pieni "sumu" koko päiväksi. Onkohan se terveellistä?

Minulla on naama kiristänyt koko viikon kovien pakkasten vuoksi. Nyt en tunne kiristystä kasvoilla, vaikka ulkona tuntuu tuulineen olevan 20 astetta pakkasta. 

Opittua: ei öljyä liian lähelle silmää.

Öljy sekoittuu rasvaan helposti.

3. Jojobaöljy yövoiteena

En yleensä käytä öisin kasvovoidetta ollenkaan. Dr. Hauschkan kauneudenhoitofilosofian mukaan yöllä iho uusiutuu ja ylimääräiset aineet iholla vain tukkivat huokosia. Yövoiteettomuuden tuloksena kasvojeni huokoset ovat pienentyneet. 

Öljy kehotetaan aina laittamaan kostealle iholle. Laitan öljyä iholleni ehkä vähän liikaa. Minulle selviää myöhemmin, ettei jojobaöljyä tarvitse laittaa kuin pari tippaa. 

Vaikka iho jää kiiltämään, tuntuu voide imeytyvän suhteellisen hyvin. Aamulla kasvoni näyttävät freeseiltä ja kosteutetuilta, eivät turvonneilta ja isohuokoisilta kuten yövoideaikoina. 

Kosteutus on huomattavasti parempi kuin kookosöljyssä, joka tuntuu vain jäävän pinnalle. 

Opittua: vain muutama tippa riittää. 

4. Jojobaöljyä ärtyneeseen päänahkaan 

Minulla on päänahka ollut huonossa kunnossa jo tovin. Kutina ja hilseily johtuvat siitä, että kasvatan otsatukkaa pois ja olen pitkästä aikaa käyttänyt tujuja muotoilutuotteita epäpituisten suortuvien hallitsemiseksi. 

Tipautan muutaman tipan keskijakauksen kohdalle, jossa iho on jopa osittain rikki. Hiukset menevät tietysti ihan rasvaiseksi, mutta jätän öljyn vaikuttamaan yön yli ja pesen hiukset aamulla. 

Uskomatonta mutta totta, rikkinäinen päänahka on korjaantunut yön aikana. 

Opittua: jojobaöljy jättää tukan rasvaiskeksi, mutta toimii päässäkin.

Jojobaöljy jää ehdottomasti repertuaariini! Aion jatkossa pestä sillä meikit ja sekoittaa sitä joka aamu kasvovoiteeseen. Myös hiusten- ja päänahanhoitoa aion jatkaa jojoballa, niin tyytyväinen olin nopeisiin tuloksiin. Sen sijaan yövoiteettomuus on sopinut iholleni sen verran hyvin, etten öisin aio jatkossakaan laittaa kasvoilleni mitään - en edes ihmeöljyä. Jojobaöljy sopii kuulemma myös eläinten iho-ongelmiin.

Reader Comments (3)

Saisiko tuon öljyn sopivuudesta eläimille tarkempaa tietoa? Kahden kissan nahka hilseilee kuivassa huoneilmassa. Nehän varmasti nuolee turkkiaan jos siihen jotain laittaa. En ole lääkäriltä ainakaan vielä kysellyt mitään iholle koska ei tuo tunnu niitä vaivaavan eli eivät itseään rapsuttele mitenkään ihmeesti.

su 12.02.2012, 16:01 | Registered CommenterKaija

Olen käyttäny lähes yksinomaan jojobaöljyä kosteusvoiteiden sijaan jo vuosia, akneihoni ei ole lapsuusajan jälkeen ollut paremmassa kunnossa. Käytän sitä myös villakoiran kuivaan turkkiin ja laspselleni.

Kaijalle sen verran, että jojobaöljy ei ole myrkyllistä. Joidenkin lähteiden mukaan se saattaa runsaasti nautittuna aiheuttaa ripulia, mutta niin kai suurin osa kasviöljyistä jos niitä ihan juomalla juo tai juottaa kissalle. Kissoja omistava ystäväni vinkkasi tästä sivusta: http://www.ehow.com/about_5044401_feline-dry-skin-treatment.html

Huomioithan, että minä en ole eläinlääkäri enkä voi taata myöskään tuon nettisivun tietojen pitävän paikkaansa!

ma 13.02.2012, 14:42 | Registered CommenterLintunen

Kaija, selvittelen asiaa hieman. Eläinten turkin- ja ihonhoidosta tulossa pian kokonainen juttu.
-Hertta

pe 17.02.2012, 09:36 | Registered CommenterUusi Musta
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.