KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL

Hyvä olo > Auttakaa Mariaa: pesupähkinät

Maria Veitola ei tiedä pitäisikö pyykki pestä pesupähkinöillä vai ei. Mariaa epäilyttää tuleeko pyykistä puhdasta ja kuinka paljon ekologisempi vaihtoehto pesupähkinät on esimerkiksi Ecover-pesuaineeseen verrattuna? Entä miten saa vaikeat tahrat pois? Auttakaa Mariaa!

pe 27.01.2012, 10:54 | Registered CommenterUusi Musta

Meillä pestään nykyään pesupähkinöillä tummat ja värilliset pyykit, mutta ei vaaleita tai tosi likaisia. Aikaisemmin pesin jopa tyttären vaipat, mutta pesupähkinöistä ei ollut vaippojen puhdistajaksi ja tyttö sai ihottuman ei-niin-puhtaista vaipoista.

En näe mitään syytä miksei pesupähkinöilä voisi tummaa normaalilikaista pestä ja onhan ne nyt ekologisempia kuin jotkut litkut kun ovat niin riittoisiakin. Lisäksi laiskan ihmisen unelma: Ei tarvi niitä pöniköitä harva se päivä täyttää kun osan koneellisista saa heittää pähkinöiden kanssa koneeseen! Itse ostan uuden pähkinäpussin noin kaksi kertaa vuodessa, eli niitä ei todellakaan tarvi olla joka välissä hakemassa.

pe 27.01.2012, 11:35 | Unregistered CommenterAnna

Meillä pestään kaikki pyykki pesupähkinöillä, niin valkoinen kuin tummakin. Aivan valkoisia vaatteita meillä ei montaa olekaan, mutta joskus käytän Lumme-sarjan valkopyykille tarkoitettua pesupulveria, sillä eihän nuo pesupähkinät pidä vaaleita vaaleina. Mutta pähkinöitä olen käyttänyt jo muutaman vuoden, olen vain pelkästään tyytyväinen niiihin. Nuorimman lapsen ollessa vauva, pesin myös kestovaipat niillä ja pesutulos oli aivan sama kuin tavallisilla pulvereilla. Ja lasten vaatteista lähtevät tahrat muutenkin samalla lailla, hankalimpiin käytän sappisaippuaa. Mutta myönnettäköön, että hiki jää haisemaan vaatteisiin. Siihenkin olen tosin keksinyt keinon :) myyjä jolta ostan pesupähkinät, suositteli laittamaan pähkinöihin muutaman tipan eteerisiä öljyjä, meillä on ainakin tehonnut sitruuna ja omena, eikä tuoksu kuitenkaan jää häiritsevän voimakkaasti haisemaan vaatteisiin.

Ja tämän innostuksen olen saanut tartutettua myös omaan äitiini sekä hänen ystäviinsä, joten pakko näillä on oltava tehoa :)

pe 27.01.2012, 11:54 | Unregistered CommenterSanni

Itse olen hiukan laiska ostamaan ekopesuaineita, jos niitä ei ole lähiruokakaupassa saatavilla. Aina kuitenkin joutsenmerkkisiä tulee ostettua.

Tuli kuitenkin mieleen lukiessani Uudet konstit, vanhat aineet-kirjaa, että pesupähkinöillä pestessä valkopyykkiä voisi auttaa ruokasoodan lisääminen pesuainelokeroon. Kuulemma tulee hohtavan valkoista pyykkiä ;)

pe 27.01.2012, 12:07 | Unregistered CommenterRiina

Uskoisin olevani melko vaikean likapyykin tuottaja: urheilen paljon ja vapaa-aikani kuluu hevosten parissa. Tallilla on muutakin likaa kuin paska: hevosille syötettävistä mömmöistä erityisesti pellavalima on aika haastava kaveri, mutta puhdasta on tullut. Käytän siis pesupähkinöitä, kaikkeen pyykkäykseen. Tarvittaessa, esim valkopyykissä, lisään mukaan pesupallossa vielä sappisaippuaa.
Ja mitä urheiluvaatteisiin tulee, niin hiki vähän jää haisemaan. Tähän auttaa kuteiden liottelu etikkavedessä ennen pesua.
Pesupähkinöillä pyykistä tulee ihan mielettömän pehmeää. En itse koe vaikeana sappisaippuan lisäämistä tarvittaessa. Tuoksuttomuus vähän häiritsee, mutta toisaalta käytämme poikaystäväni kanssa molemmat ahkerasti tuoksuja, joten ehkä pyykin ei tarvitse enää erikseen haista miltään...

pe 27.01.2012, 12:23 | Registered Commenterinkokniitto

Pesupähkinät ovat luonnonvaraisesti kasvavia luumarjoja. Pesupähkinöiden puhdistusteho perustuu saponiiniin, jota kasvi tuottaa suojautuakseen tuhoeläimiltä. Pesupähkinät ovat käytössä erittäin edullisia ja helppokäyttöisiä. Pesupähkinät ovat biohajoavia, eli ne voidaan käytön jälkeen kompostoida. Rasva- ja muut kovemmat tahrat voidaan ennen pesua käsitellä sappisaippualla. Sappisaippuaa hierontaan suoraan tahraan, annetaan vaikuttaa hetki ja sitten pyykki voidaan heittää pesukoneeseen tai huuhdella hyvin.

Yrityksemme maahantuo pesupähkinöitä Intiasta, jossa ne kasvavat luonnonvaraisina. Keräys tapahtuu hellävaraisesti, puita tai luontoa vahingoittamatta. Koko tuotantoprosessi on luonnonmukainen, energiaa säästävä ja vuorovaikutuksessa paikallisten ihmisten kanssa. Pesupähkinät on uusiutuva luonnonvara, joka ei kuormita vesistöjä ja meriä, kuten tavalliset pesuaineet. Pesupähkinät kuljetetaan laivarahtina Intiasta Suomeen. Merenneidon pesupähkinät ovat OneCert European Organic Regulations -sertifioitua laatua ja luonnonmukaista maataloustuotantoa. Merenneidon pesupähkinät ovat WWF:n kanssa yhteistyönä toteutettu projekti, jossa tuote tukee WWF:n suurkampanjaa Itämeren pelastamiseksi. Vastaan mielelläni tuotetta koskeviin kysymyksiin.
Terveisin, Vesa Markus, Nordic Health Systems Oy, Hyvinkää.

pe 27.01.2012, 12:47 | Unregistered CommenterVesa Markus

pesupähkinöillä pesen kaiken pyykin, tahroille hieraisen sappisaippuaa, hikivaate ja vaippa koneellisiin "raastan" veitsellä saippuankulmasta noin teelusikallisen ettei tarvitse kaikkia vaatteita käydä läpi. puhdasta ja valkoista on eikä haise.

pe 27.01.2012, 12:58 | Unregistered Commentersuvi

Kummallista, ettei kukaan täällä kiinnitä huomiota ruotsalaisen Råd&Rön-lehden testiin, jonka mukaan pesupähkinät ovat fuulaa sekä ekologisuuden, allergiaystävällisyyden että pesutehon puolesta. Pelkkä lämmin vesi pesee yhtä hyvin - ja tämä perustuu labratesteihin, ei pelkkään mutuun. Suomessa asiasta uutisoivat Hesari ja tuorein Kuluttaja, alkuperäinen juttu tässä: http://www.radron.se/Tester/Boende-tradgard--husdjur/Tvattbollar/

pe 27.01.2012, 13:07 | Unregistered CommenterHaloo?

No voi herran pieksut. Ai lämmin vesi pesee yhtä hyvin? Tuleekohan yhtä pehmeää kans? Ja miten se sappisaippua? Mitä se nyt on? Palamuotoista vai nestemäistä? Hinkutetaanko sitä tahroihin va miten sitä käytetään?

pe 27.01.2012, 13:10 | Registered CommenterMaria Veitola

Hopsansaa mihin kommenttini katosi? Äsken se oli vielä näkyvissä...Ei kai sensuuri ole astunut uuteen mustaan? Kokeilen uudestaan...

Eli meillä on pesty kahden aikuisen ja yhden alle nelivuotiaan kaikki pyykit puolentoistavuoden ajan pelkillä pähkinöillä. Mutta nyt tuli stoppi, kaikki valkoiset vaatteet ovat harmaita lukuunottamatta kainaloiden keltaista väriä :) Suurempi syy pähkinöiden hylkäämiseen on kuitenkin haju! Hiki ja "märkienvaatteiden" haju ei lähtenyt edes jatkuvalla etikalla lotraamisella. En tajua mitä tapahtui? Vaihtuiko pähkinöiden merkki/laatu vai onko pidempiaikaisella käytöllä vain seurauksensa? Pyykit meillä kuivataan ilmanvaihdoltaan ideaalissa tilassa tai ulkona, eli sekään ei oikein selitä hajua.
Vaihdoin ecoveriin, jonka hylkäsin HETI kaamean hajusteen takia (olisi niitä varmaan ollut hajusteettomiakin versioita, mutta meni maku). Nyt käytössä Sonet ja perus marketista kiiressä valittu Neutral valkopyykille, jonka ekologisuudesta en todellakaan menisi takuuseen. Haluaisin kovasti käyttää pähkinöitä, koska se on varmasti kemikaalittomin vaohtoehto pyykkäykseen, mutta en koe niitä enää kovin ekologisiksi jos vaatteista tulee käyttökelvottomia!
Yhteenvetona sanoisin että suosittelen pähkinöitä ylläpitävään kohtuu puhtaiden tekstiillien pesuun ja ekologisia "perus pesuaineita" jatkuvaan käyttöön siinä ohella. Tahroihin hangataan sappisaippuaa, sitä palaversiota suosittelen, nestemäinen tuntuu jotenkin hifistelyltä ja haiskahtaa katteiden nostatukselta.

pe 27.01.2012, 13:52 | Unregistered CommenterHenna

Ai että. Nythän tää alkaa avautua. Enää pitäisi uskaltaa tehdä ostopäätös :) Lounaspöydässä kuulin myös roller derbyä pelaavalta kollegata, että hikiset urheilusuojat yms saa hajuttomaksi laittamalla huuhteluveteen joko etikkaa TAI VODKAA???!!!
Mä kyllä laitan vodkan mieluiten suuhuni.
Mutta kokemuksia vodkapyykistä, anyone?

pe 27.01.2012, 14:04 | Registered CommenterMaria Veitola

olen pessyt vuoden verran pähkinöillä ja olen tykännyt.käytän laventelin tai mandariinin eteeristä öljyä tuomaan tuoksua.likaisempaa pyykkiä pesen nestemäisellä ecoverilla tai attitudella.sappisaippuaa hieron tahroihin.ecoverilla on valkaisuainetta valkoiselle pyykille.pesee puhtaaksi nelivuotiaan vaatteet ja isännän sikalavaatteet.

pe 27.01.2012, 14:05 | Unregistered CommenterHEMULI

Puhtaan pyykin A ja O on myös puhdas pyykkikone :) jos pyykki jää "märkienvaatteiden" hajuiseksi, on ongelma varmaan pyykkikoneessa jonne kertyy nukkaa, kolikoita jne. Itse huomasin, että meillä oli jäänyt kumitiivisteiden väliin hirvittävää mömmöä, yöks.

Etikka ja vodka toimii erinomaisesti raikastimena, ja kuten Maria sanoi, vodka suuhun ja etikka muuhun :) etikalla voi myös käsitellä farkut joista lähtee väriä.

pe 27.01.2012, 14:36 | Unregistered CommenterRiikka

Komppaan Riikkaa: Pesukoneessa kannattaa pyörittää säännöllisin väliajoin vähintään 60 asteista ohjelmaa ja jos hajuja tulee, niin sitten apteekista sitruunahappoa koneeseen ja pari pesua niin kuumalla kuin koneesta lähtee. Meillä on ongelmana miehen t-paitojen dödönhaju, joka ei lähde millään pesuaineella, ainoastaan 60 asteen pesu auttaa (ja paidoissahan tietenkin lukee pesulämpötilana max 40 astetta...).

pe 27.01.2012, 15:44 | Unregistered CommenterIpa

Hei Ipa ja muut!
Lähes kaikki vaatteet kestävät 60 asteen pesun koneessa.
Tietenkin kannattaa käyttää mailaisjärkeä, ettei esim. villaisia pese liian lämpöisessä vedessä.

pe 27.01.2012, 16:51 | Unregistered CommenterPuupää

Hei!

Oon kokeillut monenmoisia pesuaineita ja sappisaippuat ja pesupähkinät on olleet pitkään käytössä. Viimeaikoina vaan olen huomannut että pyykit haisee tosi tunkkaiselle ja mietinkin että mistä voisi johtua. Tosi on että tunkkaisuus tulee likaisesta koneesta, mutta mistä kone likaantuu? Asiaa tarkemmin tutkittuna oon huomannut että pesupähkinöistä jää pitemmän käytön jälkeen semmoinen kanahka pesukoneeseen ja jos sitä ei säännöllisesti puhdista niin kone todella likaantuu pahasti. Pari ystävääni on myös huomannut saman asian. Eli pähkinät on minusta ihan ok vaihtoehto sappisaippuan kanssa käytettynä, mutta vaatii koneen puhdistusta sillointällöin. Ecoverin pesuaine on silti minusta parempi.

pe 27.01.2012, 18:45 | Unregistered Commenterhammajainen

En oo koskaan kokeillut pesupähkinöitä jokseenkin samasta syystä kuin Mariakin. Epäilyttää. Sen sijaan Ecover, Ole hyvä ja Attitude ovat käytössä vakituisesti vuorotellen. Jostain syystä tuntuu, että pesuainetta on hyvä välillä vaihdella niin tehoavat paremmin, vaikka taitaa olla vain omaa kuvitelmaa. :D Ja sappisaippua on aivan parasta tahroille. Palaa hangataan kostutetulle tahralle ja sit koneeseen normipesuun. Etikka taas auttaa hajuihin, ite liottelen paitojen hikisiä kainaloita toisinaan etikkavedessä ennen koneeseen laittoa. Etikka tuntuu myös vähän pehmentävän pyykkiä ja laitan sitä välillä myös lakanapyykin joukkoon.

pe 27.01.2012, 19:32 | Unregistered Commenterlausau

Onpa hyvä aihe! Olen itsekin pohtinut tätä pesupähkinäjuttua, on vaikea löytää tarkkoja tietoja aiheesta. Siis kiitos tuosta linkistä Ruotsin juttuun, se vaihvisti sitä ajatusta mikä minulla on ollut: Koska pelkkä lämmin vesi ja mekaaninen "jumputuskin" pesee ihan hyvin, onko pesupähkinöillä mitään väliä? Onko se ihan sama kuin pesisi vedellä? Jutun mukaan on. Ja veishän pesee, minulle on nimittäin käynyt joskus niin, että unohdin pesuaineen ja pyykistä tuli kuitenkin ihan hyvin pestyä.

Käytän ekopesuaineita pyykinpesussa ja varmaan jatkossa myös. Pähkinät saa jäädä muille:) Huuhteluaineitta en sen sijaan käytä lainkaan, ainoastaan etikkaa välillä.

la 28.01.2012, 07:44 | Registered CommenterLjuvlia

Mä lopetin pesupähkinöiden käytön kun luin että paikalliselle väestölle ei enää riitä pesupähkinöitä, kun ne rahdataan tänne paremmalla hinnalla.
Valkoisten t-paitojen pesussa ei ollut todellakaan paras vaihtoehto.

su 29.01.2012, 09:31 | Unregistered CommenterHelinä

Lisäys vielä. Moni tuntui olevan sitä mieltä että haju tulee puhdistamattomasta koneesta... Mutta miten selittyy se, että kun jätin pähkinät pois puolentoistavuoden jälkeen ja siirryin normi ekoaineisiin, ei hajua enää ole? Nykyisissä pesuaineissa ei ole mitään hajusteita, jotka peittäisivät pahaa hajua. Ja tuo mitä Ipa sanoi noista miesten dödön hajuista on niin totta! Se ei lähde pähkinöillä ollenkaan, joka kertoo jotain hajusteiden määrästä, mutta valitettavasti myöskin pähkinöiden pesutehosta (Sonet vei hajut heti ekassa pesussa)... Olen edelleen sitä mieltä että pähkinät passaa kevyeen ylläpitopesuun, muttei jatkuvaan käyttöön. Olisi kiva kuulla mielipide joltain joka on käyttänyt vähintään muutaman vuoden pelkkiä pähkinöitä! Meillä käytettiin reilu 1,5 vuotta.

ma 30.01.2012, 08:21 | Unregistered CommenterHenna

Hajusteallergikkona kokeilin innoissani pesupähkinöitä, enkä ollut tyytyväinen. Urheiluvaatteet jäivät hikisiksi ja vaaleissa vaatteissä näkyi kaikki tahrat vielä pesun jälkeen. Ruotsin johtava kuluttajalehden Råd & Rönin mukaan pesupähkinät pesevät peräti huonommin, kuin pelkkä lämmin vesi. Aiheesta löytyy juttu HS Kuluttaja-sivuilta 21.12.2011.

Olen käyttänyt ekologisia Ole Hyvä -tuotteita. Kotimainen tuote ja pullon voi käydä täyttämässä uudestaan mm. Ruohonjuuressa tai Siivouskaupassa (Lönnrotinkadun ja Albertinkadun kulmassa).

ma 30.01.2012, 10:21 | Registered Commenterkoemaistaja.fi

Mahtavia kommentteja on tullut, kiitos niistä! Tosin mun mieli ei ole yhtään sen selkeämpi. Varsinkin toi Råd & Rön -lehden juttu on aika masentava.

Uusimustalaisten Terhi hehkutti just tänään noita ekopalloja, taidankin piipahtaa Terhin työpisteessä kertomassa, että ekopallot on täyttä fuulaa ja niistä tulee vielä ympäristöjäämiä.

Joka tapauksessa aion käydä tänään ostamassa pesupähkinöitä (ja ehkä pullon vodkaa) ja testata, että miten mun ruusuntuoksuiset likapyykit ja siipan karmeanhajuiset futiskamat pähkinöillä putsaantuvat. Kerron sit miten kävi.

ma 30.01.2012, 10:48 | Registered CommenterMaria Veitola

Pesupähkinänoviisin mielipide: nappasin ihan mielenkiinnosta pesupähkinäpaketin mukaani kun luontaistuotekaupasta sen bogasin. Eilen tuli pestyä eka pähkinäkoneellinen ja minä kyllä yllätyin positiivisesti; vaatteista tuli raikkaita ja pehmoisia, eikä joogakamppeetkaan haissut hieltä ollenkaan vaikka kuinka nuuskutin :D ja trust me, ne HAISI ennen koneeseen laittoa aika ätäkälle !

ma 30.01.2012, 11:14 | Unregistered CommenterVeera

Läheskään kaikki vaattet eivät tosiaankaan kestä 60asteen pesua... Ja se pesumerkintä ei tarkoita max-jokin-lämpötila, vaan tuote on tarkoitettu pestäväksi juurikin siinä lämpötilassa kuin merkintä on annettu. Oman harkinnan varaan jää sitten se, että missä lämpötilassa loppujenlopuksi pesee. Mutta siinä tapauksessa saa ottaa tietoisen riskin vaatteen pilalle menemisestä.

Maalaisjärjellä ajateltuna puuvillalakanat voisi pestä 60asteessa, mutta esim. puuvillapaita printillä ei välttämättä kestä 60astetta, vaikka samaa matskua onkin. Monet tekokuidut ei kestä 30 tai 40 korkeampaa lämpöä. Jotkin värit voi irrota jos peset alhaisemmassa lämmössä kuin suositellaan. Jotkut materiaalit tarvitsevat tarpeeksi lämpimän pesuveden, jotta niiden ominaisuudet säilyvät. yms yms erikoistapauksia... Eli ensin katsotaan hoitolappu ja sitten voi tehdä omavastuupäätöksen.

Ja etikka viimeisessä huuhteluvedessä on tosiaan loistava vanhan kansan kikka värienpitävyyteen. Itse lisään pari tippaa eteeristä öljyä mukaan, niin tuoksuu taatusti raikkaalta. (Uutena kansankikkana voisi kai ottaa huomenna käyttöön halvan kossun hörppäämisen just ennenkuin astelee ulos ripustamaan pyykkiä -25asteen pakkaseen...)

Hurahdin minäkin pari vuotta sitten pesupähkinöihin, mutta en mennyt ihan pähkinöiksi noista... iso rasia on edelleen yli puolillaan kaapissa. En koskaan muistanut olinko pessyt pähkinöillä kerran vai kolme ja joihinkin vaatteisiin jäi tosiaan tunkkainen haju, kuin olisivat jääneet kasaan kuivumaan patterin päälle, siitä huolimatta, että pyykki tuli kuivattua ulkona. Mutta täytyypä kaivaa pähkinät taas esille ja käyttää pois pikkuhiljaa... 40 tai 60asteisessa tummassa pyykissä!

ti 31.01.2012, 15:38 | Unregistered CommenterLeenaN

Itse en ole pesupähkinöitä edes kokeillut, koska pesen lähes aina vaatteeni 60 asteessa lyhyellä ohjelmalla (pesuaineena Ole Hyvä) ja jostain luin, että pähkinät kestävät vain 40 asteen pesua? Että jos pesee kuumemmassa, saponiinit liukenevat jo ekassa pesussa, jolloin pähkinäpesut tulevat kyllä hieman turhan tyyriiksi... Onko kellään kokemuksia tai asiantuntemusta pähkinöiden kuuman kestävyydestä?

Kuulemma vaatteet kestävät paremmin kuumaa kuin pitkää mekaanista venytystä ja vanutusta - minkä voin jo vuosia kuumalla pesseenä todeta pitävän paikkansa. Lisäksi kuuma vesi poistaa hajut paremmin kuin mikään muu kokeilemani mömmö. Lyhyellä ohjelmalla myös sähkönkulutus vähenee ja vettä täytyy lämmittää vähemmän, joten en pitäisi sitä kovin epäekologisena vaihtoehtona. Varsinkin kun ne hajut saa jo yhdellä kertaa pois eivätkä palaa ihan heti takaisin!

Niin ja tahranpoistoon käytän sappisaippuaa. Soodaa voisin kokeilla ennen-valkoisiin-nykyään-harmaisiin vaatteisiin...

ke 01.02.2012, 12:11 | Registered CommenterLady Lazarus