KESKUSTELU

UUSIMMAT KOMMENTIT:

UUSIMMAT AVAUKSET:

LISÄÄ KESKUSTELUJA

HAKU
Tutustu blogeihin!

Ina Mikkola
Maailmassa on virhe!

 


Henna Lehtonen
Voita ja apiloita

 

 

Petja Partanen
Yläjyrsin käyntiin

 

 

Katri Junna

 AS. OY. Betonilähiö

 

 

Annika Kettunen

Yrttipurkki

UUSI MUSTA

Uusi Musta on tällä hetkellä määrittelemättömän pitkällä tauolla. Jutut ja aiheet kuitenkin elävät sekä Uuden Mustan keskustelualue toimii normaalisti. 

UUSIMMAT JUTUT

 

KEMIKAALICOCKTAIL
« Pois etuoikeudet! | Main | Miksi savuton tauko ei ole sallittu? »
lauantai
touko052012

Kasvisruuat pakollisiksi ravintoloihin

Taannoin tuli kouluihin mahtava pakollinen kasvisruokapäivä pakollisten lihapäivien joukkoon. Voisiko vastaavaa soveltaa myös ravintoloihin?

Vegaaninen lasagne Pariisissa.

Kotitekoista kasvisgratiinia.

Kasvissyönti on hyväksi eläimille, ympäristölle ja ihmisten terveydelle. Siksi sitä on hyvä edistää. Vaikka ei lihasta täysin luopuisikaan, kannattaisi kasvissyöntiä lisätä lihansyöntiä vähentämällä. Kasvissyönnin edistämiseen auttaa kasvisruuan tarjonnan lisäys. Ja jos ei vapaaehtoisesti, niin sitten väkisin.

Ravintoloilla on monenlaisia pakotteita esimerkiksi anniskeluun ja aukioloaikoihin liittyen, joten miksi ei siis lisätä yhtä käypää pakotetta joukkoon?

Jotta ravintola saisi luvan ylipäätään toimia, sen listalla tulisi olla pari varteenotettavaa kasvisruokavaihtoehtoa. Yksi ei missään nimessä riitä, vaan vaihtoehtoja voisi mielellään olla vähintään vaikka kolme.

Pastaa kausivihanneksilla Itä-Suomessa (vasen yläkulma), tofupataa (oikea yläkulma) ja kypsennettyjä luomuvihanneksia (vasen alakulma) New Yorkissa, vegaanihamppari bataattiranskalaisilla (oikea alakulma) Turussa.

Haluan muistuttaa, että kala ei ole kasvis, vaan elävä olento ja kananmuna ei ole vihannes, vaan eläinperäinen tuote. Ainoaksi kasvisruokavaihtoehdoksi ei siis kelpaa kalapalat tai munakas. Salaatti on myös rimanalitus. Tällä viittaan tositarinaan, joka tapahtui Helsingin Messukeskuksessa itselleni. Etsin kasvisruokaa, mutta löysin vain kalaa, munakasta ja salaattia. No olihan siellä ranskalaisiakin, mutta pelkästään niillä on hankala ravita itseään.

Pitsat juustoa myöten vegaanisina Tukholmassa, soijanakkeja perunamuusin ja salaatin kera kotikeittiössä, vegekebab ranskalaisilla Helsingissä.Kasvisruokavaihtoehtojen pakote kehittäisi ruokakulttuuriamme parempaan, monipuolisempaan suuntaan, sillä ruokalistoja tulisi todella miettiä nykyistä tarkemmin. Siinä sivussa kehittyisi varmasti myös liharuuatkin. Monimuotoinen tarjonta on hyväksi niin kasvissyöjille kuin monipuolisuutta toivoville sekasyöjillekin. Ja etenkin hyväksi ravintoloitsijoille, jotka eivät karkoita kasvissyöjäasiakkaitaan kotikyökin puolelle.

Kalat jäi mereen, kun avokado korvasi ne!

Reader Comments (2)

Olet varmaan käynyt samassa pitseriassa Tukholmassa kuin minä, oli kyllä herkkua pitsaa! Ei ihan yhtä hyvää kuin itse tehty, mutta loistava vegaanisten pitsojen valikoima!

su 06.05.2012, 10:53 | Registered CommenterAnnika Kettunen

Aika yksipuolinen näkemys. Harvoin hyvää saadaan aikaan pakolla. Tarjoilijana ja kasvissyöjänä pidän ideaasi huonona ja myös ympäristöä kuormittavana. Ravintolat pitävät listoillaan ruokia joilla on menekkiä, kasvisruoalla menekkiä on valitettavasti paljon vähemmän kuin lihalla. Jos kaikissa ravintoloissa olisi pakolliset vähintään 2 kiintiövegeannosta, väitän että roskiin päätyisi aika lailla enemmän ruokaa kuin silloin kun ravintola noudattaa omaa listaansa.

Jos listalla on jokin annos, täytyy ravintolassa olla ainekset sen valmistamiseen. Jos jotain ruokaa ei tilata, aineet päätyvät roskikseen. Tavoitteesi tuskin on, että pakolliset vegeruoat olisivat vain säilykkeistä ja kuivatuotteista? Ravintolan pyörittäminen on bisnes, ja bisnes ei toimi niin, että hyvää hankitaan roskikseen heitettäväksi. Monilla ravintoloilla on pienet keittiöt ja pienet ruokalistat. Oletetaan, että vegeruokia olisi oltava nämä 2 listalla, tämä tarkoittaisi lähes puolta ruokalistaa. Mikään ravintola ei toimi niin, että lähes puolella listalla olevista tuotteista ei ole menekkiä ja tämä karsii myös asiakkaita. Tämä voi johtaa ravintolan konkurssiin ja tämä taas monen ihmisen työttömyyteen.

Yleensä kasvisruokaa saa kun sitä osaa pyytää. Hyvä kokki kyllä osaa valmistaa vegeannoksen, vaikkei sitä listalla olisikaan.

to 07.06.2012, 02:23 | Unregistered CommenterWhite rabbit

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>