KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Päivän raaka-aine: pinaatti | Main | Päivän raaka-aine: mustaherukka »
tiistai
maalis132012

Ureaa akneen 

Hertta kysyi äskettäin vinkkejä aikuisiän aknen hoitoon. Hän sai mielettömän paljon hyviä neuvoja, joista monet ovat parhaillaan testattavana. Kiitos niistä!

Olimme jo aiemmin saaneet yhden neuvon lukijaltamme Hildalta, joka ei ole rohjennut kirjoittaa siitä keskustelupalstalle. Hän on nimittäin kaiken muun kokeilleena levittänyt poskilleen omaa aamupissaansa:

Olen ollut tällä "kuurilla" nyt viikon ja iho on upeassa kunnossa. Sen lisäksi, että finnejä ei ole, iho on ihanan tasaisen värinen, kuulas ja hehkuva.

Kuulostaa ehkä kuvottavalta, mutta urea todella on yleinen ainesosa kasvorasvoissaHanne kertoo huomanneensa, että hänen kissansa tykkäävät nuolla hänen naamaansa erityisesti silloin, kun kasvovoide on terästetty tällä luonnon ihmeaineella. 

Tosin voiteiden urea on eri asia kuin pissa, sillä se on valmistettu synteettisesti. Samoja ainesosia niissä kuitenkin on.  

Hilda kertoo tekevänsä näin:

Teen siis niin, että joka aamu pissin purkkiin (aamuvirtsa toimii kai parhaiten), pesen kasvot miedolla pesuaineella ja sen jälkeen käytän pissaa kasvoveden tavoin. Laitan purkin jääkaappiin ja toistan käsittelyn illalla. Käsittelyn jälkeen ihon voi antaaa kuivua ja sitten huuhtaista vedellä tai "jättää virtsan kasvoille". Kun virtsa on kuivunut, se ei kyllä edes haise enää miltään. Eikä iho myöskään tunnu kaipaavan minkäänlaista kosteusvoidetta, koska se tuntuu ihanalta kosteutulta jo valmiiksi.

Kuva: healthsquare.comKun urean (toiselta nimeltään karbamidin) toimivuutta kosteusvoiteen ainesosana on tutkittu, sen on todettu auttavan atooppiseen ihoon paremmin kuin glyserolin, kertoo Tiede-lehti. (Glyseroli on erittäin yleinen aine kasvovoiteissa.) Lehden mukaan urean teho perustuu siihen, että aine imeytyy hyvin voiteista, ja veden sitomisen lisäksi se myös estää kosteuden haihtumista. Lehden mukaan karbamidia sisältävien voiteiden on tutkitusti todettu jouduttavan pesuaineihottumasta paranemista ja lievittävän pesuaineen aiheuttamaa ärsytystä. 

Urean sanotaan toisaalta ohentavan ihon pintakerrosta, jos sitä käyttää pitkään. Käytön lopettamisen jälkeen ihon pitäisi kuitenkin palautua ennalleen.

Jenkkiläisen Urine Therapy-sivuston keskustelupalstalla sadat ihmiset kehuvat urean auttaneen juuri aknen hoidossa. Kysymys kuuluukin, että kumpaan aine lopulta auttaa, akneen vai atooppiseen ihoon, vai kenties molempiin? 

Kysyin virtsan käytöstä aknen hoidossa myös muutamalta ihotautilääkäriltä, mutta he eivät ei suostuneet kommentoimaan asiaa.

Toki omaa pissaa luonnollisempaa ja edullisempaa voidetta saa hakea, ja mikäs siinä, jos se toimii, eikä ällötä. Itsellä saa kyllä olla naama aikamoista kraateria, ennen kuin kokeilen. 

Aiemmin Uudessa Mustassa:

Reader Comments (5)

Nyt on kyllä pakko todeta, että Uuden Mustan juttujen taso on laskenut kovasti viime aikoina. Harmi. Ikäänkuin Nooran lähdön jälkeen olisitte vähän hukassa?

Terhi kirjoitti: "Tosin voiteiden urea on eri asia kuin pissa, sillä se on valmistettu synteettisesti. Samoja ainesosia niissä kuitenkin on."

Kirjoitatte iloisesti sekaisin ikäänkuin urea (virtsa-aine) ja virtsa (eng. urine) olisivat lähes sama asia, mutta näin ei ole.

Ureaa on luonnostaan myös mm. hiessä. Kosmetiikan urea valmistetaan tosiaan synteettisesti, mutta ei "luonnonvirtsa" ole kemiallisesti sama aine niin kuin annatte ymmärtää. Synteettisyys ei siis ole niiden ainoa ero. Virtsa sisältää ureaa, mutta siihen niiden yhtäläisyys jää. Virtsassa on muitakin aineita. Samalla logiikalla voidaan valita joku muu yhdistävä tekijä ja puhua, että veri, mehu, pissa ja viini sisältävät "samoja ainesosia". Kauhea skandaali.

Ei ureaa sisältävän voiteen käytössä ole mitään sen kummempaa, se on yksi ainesosa muiden joukossa. Voiteita, jotka sisältävät sitä on mm. HTH-sarjalla, Eucerinilla jne. Joissain tuotteissa painotetaan karbamidien prosenttimäärää, mutta urea on sen verran yleinen ainesosa, että sitä on monessa muussakin tuotteessa ainesosana, ja sen olemassaolon huomaa vain INCI-luetteloa tutkimalla.

ti 13.03.2012, 10:49 | Registered CommenterEstEstEst

EstEstEst, en kirjoita enkä edelleenkään väitä, että urea ja virtsa ovat sama asia. Mutta olet oikeassa siinä, että olisin voinut toki vääntää vielä vähän enemmän rautalangasta!

Ja tottakai noissa luettelemissasi aineissa on ainesosia. Hyvin monessakin aineessa on eniten vettä, mutta se harvoin on se vaikuttavin ainesosa.

Sen sijaan kuten sanoitkin, virtsassa on ureaa, jota myös voiteissa on. Ja siitä syystä myös virtsa vaikuttaa ihoon samantyyppisesti kuin ureaa/karbamidia sisältävät voiteet.

Olisin myös voinut kertoa laajemminkin, missä kaikessa on ureaa tai mikä on virtsan koko koostumus, mutta se ei ollut näkökulman eli ihonhoidon kannalta oleellista.

- Terhi

ke 14.03.2012, 11:32 | Registered CommenterUusi Musta

Olen kuullut, että monissa voiteissa on ureaa, mutta en kyllä itse uskaltaisi laittaa pissaa kasvoilleni. Sehän sisältää urean lisäksi myös kuona-aineita ja muuta haitallista, mikä poistuu elimistöstä, joten en haluaisi sitä kasvoilleni.

Hildalle: jos siitä on apua sinulle, käytä ihmeessä. Tee kuitenkin palvelus lähimmäisillesi ja huuhdo kasvosi käsittelyn jälkeen! Virtsa sisältää bakteereita, jotka leviävät joka paikkaan, kun kosket kasvojasi ja sen jälkeen ovenkahvoja ym. Jos et huuhdo kasvojasi, voisit yhtä hyvin jättää kädet pesemättä wc-käynnin jälkeen. Tekisitkö niin? Ihmettelen hieman, miksi UusiMusta ei huomioinut tätä jutussaan.

ke 14.03.2012, 14:23 | Registered Commentermia.speranza

mia.speranza: Terveen ihmisen virtsa on steriiliä, siinä ei siis ole bakteereita. Jos virtsassa on bakteereita, on syytä epäillä jotain sairautta.

Virtsaa on muinoin käytetty jopa desinfiointiin, tosin sen hyödyllisyydestä/järkevyydestä en osaa sanoa. Tästä tavasta olen kyllä lukenut monesta paikasta.

- Terhi

ke 14.03.2012, 15:17 | Registered CommenterUusi Musta

Ja viikon (!) kokeilun jälkeenhän voidaankin jo todeta toimiiko aine vai ei... Itselläni on tässä kohta 20 vuoden kokemus aikusiän aknesta ja esim. minun tapauksessani se on täysin kuukautiskierrosta riippuvaista, joten joka kierrossa on tuollainen viikon vaihe, jolloin ei uusia finnejä tule. Viikon helpotus oireissa ei todellakaan tarkoita esim., että kun nyt tällä viikolla olen joka päivä syönyt Rainbown HotMix karkkeja eikä uusia finnejä ole tullut, niin karkit olisivat parantaneet 30 vuotta vaivanneen aknen.


Skarpatkaa nyt ihan oikeasti siellä Uudessa Mustassa. Nämä teidän jutut/aiheet alkaa olla niin typeriä, että kohta en minäkään enää vaivaudu edes käymään sivuilla.

ke 14.03.2012, 17:08 | Registered CommenterKetta
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.