KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL

Terveys > Kuparikierukka

Heippa hei :)

Olen tässä jo pitkään harkinnut kuparikierukkaa, kun tuntuu olevan hormonittomista ehkäisymenetelmistä ainoa, joka tämän hetkiseen elämäntilanteeseen sopisi. Olisinkin kiinnostunut kuulemaan kaikenlaisia kommentteja ja kokemuksia siihen liittyen. Terveydenhoitajan näkökulma kun tuntui olevan lähinnä tyrmistynyt "ai mikset sä halua syödä pillereitä, nehän olis helppo ratkaisu". Niinpä. Mutta kun en halua yhtään ylimääräisiä, kehoon kuulumattomia hormoneita kroppaani.
Siispä.
Millainen suhtautuminen teillä on kuparikierukkaan? Onko toiminut? Onko sotkenut kuukautiskierron vai ei? Onko tullut kipuja? Mitä mieltä olette siitä, että kuparikierukan ehkäisymekanismia ei tarkkaan tiedetä? Onko jotain erityistä, mitä lääkärit eivät kerro?

ke 18.01.2012, 21:57 | Registered Commenterinkokniitto

Mulla on myös sama kanta, että en haluaisi syödä pillereitä. En ole kokeillut kuparikierukkaa, mutta eräs kaveri kertoi kerran käyttäneensä aika pitkäänkin. Hän tykkäsi kuparikierukasta. Ainoa huono puoli oli tiputteluvuoto, joka meinasi ärsyttää välillä.
Kyllä ajattelin miettiä kuparikierukkaa sitten jos tarvetta on.

pe 23.03.2012, 13:45 | Registered Commenterpiipero

hommasin moisen kapistuksen vajaa 2v sitten. Menkkakivut on nykyään jotain aivan hirveetä ja vuodon määrä vähintään yhtä hirveetä:D Aiemmin mulla oli max 3päivää kestävät, todella niukat vuodot, ilman kipuja. Kierukan asennuksen jälkeen kohtu pyrkii mestoilta ulos niin hirveillä kivuilla, että taju meinaa lähteä. Kipulääkkeet ei auta. Ja tuo vuoto, sitä tulee ihan lorottamalla 24/7 ja vähintään 4vrk putkeen jonka jälkeen se jatkuu vielä n. 3päivää hieman niukempana. Mutta on tämä silti parempi vaihtoehto kuin pillerit, ei enää ylimääräisiä hormoneita tähän kroppaan kiitos.

pe 23.03.2012, 15:08 | Unregistered CommenterJenny

Olen parikymppinen ja mulla on ollut kuparikierukka kohta neljä vuotta. Olin syönyt aikaisemmin pillereitä monta vuotta, sieltä 15-vuotiaasta saakka. Minulla on toiminut hyvin! Kuukautiset ovat säännölliset ja hiukan kivuliaatkin, mutta särkylääkkeitäkään ei paljon kulu. Tietysti vuoto on melko runsasta jos vertaa pillereiden aikaisiin melkkoihin, mutta niihinhän ei edes kannata verrata, koska pillereiden kanssahan ei tule luonnolliset kuukautiset, vaan se taukoviikon "tyhjennysvuoto". Lisäksi mulla oli ennen pillereitäkin runsaat kuukautiset, joten en voi laittaa niitä pelkästään kierukan syyksi.

Kuparikierukkaa haluava joutuu ikävä kyllä terveyshuollossa törmäämään hoitajiin ja lääkäreihin, joilla saattaa olla erittäin vanhentuneita käsityksiä, tai jotka viimeiseen saakka yrittävät tyrkyttää kaikkea muuta hormonaalista ehkäisyä (kapselit, pillerit, laastarit jne jne...) Silloin kannattaakin vain pitää oma mielensä ja kieltäytyä jopa siitä hormonikierukasta, jos oikeasti haluaa sen hormonittoman. Monia vanhentuneita käsityksiä saattaa lääkäreilläkin olla, kuten se, ettei kierukka sopisi synnyttämättömälle. Nykyään on pienempiä malleja meille, jotka emme ole synnyttäneet :) Myös parisuhteen tilan ei pitäisi vaikuttaa, sillä eihän pillereidenkään kanssa suositella mitään yhden illan juttuja ilman kondomia, joten miksi myös sinkkunainen ei voisi pitää kierukkaa vaan viimeisenä varana kondomin lisäksi?

Kierukan aikana olen oppinut tuntemaan kehoni paljon paremmin, koska kehossa tapahtuu kierron aikana hormonitason muutoksia, jotka saattavat vaikuttaa esimerkiksi mielialaan tai ihon kuntoon. Pillereiden syöjillähän näitä normaaleja muutoksia ei tule, mutta itse tykkään olla niin sanotusti "luomuna". Välillä ihan huvittaa kuinka monet pillereitä syövistä ystävistäni laittavat kiukunpuuskiaan tai muuta menkkojen tai hormonien piikkiin, kun pillerit nimenomaan taitavat estää tällaiset?

Voisin suositella kuparikierukkaa kaikille, joilla ei luonnostaan ole erittäin suurta vuotoa tai paljon kipuja, koska joillain (harvoilla) kierukka voi lisätä näitä. Lisäksi jos olet kärsinyt teini-iässä tai muuten erittäin pahasta aknesta, joihin pillerit ovat auttaneet, niin on mietittävä pärjääkö sitten sen oman ihonsa kanssa ilman hormoneja. Mulla ainakin kierron yhdessä vaiheessa tulee aina leukaan ne pari pientä hormoninäppyä, joten en tiedä miten olisi aknen kanssa.

Plussana pidän sitäkin, että rahaa on ainakin säästynyt jo satasia verrattuna pillereihin! Kierukka laittamisineen maksoi itselleni 55e ja sen voi antaa olla 5 vuotta. Pillerit maksoivat 13e kuukaudessa, joten onhan tässä tullut selvää säästöäkin! :)

pe 23.03.2012, 15:42 | Unregistered CommenterJonna

Kuparikierukka on ehkäisyvälineenä abortoiva. Se ei estä hedelmöittymistä, vaan ainoastaan alkion kiinnittymisen. Itse en voisi eettisistä syistä käyttää kierukkaa.

pe 23.03.2012, 22:48 | Unregistered Commentervärikärpänen

Nainen, synnyttämätön ja kuparikierukka ollut paikoillaan n 1,5. Laitto ei sattunut ja on ollut huomaamatta paikallaan. Olisin tehnyt tämän aikoja sitten jos olisin tajunnut, että on näin hyvä juttu! Kuukautiset hieman runsaammat, mutta edelleen suht niukat. Laitto oli yksityisellä, koska jos olisi laittanut kaupungin lekurilla olisi joutunut odottamaan aikaa reilut 4kk...

pe 23.03.2012, 22:57 | Unregistered CommenterM

"Kuparikierukka aiheuttaa kohtuun (steriilin) tulehdustilan.."
"Tulehdus on elimistön tapa reagoida kudosvaurioon.." Eli kierukka aiheuttaa kohdun kudoksiin jatkuvalla syötöllä vauriota, jota elimistö yrittää sitten korjata (vaurioiden kestoon tai pysyvyyteen kierukan poistamisen jälkeen en osaa ottaa kantaa).

Kaiken kaikkiaan tuo kuulostaa kuitenkin niin häijyltä, että kierukan ottaminen ei kiinnosta. Osa vaikutusmekanismia liittyy juurikin tulehdustilaan, mikä ei, näin maalaisjärjellä ajateltuna, monin eri tavoin luo sitä parasta mahdollista ympäristöä hedelmöittymiselle, hedelmöittyneen munasolun kiinnittymiselle tai tietenkään vauvalle kasvaa. Loogista.

Kropassani en halua tulehdusten, syystä mistä tahansa, muutenkaan riehuvan, joten en sitä myös kohtuunikaan halua, kroonisena.
Tohtori.fi -sivuston infoaa näin "Vastoin yleistä luuloa kierukka ei aiheuta sisäsynnytintulehduksia, mutta ei niiltä valitettavasti suojaakaan.".. Ei aiheuta, mutta altistaako? Esimerkiksi terve iho on hyvin puolustuskykyinen ympäristön bakteereja vastaan, mutta haava ja siihen päälle huono hygienia kyllä altistaa vakavamman tulehduksen synnylle.

En koe, että tarkoituksella aiheutettu tulehdustila olisi sen tervetulleempi kuin bakteerien tai virusten aiheuttamakaan.
Tämä on oma näkemykseni asiaan ja joillekin kyseinen ehkäisy näyttää olevan varsin toimiva. :)

la 24.03.2012, 16:39 | Unregistered CommenterLady

Minulla on ollut kuparikierukka noin vuoden. Olen nuori, synnyttämätön nainen. Kuukautisvuotoni on aika tavallista, mutta kivut ovat pahemmat kuin aiemmin. Välivuotoa ei tule enää. Asennus ei ollut läheskään niin tympeän tuntuinen kuin odotin. Olen ollut tyytyväinen valintaani.

su 25.03.2012, 16:02 | Unregistered CommenterAnna

Olen nuori synnyttämätön nainen ja kokeilin kuparikierukkaa, koska hormonaalinen ehkäisy ei kiinnosta huonojen kokemusten perusteella. Vuosikausien "mikään ei tunnu miltään" ja "olo ei tunnu omalta itseltä"-olot, ei kiitos. En tykännyt kuparikierukasta ja otatin kolmen viikon jatkuvan vuotamisen jälkeen pois. Olisi kuulemma pitänyt olla kärsivällinen, mutta itse en ainakaan jaksanut. Vuoto ei osoittanut mitään laantumisen merkkejä siis. Ensimmäisenä iltana laiton jälkeen tuntui että kohtu yritti pusertaa kierukkaa pois, vierasesinehän se on. Mikään ei ole koskaan sattunut yhtä paljon, tai tuntunut yhtä oudolta. Muutenkin häiritsi todella paljon ajatus metallisesta "härpäkkeestä" sisällä. Pelotti myös että se vahingoittaa tai "raapii" kohtua outojen tuntemusten takia. Nyt mennään kondomeilla.. jotenkin ei voi uskoa että vielä nykypäivänäkään ei ole keksitty ehkäisyä, mikä ei vaikuttaisi naisen persoonaan ja tuntemuksiin, tai aiheuttaisi fyysisiä vaivoja. Toisaalta sen ymmärtää, koska ihmisen on kai tarkoitus lisääntyä tms. Jotenki vaan vituttaa asioiden hankaluus ehkäisyn kanssa.

ma 26.03.2012, 15:07 | Unregistered Commenterheidi

Lääkärilehti 20.6.2006

"Hormonaalinen ehkäisy estää munasarjojen luonnollisen toiminnan.

Munasarjojen tehtävä on paitsi tuottaa munasoluja, myös eritää steroidihormoneja, joista naisen kannalta tärkrin on 17-beeta-estradioli.
Tämä huolehtii naisen lisääntymis- ja jälkeläisten hoitokyvystä: psyykkisestä ja fyysisestä terveydestä.

Ehkäisyhormonit vähentävät radikaalisti omaa, biologisesti tarkoituksenmukaista, pulssittaista estradiolituotantoa ja antavat tilalle erittäin pienen määrän elimistöll evierasta etinyyliestradiolia.

Näin nuorille naisille aiheutetaan estradiolin puutostila, jonka seurauksena heidän fyysinen ja psyykkinen terveytensä ei ole sama, jonka hyvin toimivat munasarjat parhaimmillaan tuottavat, vaan saatata jopa dramaattisesti järkkyä.

Ei ihme että nuorten naisten masennusoireet ovat vain kasvaneet hormonaalisen lääkityksen kasvaesa.
Nykyäänhän hormooneja annetaan jopa finnilääkitykseski."

Gynekologi Marjatta Aitio

Aitio on ansiokkaasti lääketehtaita vastaan tutkinut keinotekoisten hormoonien käytön ja esimerkiksi raskauden jälkeisen masennuksen yhteyttä.

Harkitkaa tarkaa mitä alatte popsimaan.

ti 27.03.2012, 11:40 | Unregistered Commentertuija

Kierukka toimi itselläni, kylläkin liiankin hyvin. Nyt sitten kaiken ehkäisemisen jälkeen ollaan lapsettomia. Tehkää lapset ajoissa.

ti 27.03.2012, 11:46 | Unregistered Commentertuija

Mulle laitettiin aikoinaan kuparikierukka kolmannen lapsen syntymän jälkeen. Hormoonivalmisteet eivät ole koskaan sopineet, joten tätä päätin kokeilla. Laittaminen sattui todella paljon. Kierukka oli paikoillaan n. puoli vuotta. Kuukautiset ovat olleet aina suht runsaat ja nytkin vuotopäivät lisääntyivät. Sitten vuotoa jatkui kolmatta viikkoa ilman taukoa ja se oli todella runsasta. Soitin terveyskeskukseen ja sain ajan samalle viikolle. Kierukka oli lähtenyt pois paikoiltaan, valunut alemmas ja se otettiin pois. Hemoglobiini oli 80 johtuen runsaasta vuodosta ja ihmettelivät miten olen jaksanut olla vielä töissäkin. Enää ei sitten olekaan käytössä muuta kuin kondomit. :)

ti 27.03.2012, 18:01 | Unregistered CommenterMerja

ladyn viesti tulehdustilasta pisti miettimään. olen koko ajan luullut (tai näin miespuolinen bilsanope aikanaa kertoi) että kierukka hämää kehoa - kun kohdussa on jo roinaa eli "sikiö", niin raskaus ei ole mahdollinen.

ti 27.03.2012, 22:07 | Registered Commenterdetermined.

Mulla oli kuparikierukka pari vuotta, koska mulle ei sovi käytännössä mikään hormonaalinen ehkäisy. Loppuvaiheessa menkat kesti kolme viikkoa kuukaudesta ja kivut oli aivan hirvittävät. Kävin otattamassa sen pois ja muutaman kuukauden kesti ennen kuin kierto normalisoitui. Kaverilla taas on ollut kolme vuotta kierukka eikä siitä ole missään vaiheessa ollut mitään ongelmia. Ilmeisesti tämä asia ei siis selviä kuin kokeilemalla.

ke 28.03.2012, 08:25 | Unregistered Commenternunnu

Otin kuparikierukan huhtikuussa, eli nyt se on ollut viitisen kuukautta käytössä.
Postataanpa siis alkutunnelmia.

Laitto ei tuntunut ollenkaan, vaikka kuulosti varsin pelottavalta toimenpiteeltä.
Kierukan laittamisen jälkeen tiputtelin seuraaviin menkkoihin asti.
Ekat menkat oli ihan normaalin kokoiset, mutta mahakipuja oli.
Toiset menkat oli tavallista runsaammat ja vatsakivutkin oli runsaita.
Sen jälkeen menkat normaloitui runsaudeltaan, mutta vatsakipuja oli vielä pari kertaa, nyt ovat olleet jo paristi poissa, joten uskoisin niiden häipyneen ikihyväksi. Normaalisti menkkojen aikana mulla ei ole liiemmin kipuja ja en tarvitse mitään särkylääkkeitä. Näin on nyt siis taas ollut.

Välivuotoa on esiintynyt välillä, menkat ei ole tulleet ihan aikataulussa, tosin eipä ne kyllä tule millään ajastimella luomu-tilassakaan, joten tämä ei ole mitään uutta.

Nyt kattelen, miten alkaa menemään. Välillä on jo meinannu hermot mennä, kun oli noita vatsakipuja ja välivuotoja, mutta aion vielä odotella, koska kivut on jo kadonneet ja määrällosesti menkat ei ole kasvaneet. Tilanne saattaa hyvinkin normaloitua noiden tippailujen osalta ajan kanssa. Usein nämä ekat kuukaudet ovat hankalimpia ja sitten tilanne normaloituu, joten kärsivällisyyttä. Sittenhän tämä on hyvä ehkäisykeino vielä monta vuotta. :)

Ovulaationi plen alkanut jännästi tuntemaan, mahasta vähän nipistää. Myös tissit ovat olleet aikaajoin kipeät. Siinä suunnilleen viikon verran ovulaation jälkeen. Ennen ne tulivat kipeäksi yleensä pariksi päiväksi ennen menkkojen alkua.

Sellainen outo ilmio luultavasti liittyy tähän kierukkaan, että ylähuulen päälle on tullut hieman tummaa ihoon. Siis tarkoitan, että siinä, niillä kohdilla missä olisi viikset, on tullut tummempaa ruskeeta väriä. Mitään viiksiä tai tummia karvoja mulla ei kyllä siinä ole. Näyttäisi kyllä siltä, että sekin muutos olisi laimenemaan päin, eli iho on vähän jo vaalentunut ko. alueelta.

Tämmöstä. En siis ole täysin tyytyväinen kierukkaan, mutta jatkan tätä kokeilua, koska vaikuttaa siltä, että noi sivuvaikutukset voi mennä pois, jolloi kaikki on taas hyvin. Tai itseasiassa paremmin, kun ei tarvitse kortsua käyttää. Se vaan ei tunnu samalta kortsulla ja ilman, vaan ilman on parempaa, mutta minkäs teet, kun menkat on epäsäännölliset 30:stä ikävuodestani huolimatta, eli kuukausi on täynä epävarmoja päiviä, ja lapsiakaan en erityisemmin halua. Kuitenkin putkien kiinni pistäminen vähän arveluttaa, onhan mahdollista, että mieli vielä joskus muuttuu. Myöskään hormoneista ei ole mulle tullut kuin haittaa.

Yleensäkin tuppaan saamaan kaikista lääkkeistä jos jonkinnäkösiä sivuvaikutuksia, ilmeisesti kehoni reagoi helposti kaikkeean, joten kaikki hormoniehkäisyvalmisteet on aiheuttaneet mulle ongelmia. Pahin niistä varmasti on se, että mulla on jo muutenkin ollut hieman epävakautta mielenterveyteni kanssa, joten en halua, jos vaan mahdollista, käyttää mitään, jolla saatta olla vaikutusta sen hauraseen tasapainoon. Toiseksi pahin on, että seksihalut on menneet menojaan. Kolmanneksi on tullut kaikkea muuta pientä kivaa.
Kokeillut olen siis monia erimerkkisiä pillereitä, rinkuloita ja laastaria.

Tulen tänne päivittelemään lisää kokeilun jatkuessa. Ehkkä pitäisi perustaa kuparikierukka päivä päivältä-blogi. :) kuparikierukasta kun kaikilla tuntuu olevan niin paljon kysymyksiä ja vastauksetkin vaihtelee sellasista "olen kuullut"-kauhutarinoista onnistuneisiin yrityksiin.

la 08.09.2012, 21:43 | Unregistered CommenterMinanen

Otin imetysaikana kuparikierukan. Menkat kestivät 2 viikkoa ja vuoto oli todella runsasta. Kierukan poiston jälkeen Papa 2. Siitä kun meni eteenpäin niin kohdunkaulan syövän esiaste. Solumuutokset saattoivat johtua kierukasta. Näin ainakin lääkäri minulle sanoi.
Nyt käytössä on ehkäisyrengas. Matalahormoninen silikonirengas josta ei tule hormonipiikkejä niinkuin pillereistä. Kallis ehkäisykeino, mutta ei ole vaikuttanut esim. mielialoihin millään tavalla.

to 04.10.2012, 10:51 | Unregistered CommenterJohanna

Täällä on niin karua puhetta kuparikierukasta, että pakko kertoa oma kokemus:
- asennus tuntui ikävältä ja oksensin sen jälkeen, mutta kivut olivat samana päivänä ohi
- kuukautiset ovat alusta asti tulleet ihan normaalisti, eikä ole ollut mitään väliaikojen tiputteluja
- kuukautiset olivat ensimmäisen puolen vuoden aikana runsaammat kuin normaalisti, mutta nyt 3 vuoden jälkeen ovat jopa pienemmät kuin ennen kuparikierukan laittamista
- en siis ole synnyttänyt ja k-kierukka on ollut nyt 3 vuotta
- ei ole ollut mitään tulehduksia, hiiva taisi olla kerran silloin joskus alussa, mutta en usko, että se liittyi kuparikierukkaan (?!)
- olen käynyt parilla kontrollikäynnillä ja kaikki on ollut ok
- kivut ovat alkuajoista vähentyneet huomattavasti, viime kuukautisten aikaan ei ollut kipuja lainkaan

Eli paljon, mitä kuparista on sanottu, ei ole minun kohdallani pitänyt paikkaansa. On tietysti totta, että hormonienkin haitat osuvat vain joidenkin kohdalle.

ke 10.10.2012, 17:10 | Unregistered Commenterannika

Itselläni on nyt toista kertaa kuparikierrukka. Ensimmäisen kerran otin synnyttämättömänä. Halusin hormonittoman ehkäisyn. Samoihin aikoihin selvisi, että verenpaineet oli pilvissä e-pillereiden takia.

Ensimmäisellä laittokerralla nipisti hieman ja vajaa tunti laiton jälkeen oksensin muutaman kerran. Olin kalpea kuin lakana ja naama nihkeänä hiestä. Olo helpotti muutaman tunnin päästä. Vuotoa oli jonkin verran parisen viikkoa. Olin tosi tyytyväinen kuparikierrukkaan. Kivut eivät lisääntyneet. Vuoto oli runsaampaa parina menkkojen parina ekana päivänä. Kierrukan poiston jälkeen tulin raskaaksi kahden kuukauden jälkeen ilman suurempaa yrittämistä.

Nyt otin uuden kuparikierrukan vaikka aiomme yrittää toista lasta suht pian. En halunnut mitään hormonivalmisteita edelleenkään. Jos meille tulee toinen lapsi niin harkitsen toisen raskauden jälkeen kupari- ja hormonikierrukan välillä.

Kierrukka on mielestäni ihan loistava synnyttämättömillä ja synnyttäneillä. Ei tarvitse muistaa kun vaihtaa 5 vuoden välein :-)

ke 21.11.2012, 21:53 | Unregistered CommenterSarah

Minulla on ollut kuparikierukka nyt kolme kuukautta. Tähän mennessä ei ole tullut suurempia yllätyksiä: vuoto on runsastunut ja menkkojen alkupäivinä tulee joskus voimakkaitakin kramppeja alavatsaan. Välivuotoa ei ole pahasti ollut. Laitto ei sattunut, lähinnä nipisti. Toimenpiteen jälkeen tosin makasin kaksi tuntia jossain hoitohuoneessa, koska tuli niin huono ja heikko olo, että meinasin pyörtyä. Muillakin täällä tuntuu olevan vastaavia kokemuksia toimenpiteenjälkeisestä pahoinvoinnista. Lieneekö sitten jännittämisestä vai mistä johtuvaa..?

la 24.11.2012, 17:43 | Registered Commenterinkokniitto

Jaan omatkin kokemukset jos joku punnitsee vielä että ottaako kuparikierukan vai ei.

Minulla on nyt ollut hieman yli vuoden kierukka. Ihan alussa oli tiputteluvuotoa ja kesti myös tottua kierukkaan, koko ajan ajattelin että se on siellä, yök. Kuukautiset muuttuivat, ensimmäiset pari päivää runsasta ja sitten n. 4-5 päivää väheni hiljalleen. Kuukautiset kestivät päivän pari pitempään kuin ennen.
Nyt kuukautiset on selvästi tasaantuneet ja tiputteluvuotoa ei ole ollut aikoihin. Sanoisin että viimeiset parit kuukautiset on ehkä kestäneet jopa lyhyemmän aikaa kuin minulla ennen kierukkaa.
Niin, ja laittaminen nipisteli ikävästi, kierukka ei mennyt heti paikoilleen. Ei kuitenkaan mitenkään mahdoton toimepide.

Otin itse kierukan koska en halua syödä hormoneja ja kortsu unohtuu, vaikka ajatus vierasesineestä kohdussa ei lainkaan houkutellut.

su 25.11.2012, 22:23 | Unregistered CommenterKalsarikaneli

Mulla on ollut kuparikierukka kohta kahden vuoden ajan ja olen ollut siihen tyytyväinen. Pillereitä käytin aiemmin, mutta aloin jossain vaiheessa kyseenalaistaa ne. Halusin elimistöni toimivan luonnollisesti enkä keinotekoisten hormonien ohjaamana, joten lopetin ne. Ehkäisyneuvolan henkilökunta suhtautui toivomukseeni kuparikierukasta täysin asiallisesti ja kunnioittavasti. Enkä siis ollut synnyttänyt ja olin tulloin 23-vuotias. Tiputteluvuotoa mulla on vieläkin, varsinaiset kuukautiset ovat tosin niukentuneet huomattavasti. Tiputtelukaan ei mua haittaa, kun käytän suojana kuukuppia, jota voi siis käyttää niukkaankin vuotoon. Ainakin meidän neuvolassa eka kierukka oli ilmainen, joten sain myös käytännössä ilmaisen ehkäisyn viideksi vuodeksi.

ke 05.12.2012, 14:36 | Unregistered CommenterTerhi

Jaanpa minäkin kokemukseni kuparikierukasta. Laitatin yksityisellä lääkärillä, hintaa tuli noin 200 euroa. Laittaminen sattui aivan mielettömästi, enkä sinä päivänä kyennyt muuta tekemään. Asetus tehtiin menkkojen aikana ja nämä menkat pitenivät viikolla. Seuraavat menkat tulivat viikon ajoissa, ja kestivät melkein kaksi kuukautta aina siihen asti kunnes sairaalan yöpäivystyksessä kierukka jouduttiin poistamaan. Poistoon päädyttiin kovien kipujen takia (itkin kivusta päivittäin, särkylääkkeistä ei mitään apua.) kivut tuon n. 2kk aikana olivat kammottavia, päivystyksessä käytiin useita kertoja, kun mikään ei auttanut (paitsi päivystyksessä saatu kipulääke suoraan kankkuun.) Kävin yhteensä kuuden eri lääkärin vastaanotolla selvittämässä mikä on vialla, labrat ja tutkimukset aina normaaleja. Viimeisen kerran päivystyksessä, erikoislääkäri sanoi suoraan, että kierukka on pakko poistaa kun kivuille ei muuta syytä löytynyt. Kierukka oli ihan oikein paikoillaan, mutta kohtuni ei vaan sitä hyväksynyt, poisto sattui mielettömästi sekin, mutta kivut loppuivat kuin seinään heti kun kierukka saatiin ulos. Yhteensä rahaa on kulunut kierukkan ja lääkärikäynteihin n.500 euroa (eli ei se kierukka niin halvaksi sitten tullutkaan :)

Olen synnyttämätön 25-vuotas nainen, jolla normaalisti pitkä kierto ja todella niukat menkat.

to 27.12.2012, 23:05 | Unregistered CommenterMinävain

Minunkin oli vaikeaa saada kuparikierukka. Viiden vuoden jälkeen otin uuden kierukan ja uusi lääkäri tutputti myös hormooeja.

Lääkäreitä on lobattu? Lääkefirmoille on kannattavaa myydä pillereitä vs. parin kympin kuparikierukka.

Hormooneilla on lukuisia haittavaikutuksia, myöskään urheilevana naisena en halua että lihaksistoni kasvu jää vaillinaiseksi raskauden ehkäisyni vuoksi.

Kierukka puolittaa kohdunkaulan syövän riskin
kohttp://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=11005/type=1

su 08.12.2013, 21:33 | Unregistered CommenterTytti

Sitä lähinnä lähdin kommentoimaan, että omaa kierukkaa laittaessa hoitaja sanoi olevan ihan normaali reaktio voida huonosti ja jopa pyörtyä kun kohdunkaulaa laajennetaan, varsinkin tollai epäluonnollisesti. Jännittäminen liittyy varmaan myös siihen pahoinvointiin, mutta tuo on ihan tunnettu elimistön reaktio ilmeisesti. Brittiläisellä seksuaaliterveysklinikalla suorastaan ylipuhuivat silloin 23-vuotiaan synnyttämättömän naisen ottamaan kierukan katumuspillerin sijaan. Että joskus näinkin.

Itsellä ollut nyt kuparikierukka 2,5 vuotta. Kierukan mukana tulleet ainakin runsaampi, epätasasempi, pidempi ja aina välillä kivuliaampi vuoto, satunnaista tiputteluvuotoa etenkin seksin yhteydessä, ja hiivatulehduksia useammin, mutta voi hyvinkin johtua muustakin tuo viimeinen.

Aika pieni kiusa mun mielestä siihen verrattuna, ettei tartte ehkäsystä huolehtia käytännössä ikinä, ei syydä ympäristöönsä turhia hormoneja ja siinä sivussa on ehkä oppinu seurailemaan kehoaan paremmin. Ja olemattomat ylläpitokustannukset. Myöskin voi aina välillä pelotella poikakaveria kaikilla terveysriskeillä mitä kapistukseen liittyy. Niitä ei todellakaan kannata vähätellä. Jos toimintaperiaatetta ei tiedetä välttämättä varmasti, mitä muuta kierukan vaikutuksista kehoon ei tiedetä? Mutta ei ne tiedetyt riskit toistaseks musta ole samaa suuruusluokkaa kuin pillereillä, saatikka lapsen saamisella.

Elikkäs vaikka kierukka on ollut ihan jees ja kyllä suosittelisin ainakin tutustumaan asiaan enemmänkin kuin vaan riskien lukemisen verran, tuun miettimään aika tarkkaan otanko uutta ainakaan heti kun tuo viisi vuotta on kulunu. Ei varmaan haittaa antaa paikkojen levätä.

Onko se muuten teistä useampia kierukoita läpikäyneistä iisimpää uuden laittaminen kuin ekalla kerralla? Vai samat härdellit uudestaan? Onko ollu sama malli, tai ootteko ehkä vaihtanu hormonikierukkaan tai hormonikierukasta pois? Oisko kellään hajua eri kierukkamerkkien sietämisestä tehdyistä tutkimuksista? Itselläni on tommonen Mini TT-380, todella perus T-mallinen "pienemmille kohduille" suunniteltu. Mua sinänsä vähän ihmetyttää, miksi noita isompia malleja edes on jos se kuparin määrä on sama, ellei siinä sitten ole jotain poistumis-/liikkumisvaaraa. Huolestuttava ajatus että siellä ois mitään yhtään isompaa.

ma 09.12.2013, 22:51 | Unregistered Commenterviipu

Haluan kertoa kokemukseni kuparikierukasta, sillä olen jo vaihdevuodet ohittanut ja eläkeikää odottava nainen. Käytin pelkästään kuparikierrukkaa kahden synnytykseni jälkeen noin parinkymmenen vuoden ajan. Kokemukseni oli pelkästään positiivinen. Kierukka pysyi aina hyvin paikallaan, ei aiheuttanut muuta kuin ehkä vähän runsaammat kuukautisvuodot kuin ne muuten olisivat olleet. Vuotojen väli oli tosin vain 24 vrk ja saattaa olla, että oma luonnollinen kuukautiskiertoni olisi ollut ehkäpä 28 vrk niin kuin se oli ennen lasten syntymää. Kukapa meistä pystyy sanomaan, miten asiat sitten olisivat olleet, jos olisin valinnut toisin? Minulla ei ollut kuparikierukan aikana tulehduksia. Kipuja oli sen verran kuin aiemminkin, mutta sain kipuihin muunlaista lievitystä.

la 25.01.2014, 20:14 | Unregistered CommenterAnnikki