KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA VINKKAA
UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
LIITY FACEBOOK-RYHMÄÄMME!
« Tätä Uuden Mustan jutuissa ei kerrottu | Main | Betoni on kaunista! »
torstai
huhti192012

Kaikki kuhertelevat nyt sissiviljelijän kanssa

Tästä ei lähiruoka lähemmäksi pääse. Pasilan veturitalleille, yhteen veturien kääntöpöydistä on rakennettu kasvihuone. Siellä kasvatettuja vihanneksia tarjoillaan edustalle avattavassa kahvila Kääntöpöydässä lauantaista 21. huhtikuuta alkaen.

Kahvilan ja kasvihuoneen takana on Dodo ry., joka on sissiviljellyt Pasilassa nyt kolme vuotta. 2009 sissiviljely oli jotenkin vallankumouksellista, nyt trendi-ilmiön kanssa haluavat kuherrella kaikki. Samalla sana sissiviljely on muuttunut salonkikelpoisempaan kaupunkiviljely-muotoon.

Kuva: Terhi Upola

Kävin itse Pasilan veturitalleilla Dodon viljelmillä ensimmäisen kerran pari kesää sitten. Silloin dodolaiset jakoivat kasteluvuoroja ja muutamissa laareissa rönsysivät kurpitsat, tomaatit ja punajuuret.

 

Vuoden 2011 elokuun ravintolapäivänä tarjolla oli superherkullista lähisalaattia ja käytössä koko kääntölava. Ravintola oli oman kokemukseni mukaan yksi toimivimmista - paljon ihmisiä, mutta kohtuulliset jonot, ruoka riitti ja kaikki toimi!

Tänä kesänä paikalla toimii jo 2-3 kertaa viikossa auki oleva kahvila. Tehokasta lähiluomuvilejelyä varten on pystytetty järeärakenteinen kasvihuone, joka on rakennettu tyylikkäästi museovirasto suojeleman kääntöpöytään eli pyöreään raiteen osaan, jolla veturit käännetään raiteelta omaan talliinsa. Suunnitteilla on erilaisia työpajoja (esim. mehiläistyöpaja 5.5.) ja pizzauunin rakentaminen.

 Kääntöpöytä on myös WDC-projekti. Kuva: Terhi Upola.

- Tämä on semitieteellinen projekti, yksi koordinaattoreista, Jaska Lehtonen heittää toimittajille järjestetyissä avajaisissa, joissa hytisemme hanskat kädessä. Siis miten?

Projektikoordinaattori Jaska Lehtonen. - Selvitämme tässä esimerkiksi, miten kahvilankävijöiden jätöksiä voisi käyttää hyväksi, ja miten jatkossa voisimme tuottaa oman multamme.

Toistaiseksi multa tulee Biolanilta, joka on selvästi tyytyväinen voidessaan sponssata näin trendikästä projektia – Biolanin toimitusjohtaja Esa Mäki kiittää tilaisuudessa erityisesti, että firma saa olla sponsorina. 

(Pakko on kumminkin mainostaa tähän väliin, että Biolan on kyllä kiitettävästi ottanut kaupunkiviljelybuumista kiinni ja tuonut markkinoille monenlaisia parvekeviljelyyn soveltuvia välineitä ja kapineita.)

 Toinen vasemmalta kasvihuoneen suunnitellut arkkitehti Joseph Mulcahy, oikealla Biolanin toimitusjohtaja Esa Mäki. Kuva: Terhi Upola.

Vaikka Suomessa kaupunkiviljely on käynnistynyt myöhään, pienessä maassa homma etenee vauhdikkaasti. Dodolaiset ovat nopeasti päässeet samaan pöytään puhumaan asiasta Helsingin kaupungin edustajien kanssa. Viime vuonna apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri jakoi Dodolle  siss- anteeksi kaupunkiviljelystä Helsingin kaupungin ympäristöpalkinnon, ja tänä kesänä viljelysäkit valtaavat ”ruokakulttuurihautomo” Teurastamon pihan Helsingin Sörnäisissä.

Kuva: Dodo kaupunkiviljelyTeurastamon (nimeen tottuu!) alueelle on tulossa ravintoloita, myymälöitä ja tapahtumia, ja se avataan suurelle yleisölle vasta syksyllä 2012.

Teurastamon pihan "paratiisiomenapuiden katveeseen" on hahmoteltu rentoja ruokaan liittyviä tapahtumia, kuten ”piknikkejä, tuottajatoreja, kirppiksiä, taimien vaihtopäiviä, kyläjuhlia, ulkoilmakonsertteja, näyttelyitä, grillausta ja chillausta”.

- Kaikkea sitä hauskaa, mitä tämän päivän kaupunkikulttuuri voi parhaimmillaan olla, Helsingin ruokakulttuuristrategian projektipäällikkö Ville Relander lupaa.

 

Ravintola Kääntöpöytä, Ravintolapäivä elokuu 2012. Kuva: Terhi Upola

Dodolaisten tavoitteena on, että Pasilan Käänyöpöytä-kahvilasta tulee ajan myötä kannattava. Sitä minäkin toivon! Vapaaehtoistyönä tehtävät projektit kantavat aina jonkun aikaa, mutta niissä on vaarana, että joku porukasta kaatuu työtaakan alle ja into hiipuu.

Uskon, että kaupunkiviljely laajenee yhä enemmän lähivuosina, myös muihin kaupunkeihin. Ja ehkä se onkin jo aktiivista muualla - miten on, Turku, Tampere, Oulu ja muut?


Dodon kääntöpöytä on periaatteessa Helsingin keskellä, Keski-Pasilassa, mutta sinne voi olla hankala löytää. Paikalle pääsee jatkamalla Aleksis Kiven kadun jatketta Savonkadun toisella puolella (sinne, mistä punainen pakettiauto on tulossa). Tietä pitkin radan ali ja veturitallien ohi vielä pari sataa metriä. Kuva on otettu etelästä pohjoiseen, takana siintää Pasilan asema. Tänne pääsee parhaiten pyörällä - tai tietysti junalla!

Kääntöpöydän tapahtumakalenteri ja projektipäiväkirja

Aiemmin Uudessa Mustassa:

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.
Kommentointi vaatii sisäänkirjautumista
Voit kirjoittaa kommentin sisäänkirjautumisen jälkeen. Omien tunnusten luonti tapahtuu rekisteröitymällä.