KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« 5 terveellistä tapaa maustaa vesi | Main | Näin kierrätystavara löytyy 400 kertaa todennäköisemmin »
tiistai
maalis202012

"Vain hedelmän oma sokeri"

Kaupoista löytyy hyllyriveittäin erilaisia mehuja litran premium-tölkeistä lasten lemppareihin, pillimehuihin. Esanssista ja väriaineilla paranneltua trippiä välttää helposti, mutta miten on sataprosenttisten täysmehujen laita? Itse ainakin mehuhyllylle eksyessäni poimin matkaani appelsiini- tai omenamehun ja kuvittelen tehneeni tosi hyvän valinnan.

Aloitatko aamusi tuoremehulla? Appelsiini olisi parempi. Kuva: Flickr/Geoff Peters 604Näin ei kuitenkaan ole. Täysmehut sisältävät runsaasti sokeria, jopa yhtä paljon kuin limpparit. Mehupurkin kyljessä lukeva "vain hedelmän omaa sokeria" -teksti saa helposti luulemaan, että mehu on terveellistä. Ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin mukaan täysmehun sokeri on kuitenkin haitallista siinä missä lisättykin sokeri.

Täysmehu sisältää kuitenkin antioksidantteja ja on näin makeutettuja, yleensä lisäaineita sisältäviä mehuja parempi vaihtoehto.

Lisäksi täysmehu on hampaiden kannalta parempi valinta. Mehun happamuus voi vaurioittaa kiillettä, mutta täysmehu ei reikiinnytä hampaita niin kuin lisätty sokeri.

Siksi virallisissa juomasuosituksissa sallitaankin lasillinen täysmehua, mutta muita mehuja ei lainkaan. Ylenmäärin käytetty sokeri on haitallista, oli sen lähde mikä tahansa.

Parempi - tai paras - vaihtoehto olisikin juoda vettä. (Kerron pian ideoita veden maustamiseen!)

Lasissa on kolme kokonaista omenaa

Vaikka hedelmämehuja kannattaakin välttää, ei sama päde kokonaisten hedelmien kohdalla. Hedelmät ovat tunnetusti terveellisiä ja yhteydessä parempaan terveyteen. Ne pitää kuitenkin nauttia kokonaisina omenoina ja banaaneina, ei mehupurkista juomalla.

Hedelmien kuitu estää verensokeria nousemasta liian nopeasti. Hedelmän rakenneosissa on paljon muitakin hyötyosia, jotka eivät mehuun päädy.

Appelsiinista saa vähemmän sokeria kuin appelsiinimehusta jo siitä yksinkertaisesta syystä, että mehua moni juo helposti desikaupalla kun kokonaisia hedelmiä riittää vain yksi. Esimerkiksi lasillisessa omenamehua on sokeria 12,2 grammaa, kun yhdessä omenassa sitä on 3,8 grammaa. Mehulasillisen juominen on sokerimäärässä siis sama kuin kolmen omenan syöminen.

Ainakin itse pystyn helposti juomaan useamman lasillisen kerrallaan, mutta hedelmiä riittää välipalaksi vain yksi. Mehujen ja muiden sokeripitoisten juomien ongelmana onkin, että niitä nauttii helposti suuria määriä, jolloin sokeria saa aivan liikaa.

Sokerin korvikkeena käytettävää fruktoosia ei pidä sekoittaa luonnolliseen hedelmien sokeriin. Monissa tutkimuksissa hedelmäsokeri todetaan haitalliseksi ja tällä tarkoitetaan juuri sokerin sijaan käytettävää fruktoosia. Fruktoosi aiheuttaa terveyshaittoja kuten rasvamaksaa, joka on yleensä alkoholistien ja reilusti ylipainoisten tauti. 

Itse taidan suosia eväsjuomana tästä lähtien vain vettä ja syödä hedelmät hedelminä - tuoreena makukin on parhaimmillaan. Mehua nautin vain erikoistilanteissa: ainakin sunnuntain brunssilla se yhä puolustaa paikkaansa.

Asiantuntijoina ravitsemusasiantuntija Patrik Borg ja tietokirjailija Varpu Tavi.

Aiemmin Uudessa Mustassa:

Reader Comments (3)

Lisäksi täysmehu on hampaiden kannalta parempi valinta. Mehun happamuus voi vaurioittaa kiillettä, mutta täysmehu ei reikiinnytä hampaita niin kuin lisätty sokeri.

Miksei? Olen siis ihan aidosti kiinnostunut siitä, millä tavalla täysmehun sisältämä sokeri eroaa lisätystä sokerista. Lisätty sokeri toki viittaa siihen, että sitä (ja erityisesti sakkaroosia) on enemmän kuin tuotteessa, johon sokeria ei ole lisätty, mutta ei tuokaan automaattista ole.

Sokerin korvikkeena käytettävää fruktoosia ei pidä sekoittaa luonnolliseen hedelmien sokeriin.

Umh, siis sokerin korvikkeena käytettävää hedelmä_sokeria_ ei pidä sekoittaa hedelmän sokeriin? Tämä kaipaa ehkä hiukan avaamista.

Nimensä mukaisesti hedelmäsokeria on mm. juurikin hedelmissä. Esimerkiksi mainitsemasi omenan sokerista noin puolet on fruktoosia - sitä on omenassa reilusti enemmän kuin tavallista sokeria.

Hedelmäsokeria toki käytetään makeutusaineena, sillä se on reilusti makeampaa kuin tavallinen sokeri. On sillä havaittu myös noita negatiivisia vaikutuksia, mutta mitään yksiselitteistä tuomiota ei ole osunut silmään.

ti 20.03.2012, 18:43 | Registered CommenterSami Sundell

Sami, haastattelemani hammaslääkärin mukaan täysmehun sokeri ei reikiinnytä hampaita samoin kuin lisätty sokeri. Happamien juomien runsas nauttiminen voi kuitenkin aiheuttaa kiillevaurioita ja vaurioitunut hammas on alttiimpi reikiintymiselle.

Makeutusaineena käytettävää fruktoosia ei pitäisi sekoittaa hedelmien luonnollisesti sisältämään sokeriin siksi, että hedelmäsokeriin yhdistetyt terveysongelmat, kuten juuri rasvamaksa, liittyvät eristettyyn fruktoosiin, eivät hedelmien nauttimiseen. Tutkimukset hedelmäsokerin haitallisuudesta on yleensä tehty käyttämällä fruktoosisiirappia. Fruktoosin vahingollisuudesta puhuttaessa ei siis kannata säikähtää niin, että jättää hedelmät syömättä.

ma 26.03.2012, 10:13 | Registered CommenterUusi Musta

Sami, haastattelemani hammaslääkärin mukaan täysmehun sokeri ei reikiinnytä hampaita samoin kuin lisätty sokeri.

Ok, itseäni kiinnostaisi vain tietää tuo mekaniikka, ts. mikä tekee lisätystä sokerista vaarallisempaa kuin täysmehun sokeri - jos sokeria on saman verran. Hammaslääkäriliiton lehdessä (pdf) kirjoitetaan tutkimuksesta, jonka mukaan lisättyä sokeria sisältävät mehut olivat tyypillisesti myös happamampia kuin täysmehut; liekö tuo lisätyn sokerin suurempi merkitys sitten happamuuden ja sokerin yhteisvaikutus...

Makeutusaineena käytettävää fruktoosia ei pitäisi sekoittaa hedelmien luonnollisesti sisältämään sokeriin siksi, että hedelmäsokeriin yhdistetyt terveysongelmat, kuten juuri rasvamaksa, liittyvät eristettyyn fruktoosiin, eivät hedelmien nauttimiseen.

Se, että tutkimukset tehdään fruktoosisiirapilla, ei tietenkään tarkoita, että vain fruktoosisiirapin fruktoosi aiheuttaisi ongelmia. Vaan kuten totesit(te) tuossa alkuperäisessä jutussa, lasillisessa mehua on saman verran sokeria kuin useammassa hedelmässä, joten sitä fruktoosia kertyy helpommin noista lisätyistä makeutusaineista. "Kohtuus kaikessa" lienee hyvä ohjenuora tässäkin, mutta näiden erilaisten joka elintarvikkeeseen kylvettävien lisukkeiden kanssa tarkkailu vaatii jo vahtikoiran vaistoja.

ma 26.03.2012, 22:25 | Registered CommenterSami Sundell
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.