KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Ethletic-tennarit voitti Kati Rantala | Main | Tällä tofureseptillä hurmaat sekasyöjänkin »
tiistai
huhti102012

5 tapaa vältellä pyykinpesua

Inhoatko pyykinpesua? Liian paljon vaivaa ja energiankulutusta? No älä sitten pyykkää!

Vaatteen ekologiseen jalanjälkeen vaikuttaa merkittävästi se, miten sitä pestään. Kuinka usein, miten lämpimässä vedessä ja millaisella pesuaineella. Kaikkein parasta onkin tietysti koettaa välttää peseminen kokonaan, jos mahdollista. En missään nimessä halua kannustaa kulkemaan tahraisissa tai pahalta haisevissa vaatteissa, mutta aika usein vaatteet pestään lähes puhtaina, ihan turhaan.

Flickr/Christian Haugen

Nämä ohjeet sopivat luonnollisesti niin pyykinpesua vihaavilla laiskureille, ekoselkärepustaan huolta kantaville kuin pyykkivuoren takaa kurkkiville ison perheen huoltajille. Ja säästyyhän tässä rahaakin.

1. Hanki kainalolaput.

Hienhaju on yksi merkittävimmistä syistä, joiden takia vaatteita pestään - ja jonka takia niistä voi tulla jopa käyttökelvottomia. Katja löysi kainalolappuja Kuuden vaatteen haasteen yhteydessä Stockalta.

Älä siis päästä hienhajua paitoihisi, vaan hanki kainalolaput, joihin hienhaju tarttuu. Tai pue alle ohuempi aluspaita, jota on helpompi pestä. 

Jos hienhaju on jo ehtinyt tarttua vaatteeseen, kokeile Hertan testaamaa etikkakäsittelyä!

2. Hinkkaa tahrat heti pois rätillä.

Jos huomaat paidalle tippuvan tomaattikastiketta tai housuihin roiskahtavan katukuraa, pyyhi tahra heti tuoreeltaan vaikka rätillä ja tiskiaineella tai saippualla ja käsipaperilla. Hyvällä tuurilla saat sen irtoamaan heti, tai ainakin seuraava pesu helpottuu. 

3. Tuuleta.

Aika usein pyykkikoneeseen lentää sellaista, joka vain haisee nuhjuiselta tai tunkkaiselta. Varsinkin villavaate raikastuu mainiosti vain tuulettamalla. Ja Suomessahan raikkaita tuuletusilmoja riittää.

4. Osta villaa tai bambua. 

Oman kokemukseni mukaan luonnonkuidut, varsinkin villa tai bambu, eivät ala haista niin helposti hielle kuin vaikkapa puuvilla(trikoo) ja varsinkin keinokuidut. Suosi siis villaa ja bambua, erityisesti ihon lähellä. Ne myös eristävät kosteutta - joka tuppaa usein olemaan juuri sitä hikeä.

5. Osta värikästä. 

Kirjavassa vaatteessa eivät pienet tahrat näy niin helposti kuin yksivärisessä, varsinkin vaaleassa. Parasta on, että et huomaa niitä välttämättä itsekään, jolloin ne eivät häiritse sinuakaan.

Aiemmin Uudessa Mustassa:

Reader Comments (3)

Mitä tarkoittaa "Ne myös eristävät kosteutta"?

ti 10.04.2012, 17:44 | Registered Commenterm

Mistä noi kainalolaput on tehty? Eli ts jos kertakäyttöisiä, niin onko sen ekologisempia ( kun ottaa huomioon valmistusmateriaalin ja materiaalin) kuin vaatteen pesu?

ke 11.04.2012, 09:28 | Registered CommenterMaris

m, kosteuden eristäminen tarkoittaa sitä, että villainen vaate ei tunnu märältä ja kylmältä ihoa vasten, kuten puuvillainen, vaikka se olisi yhtä märkä.

Maris, kiinnostava kysymys. En ole varma, mutta väittäisin, että kainalolappu on joka tapauksessa ekologisempaa kuin peseminen. Vaatteen pesuun pitää mun mielestä laskea sekin, että jokainen pesu myös lyhentää vaatteen käyttöikää.

En ole varma juuri noista kyseisistä lapuista, mutta uskoakseni molempia on olemassa. Tosin jos kainalolappu on kertakäyttöinen ja tehdään jostain maatuvasta materiaalista, se voi olla jopa ekologisempi kuin vaikka kankainen kestolappu. Ainakin jos mitään voi päätellä paperi- ja kangaskassien ekologisesta jalanjäljestä.

Terhi

ma 16.04.2012, 16:47 | Registered CommenterUusi Musta
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.